MENIU

Fostul preşedinte CJ Mehedinţi, Adrian Duicu, acuzat de PLAGIAT. Doctorat cu articole din ziar

Fostul preşedinte CJ Mehedinţi, Adrian Duicu, acuzat de PLAGIAT. Doctorat cu articole din ziar

Un nou scandal de plagiat pe scena politică. Fostul preşedinte al CJ Mehedinţi, Adrian Duicu, aflat în prezent în arest preventiv pentru trafic de influenţă, şi-ar fi plagiat lucrarea de doctorat. Jurnaliştii de la Gândul.info au descoperit că teza baronului e plină de paragrafe preluate de la alţi autori.

Adrian Duicu a obţinut, în 2006, titlul de doctor în ştiinţe militare cu teza „Modalităţi de realizare a securităţii europene la începutul mileniului III”. Lucrarea are 166 de pagini şi 57 de surse bibliografice citate. La o privire mai atentă, însă, teza lui Duicu nu pare construită foarte minuţios.

Potrivit jurnaliştilor de la Gândul.info, concluziile tezei lui Adrian Duicu sunt preluate integral din traducerea unui interviu acordat de profesorul american Charles Kupchan, fost oficial al administraţiei Clinton. Declinul NATO, ruperea SUA de alianţă şi chiar includerea Rusiei în NATO erau previziunile spectaculoase ale americanului, însuşite integral şi de baronul de Mehedinţi.

Alte părţi importante ale tezei lui Duicu sunt copiate din surse publice. Jurnaliştii de la Gândul au descoperit paragrafe întregi copiate din Strategia de Securitate Naţională a României, dar şi pasaje copiate dintr-un "Dicţionar de cultură generală", disponibile şi pe site-urile de referate.

Duicu a mers mai departe şi a inclus chiar şi articole din ziare în teza sa de doctorat. Spre exemplu, lucrarea sa include traducerea unui articol privind Europa şi parteneriatul Atlantic, publicat în New York Times în 2003, dar şi o analiză publicată în acelaşi an în ziarul Ziua.

Lucrarea de doctorat a lui Duicu a fost coordonată de profesorul Mihail Vasile-Ozunu. Acesta a declarat pentru Gândul că nu crede că teza lui Duicu ar avea vreo problemă.

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Mehedinţi, Adrian Duicu, se află în arest preventiv din 4 aprilie, sub acuzaţia de trafic de influenţă.