Dan Vasile Mihale: Trista victorie a premierului Tudose și atuul pierdut de PSD
12 octombrie va rămâne, cu siguranță cea mai neagră zi din istoria PSD. În urma meciului dintre Tudose și Dragnea, meci câștigat, la mustață, de Tudose, PSD și-a pierdut și cel mai important atu: disciplina de partid.
Victoria lui Tudose este tristă. Nu salvează și nici nu întărește PSD. Marchează doar știrbirea autorității lui Dragnea și asigură rămânerea la putere a coaliției majoritare, o coaliție în care se vorbește pe două voci. PSD își sacrifică miniștrii cu probleme, inclusiv unul ineficient, ALDE, însă, nu o face, pentru că Tăriceanu are propriului său meci cu DNA și Laura Codruța Kovesi. Cu alte cuvinte, nu vorbim doar despre o criză în interiorul PSD, ci și de una majoră, în coaliție.
În urma înfrângerii lui Dragnea, PSD nu câștigă un lider providențial, ci doar un alt lider, în jurul căruia se vor poziționa, probabil, cei nemulțumiți, înșelați și marginalizați de Dragnea. Tudose, până mai ieri un ilustru necunoscut, care a reușit totuși să însumeze patru mandate de parlamentar, nu este un lider de anvergură, este doar un lider conjunctural. De la Geoană încoace, și chiar și aici am unele dubii, PSD nu a mai avut niciun lider de calibru.
Criza de leadership este, însă, generală în politica românească. Nici dreapta nu stă mai bine. PNL se zbate în haos, de la Crin Antonescu încoace. Ludovic Orban, eternul candidat la Primăria Capitalei, nu are capacitatea să reformeze partidul și nici să-l urce în sondaje. Situația este similară și în proaspătul USR, revelația alegerilor din 2016. Rămas fără lider, la doar câteva luni după intrarea în Parlament, din motive principiale, USR va avea, probabil, soarta PPDD, partidul juranalistului penal Dan Diaconescu.
În privința PMP, nu se pot spune foare multe. Va fi o mare revelație, dacă va reintra în Parlament peste alți patru ani. În frunte cu Băsescu, experimentatul navigator în ape tulburi, popularii au totuși o mică șansă. Singura constantă din politica românească este UDMR, uniunea care este interesată să câștige noi drepturi pentru comunitatea maghiară, iar pentru asta se asociază când cu dreapta, când cu stânga, numai să iasă ceva...
Nu sunt, nu am fost și nici nu voi fi fan PSD, dar trebuie să admit că România, ca orice altă țară civilizată din lume, are nevoie de un partid de stânga indiferent de cum s-ar intitula el. Acum vorbim doar despre PSD, un partid cu grave probleme de imagine, un partid asociat permanent cu corupția. De ce este important ca acest partid să fie condus de un lider de anvergură și fără probleme penale? Pentru că atunci când formațiunea politică va reveni la putere, dacă va mai reveni, putem avem certitudinea că țara este guvernată responsabil. Nu contează cum arată, cum îl cheamă, ci doar ce a făcut și ce va face...