Dragnea, despre Legea Defăimării: Nu există vreo prevedere care să limiteze exprimarea pe facebook
Președintele PSD, deputatul Liviu Dragnea, a declarat miercuri că în "Legea defăimării" nu există niciun fel de prevedere care să limiteze libertatea de expresie, aceasta referindu-se la atacurile privind grupurile minoritare.
"Nu există niciun fel de prevedere în lege care să limiteze libertatea de expresie, nici în presă, nici pe rețele de socializare, cu atât mai puțin împotriva politicienilor. Prevederile referitoare la apartenența politică și la avere au fost scoase, am fost de acord pentru că într-adevăr puteau da naștere la interpretări. Propunerile venite, observațiile de la Consiliul legislativ, observațiile de la Guvern, de la Consiliul Național al Discriminării, de la parlamentari au fost acceptate într-o mare majoritate, legea este foarte clară, este foarte limpede și eu țin foarte mult la ea, pentru că este necesară pentru această țară", a declarat Dragnea, la Palatul Parlamentului.
El a susținut că "nu s-au citit cu atenție amendamentele sau nu s-a vrut să se citească". "În ceea ce privește amenzile, se face trimitere la Ordonanța 137 care reglementează cuantumul de amenzi care există și acum. Deci nu e vorba de o amendă în plus, de un cuantum în plus sau de un alt nivel de amenzi.Iar dacă cineva spune că există deja aceste prevederi în alte legi, de unde această încrâncenare? (...) Amenzile vor fi aplicate tot de Consiliul Național al Discriminării. Eu nu cred că cineva dintre dumneavoastră în mod serios sau din presa românească are de gând să pornească în perioada următoare o campanie de denigrare a unui grup minoritar. Atunci care sunt interesele pentru care să se conteste?", a afirmat Liviu Dragnea.
Potrivit liderului PSD, această lege se referă la cazurile în care începe o campanie de defăimare, de denigrare a unui grup etnic, vizând, totodată, "foarte mult" educația preventivă. "Printr-o amendă nu îl poți opri pe unul care este xenofob sau care este șovin sau care este împotriva unor grupuri minoritare. (...) Dar, prin educație în favoarea toleranței, lucrurile se pot îndrepta într-o direcție bună, pentru că nu cred că dumneavoastră doriți să faceți acest lucru. Titlul a fost deja modificat — este vorba despre legea privind asigurarea toleranței față de grupurile minoritare. Este un titlu foarte bun. S-au făcut amendamente prin care s-au adus foarte multe modificări", a spus Dragnea.
În opinia sa, primul lucru pe care "trebuie să-l facă orice om normal și rațional", înainte să comenteze o inițiativă legislativă, înainte să o critice, "înainte să fie atât de violent", este să citească cu atenție atât legea, cât și amendamentele care au fost adoptate marți în Comisia juridică. "Nu există nicio prevedere din acest proiect de lege care să atenteze la libertatea presei, absolut niciuna. Am văzut foarte multe comentarii și aprecieri din partea unor oameni de bine, care spuneau că nu mai au voie la televizor să spună orice despre politicieni. Le doresc succes, chiar îi invit să spună cât mai multe despre politiceni, nu îi oprește această lege.
În ceea ce privește defăimarea, eu m-aș bucura dacă toate generațiile din această țară s-ar apleca puțin asupra istoriei care, din păcate, nu este foarte îndepărtată, când milioane de oameni au murit din cauza promovării unei uri de rasă. (...) A fost vreodată în România un curent majoritar prin care grupurile minoritare să fie pedepsite sau să se stârnească împotriva lor ură sau răzbunare? Nu, dar, având în vedere pericolul din zonă, pentru că, din păcate, lumea este în continuă schimbare în sens negativ în anumite domenii, e bine ca noi să promovăm această lege care asigură toleranța față de grupurile minoritare, pentru că nu poate face decât bine", a susținut președintele PSD.
Membrii Comisiilor juridică și pentru drepturile omului din Camera Deputaților au dat marți, în ședință comună, raport de admitere pentru proiectul de lege privind promovarea demnității umane și toleranței față de diferențele de grup, adoptând și un amendament care vizează aplicarea unor sancțiuni contravenționale pentru cei care discriminează persoane fizice între 1.000 și 30.000 de lei, respectiv grupuri sociale între 2.000 lei și 100.000 de lei. Raportul a fost adoptat cu majoritatea voturilor deputaților PSD, fără susținerea UDMR și PNL. Proiectul a fost adoptat de Senat, Camera Deputaților fiind for decizional în acest caz.