MENIU

Dosarul lui Remus Truică. DNA cere arestarea preventivă a 4 israelieni. Un miliardar, printre ei

DNA cere arestarea preventivă în lipsă a patru oameni de afaceri israelieni, milionari, implicaţi în dosarul retrocedării ilegale a Fermei Băneasa, în care Remus Truică şi autointitulatul Paul al României sunt inculpaţi. Aceştia sunt acuzaţi de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de influență și complicitate la spălarea banilor. Cei patru oameni de afaceri sunt: Tal Silberstein, Shimon Shevez, Benjamin "Benny" Steinmetz și Moshe Agavi. Potrivit procurorilor, acțiunea abuzivă a inculpaților a avut drept consecință prejudicierea statului român cu peste 9,5 milioane euro, care constituie în același timp și folos necuvenit pentru prințul Paul, Remus Truică și membrii grupului infracțional. Averea lui Steinmetz este evaluată de Forbes la 1,2 miliarde de dolari, ea provenind din afaceri cu diamante, minerit și proiecte imobiliare.

Redăm, în continuare, comunicatul de presă:

În completarea comunicatului nr. 230/VIII/3 din 03 martie 2016 privind retrocedarea nelegală unei suprafețe de 47 de hectare de pădure situată în localitatea Snagov și privind retrocedarea nelegală a Fermei Băneasa, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să comunice următoarele: La data de 17 decembrie 2015, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Brașov au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpații:

1. TAL SILBERSTEIN, om de afaceri, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de influență și complicitate la spălarea banilor;

2. SHIMON SHEVEZ și BENJAMIN „BENY” STEINMETZ, oameni de afaceri, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, complicitate la trafic de influență și complicitate la spălarea banilor;

3. MOSHE AGAVI, om de afaceri, pentru săvârșirea infracțiunii de aderare la un grup infracțional organizat.

Judecarea propunerii de arestare preventivă în lipsă va avea loc la Curtea de Apel Brașov pe 14 martie.

Potrivit anchetatorilor, începând cu luna noiembrie 2006, Remus Truică, împreună cu Tal Silberstein, Shimon Shevez, Benjamin Steinmetz, Moshe Agavi și alte persoane, a constituit un grup infracțional care a avut ca scop dobândirea întregii averi revendicate nelegal de Paul Philippe Al României, prin oferirea de bani sau bunuri persoanelor din cadrul autorităților/instituțiilor deținătoare a acestor proprietăți, instigarea și complicitatea la săvârșirea, de către aceste persoane, a infracțiunii de abuz în serviciu, prin punerea la dispoziție și semnarea înscrisurilor necesare și prin traficarea influenței reale asupra funcționarilor publici.

"Pentru a pune în practică planul infracțional, Paul Philippe Al României i-a promis inculpatului Remus Truică și asociaților lui din grupul infracțional o cotă parte importantă, între 50% și 80%, din valoarea bunurilor pe care le revendică în România și, ulterior, le-a și dat acestora bunurile, pe măsura obținerii lor, în schimbul intervenției membrilor grupului pe lângă funcționari publici cu atribuții în reconstituirea/retrocedarea dreptului de proprietate din București și din alte județe din țară sau asupra judecătorilor, urmând a se reuși, în mod injust, obținerea bunurilor revendicate și punerea în posesia lor", se mai arată în comunicat.