Dîncu, despre cum a pierdut PSD alegerile de trei ori: "A luptat în bătălii care nu trebuiau date"
Pentru ca PSD să câștige alegerile parlamentare din această iarnă, liderul social-democraților Liviu Dragnea ar trebui să nu repete greșelile făcute de Victor Ponta în campania preziențială din 2014, ci să se concentreze mai mult ”pe public”, a declarat vicepremierul Vasile Dîncu, la emisiunea ”Prime Time News”, de la Realitatea TV, moderată de Denise Rifai. Acesta este de părere că PSD a pierdut ultimele alegeri prezidențiale pentru că ”a jucat în ofensivă și a luptat în bătălii care nu trebuiau date”.
Dîncu a subliniat că nu face parte din niciun proiect politic și nu se gândește să se angajeze politic ”nici în stânga, nici de partea Dreptei”. ”Îi respect pe cei de Dreapta, am prieteni care-mi spun că sunt un om de Dreapta și că nu-mi dau seama. Poziția mea este de intelectual de Stânga, dar mi se pare că a participa la un joc în care să spun că aș putea să fiu reprezentantul lor este oarecum prematur. Nu cred că partidele politice sunt foarte încântate să găsească și să ia din afară reprezentanții pe care să-i pună în spațiul puterii. Le-ar plăcea să aibă în funcție oameni care vin din interior”, a declarat vicepremierul.
În opinia lui Dîncu, președintele Iohannis a exprimat un „principiu moral” când a spus că nu va desemna un premier condamnat sau urmărit penal. ”Este un președinte constituțional, va respecta Constituția, restul limitelor vor fi stabilite prin consens sau negociere”, a completat acesta.
Vicepremierul susține că atât el, cât și Dacian Cioloș urmează să stabilească la finalul acestui mandat ce vor face în continuare din punct de vedere politic, însă a menționat că ambii au ”proiecte științifice” în următoarea perioadă. Am discutat mai demult cu Cioloș despre ce făcea la Bruxelles și despre ce era nevoie în România - studii, cercetări. Ne ținem foarte bine de acest proiect. Am stabilit că vom lucra în parteneriat pentru a face câteva programe pe care le putem realiza într-un an de zile. Nu există o competiție între mine și Cioloș, din punctul meu de vedere”, a explicat Dîncu.
”Nu am lucrat la platforma prezentată de Cioloș și mi-a și explicat de ce. Nu este o problemă de copyright. Cioloș nu-și asumă ideile ca fiind originale, ci este vorba despre porgramul nostru guvernamental. Este un fel de semnal pe care l-a dat. Ne-a explicat că nu a vrut să fie considerată un fel de implicare politică”, a mai afirmat vicepremierul.
”Dragnea n-ar trebui să repete greșeala lui Ponta. La prezidențiale, PSD a luptat în bătălii care nu trebuiau date”
Referitor la relația cu președintele PSD, Liviu Dragnea, Vasile Dîncu susține că este una de respect reciproc, numindu-l pe șeful social-democraților ”prietenul” său.
”Dragnea nu a anunțat niciodată că vrea să fie premierul României. Lumea a presupus asta... L-aș sfătui să facă tot ce poate moral pentru a câștiga alegerile. Cred că Dragnea are în partid o idee, scenarii alternative... are o idee despre cine va conduce Guvernul și Parlamentul, dacă PSD câștigă alegerile. Niciun partid nu are o singură variantă pentru un post. Cred că Dragnea are scenarii pentru toate aceste lucruri”, a declarat Dîncu.
Acesta susține că Dragnea n-ar trebui să repete greșeala pe care a făcut-o fostul candidat social-democrat la prezidențiale, Victor Ponta, aceea de a-și construi ”o țintă din Băsescu, pentru a câștiga în fața lui Iohannis”, ci să se ”concentreze pe public”. ”Alegerile se pot câștiga oricum, și în ofensivă, și în defensivă. Aș spune că PSD a pierdut alegerile prezidențiale de ultimele trei ori jucând in ofensivă, făcând greșeli de atac, luptând în bătălii care nu trebuiau date, în care aveau deja aproape câștigat meciul”, a explicat vicepremierul.
Ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, nu pleacă din Guvern pentru vreo angajare politică, a dat asigurări Vasile Dîncu, precizând că a discutat cu acesta, fiind unul dintre partenerii săi ”din foarte multe proiecte”.
”Era nevoie de o pauză de consens național între cele două guverne politice”
Dîncu este de părere că, în ultimii ani, se remarcă o dezideologizare a programelor partidelor politice, în sensul în care în cele ale liberalilor apar și măsuri de stânga, iar în cele propuse de PSD, multe măsuri de dreapta.
”Prezența mea în această guvernare și faptul că apăream la TV discutând despre colegi și despre spiritul de echipă s-ar putea să-i fi mâhnit pe unii dintre prietenii de stânga. Eu sunt consecvent cu ceea ce am crezut de la început. Este nevoie de o pauză de consens național între cele două guverne politice în care să vedem ce am putea face strategic în România, să creăm un echilibru între stânga și dreapta”, consideră vicepremierul.
Pe Călin Popescu Tăriceanu, Dîncu îl consideră ”un politican cu mare experiență” care, spune el, a rămas cu o încredere foarte mare, ”de peste 30 și ceva la sută”, și care ”are un brand de consolidat”.
”În competiția politică, primul are un tip de strategie - caută să-și cosnsolideze electoratul propriu. Cel de pe locul doi trebuie să atace direct pe primul loc cu toate mijloacele. Cel de pe locul trei are nevoie de un limbaj violent, să construiască o tensiune în spațiul respectiv. Este o strategie de marketing politic orchestrată foarte bine la Tăriceanu, cu foarte mult curaj. A luat o cauză și pe ea poate construi un brand de rezistență”, a completat vicepremierul.