Criza refugiaților. Diaconescu: Ne trebuie o decizie politică. Este o criză majoră, fără precedent
Fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu, a declarat, luni seară, în cadrul emisiunii "Jocuri de Putere", moderată de Rareș Bogdan, în contextul în care miniștrii de Interne din UE au dat aprobarea finală pentru transferul în următorii doi ani a 40.000 de solicitanți de azil din Italia și Grecia, spre alte țări din blocul comunitar, că a fost luată "decizia minimală, la minima posibilitate", aceștia stabilind "mecanismul de implementare a unei decizii deja luate". În viziunea sa, "problema a fost doar amânată", iar rezolvarea sa este una "politică".
"Au luat decizia minimală, la minima posibilitate. Ei au stabilit mecanismul de implementare a unei decizii deja luate. Miniștrii de Interne, în limita mandatelor pe care le au, au luat o decizie de punere în aplicare a acestei măsuri. E clar ca propunerea Comisiei Europene cu cote obligatorii nu trece. Asistăm la o fractură de logică și politic între Europa centrală, de vest și Europa de sud-est în cadrul UE. Este o criză majoră, fără precedent. În condițiile în care solidaritatea nu funcționează în UE, statele au început să își ia hotărâri pe cont propriu", a declarat Cristian Diaconescu.
Consiliul UE, acord pentru relocarea a 40.000 de refugiați. Câți vin în România
În acest sens, Diaconescu a punctat faptul că această criză a refugiaților reprezintă o problemă de securitate în mijlocul Europei.
"Problema a fost doar amânată. Cu ce consecințe, vom vedea. Modelul Germaniei va fi luat de toți ceilalți. Sunt zeci de mii de oameni suspendați juridic în Europa. Astăzi, avem această problemă în mijlocul Europei de securitate. Rezolvarea sa este politică. Ne trebuie o decizie politică. Din păcate, politica de apărare și de securitate din UE nu beneficiază de o decizie constantă din cauza unor interese individuale și de grup. De aceea trebuie ca Alianța Nord-Atlantică să intre în joc și atunci intrăm în altă zonă", a mai spus Diaconescu.
Criza imigranților. Diaconescu: Acești oameni nu mai au unde să se întoarcă. Europa, nepregătită
"Ce s-ar putea face pe termen scurt, nimic, doar de găsit formule de a gestiona ce avem aici. Fiind în locul doamnei Merkel, în locul domnului Hollande, aș face un drum pana la Ankara, până scot armata pe mare, pe uscat, aș face un drum până la Ankara și aș vedea ce se poate face cu 90% din imigranții care sunt deja acolo, în ce fel pot fi ajutați și cum poate fi ajutată Turcia să treacă iarna, astfel încât acești oameni să nu mai fie tentați să se urce în bărci și să vină încoace", a adăugat Diaconescu.