Diaconescu: Un program de guvernare fără o abundenţă de cifre şi date e ceva straniu
Fostul ministru al Justiției, Cristian Diaconescu, a declarat, la RFI, că programul de guvernare al Cabinetului tehnocrat ar fi trebuit să abunde în cifre şi informaţii, fiind uimit de faptul că programul de guvernare are 13 pagini. Pe de altă parte, Diaconescu a punctat faptul că Parlamentul are ocazia să arate opiniei publice că se situează "pe o poziţie constructivă alături de Guvern şi nu împotriva lui".
"O chestiune care mi s-a părut stranie a fost aceea că într-un stat membru NATO şi al Uniunii Europene, indiferent de excepţionalismul situaţiei în care ne aflăm, Guvernul s-a prezentat cu un program de guvernare de 13 pagini. Probabil că ar fi fost de aşteptat din partea unor persoane care au prevalent o calitate tehnică să abunde datele, informaţiile, cifrele, propunerile, poate, cu un anumit optimism, care nu apare la nominalizaţii politic, care au alt gen de legături cu partidele politice", a spus Diaconescu.
Totodată, subliniază Diaconescu, în aceeași măsură se așteaptă de la Parlament "acea reformă" și, cu ocazia învestirii noului Guvern, "ar avea un foarte bun prilej să arate opiniei publice faptul că a înţeles mesajele şi că se situează pe o poziţie constructivă alături de Guvern şi nu împotriva Guvernului".
"Se pune foarte mare accent pe responsabilităţile pe care acest Cabinet urmează să le aibă. Un Cabinet, indiferent de cum este el alcătuit, face o propunere de buget, pe care o trimite Parlamentului. Vreau să vă spun că o foarte mare parte din cadourile către autorităţile locale, inspirate politic de la un partid sau altul nu se adaugă la Ministerul de Finanţe, se adaugă în Parlament. Deci în condiţiile în care Parlamentul format din partidele politice, aşa cum este normal, va fi de bună credinţă şi într-adevăr va fi extrem de interesat să regleze mecanismele bugetare, în aşa fel încât să nu intrăm cu deficitul într-o zonă ameninţătoare", a adăugat Diaconescu.