MENIU

Diaconescu:Nu va fi un război.Nici NATO, nici Obama nu au interesul să izoleze fie Rusia, fie Turcia

Fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu, a declarat, miercuri, la Realitatea TV, în contextul în care o aeronavă rusească SU-24 a fost doborâtă, marți, lângă granița turco-siriană, de avioanele militare ale Ankarei, că nu va fi vorba de un război, ci avem de-a face cu o criză de proximitate, în contextul în care forțe militare extrem de serioase atât cele ale Turciei, cât și cele ale Federației Ruse, cu interese divergente față de situația complexă de la sol în Siria, se află foarte aproape. Diaconescu a punctat faptul că "nici NATO, nici Obama nu au interesul să izoleze fie Federația Rusă, fie Turcia printr-o decizie anume".

"Pentru cei care ne privesc și, dacă îmi permiteți ca și o subliniere înainte de orice, sigur că nu va fi vorba de un război. Vreau să spun lucrurile astea pe care ar trebui să le spună profesioniștii care sunt la putere. E vorba de o criză de proximitate. Se află foarte aproape forțe militare extrem de serioase cele ale Turciei și Federației Ruse, cu interese divergente față de situația complexă de la sol în Siria. E vorba de o zonă în care pe de-o parte există miliții sunnite turkmene, apropiate etnic de Turcia, plasate în nordul zonei Latakia, asigurată de Federația Rusă în favoarea lui Bashar al-Assad, care aceste forțe s-au opus de la bun început lui Assad și forțelor siriene. În aceeași zonă, a existat cam de un an de zile o înțelegere între SUA și Turcia pentru crearea unui cordon sanitar la frontiera de nord a Siriei, în care, cu sprijinul pentru aceste miliții și cu suportul aerian al Turciei și al SUA, să se consacre această zonă pentru a izola Statul Islamic", a declarat fostul ministru de Externe. 

"În zona în care a căzut avionul există forțe ale acestor miliții turkmene. În această zonă sunt și două enclave ale kurzilor. Turcia e interesată să securizeze o zonă în lunigme de 98 de km, având acest argument al izolării Statului Islamic, al blocării circuitelor de petrol și recruti, care pe acolo intră. Pe de altă parte, Federația Rusă încearcă să blocheze capacitatea acestor miliții care luptă împotriva lui Assad. Așa arată interesele reale, acolo între ei. Nici NATO, nici Obama nu au interesul să izoleze fie Federația Rusă, fie Turcia printr-o decizie anume", a mai punctat Diaconescu. 

"Speranța și dorința unui proiect care se lucrează, în aceste zile, este să se realizeze o colaborare încercând să se acopere interesele tuturor. Sigur că va fi foarte greu. Există, însă, câteva premise foarte importante pe care actorii din zonă trebuie să le înțeleagă: întoarcerea Federației Ruse total împotriva SI (...) Și presiunile pe Ankara pe de-o parte, pentru a nu-și profila o agendă proprie împotriva kurzilor, pe de altă parte să fie disponibili de a participa la o forță fără să pună o precondiție plecarea de la putere a lui Assad", a conchis Cristian Diaconescu.