Dezastrul din diaspora. MAE acuză alegătorii: Au existat acțiuni de aducere la vot cu autocarele
Ministerul de Externe a oferit mai multe explicaţii în exclusivitate pentru Realitatea TV după haosul votului din Diaspora de la alegerile europarlamentare. Astfel, instituţia condusă de Teodor Meleşcanu dă vina pe Biroul Electoral pentru Secțiile de Votare din Străinătate, care ar avea responsabilitatea organizării alegerilor, potrivit legii. Iar concluzia trasă tot de MAE este că ministerul şi-a îndeplinit toate obligaţiile legale pe 26 mai. Unele explicații sunt neașteptate: MAE susține că susținătorii unor partide au adus alegători la vot cu autocarele.
Ministerul afacerilor Externe precizează încă de la început că potrivit Legii 33/2007 entitatea cu competențe în coordonarea pregătirii și organizării procesului de votare în străinătate este Biroul Electoral. (...) MAE a aprobat toate cererile misiunilor de constituire a secțiilor de votare în străinătate, respectiv a propunerilor înaintate de către comunitățile de cetățeni, totalizând un număr de 441 secții de votare. Aşa începe răspunsul oferit de Ministerul de Externe oferit în exclusivitate pentru Realitatea TV.
Nu sunt însă singurele explicaţii pentru problemele care au fost la votul din Diaspora.
În comparație cu alegerile europarlamentare anterioare, numărul secțiilor a fost dublat, spune MAE.
Ministerul de Externe dă vina şi pe partidele politice: ”Din păcate, cu unele excepții, partidele politice nu și-au manifestat interesul de a desemna reprezentanți în comisiile secțiilor de votare, renunțând cu 1-2 zile înainte să participe în comisiile Secțiilor de votare”.
”O altă cauză se referă la sistemul STS de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal (dublu). Fiecare secție a fost dotată cu 1-2 tablete (una pentru a fi utilizată în procesul de votare și cealaltă de rezervă). Problema nu a constat atât în funcționarea sistemului, cât în deficiențele antrenate de viteza redusă a Internetului în diferite țări și locații”, mai spune MAE.
Ministerul de Externe dă vina și pe turiosmul electoral.
”Un alt factor l-a constituit implicarea unor grupuri de susținători ai unor anumite formațiuni politice, deși prevederile legale nu permit activități electorale în ziua votării. Mai mult, au existat acțiuni coordonate de aducere la vot a unui număr mare de cetățeni cu 5-6 autocare sau mașini (turism electoral), ceea ce ducea în mod automat la o presiune majoră asupra secțiilor de votare sau influențau deciziile alegătorilor. În mare parte, aceste grupuri au rămas în zona secțiilor de votare și după ce au votat și au creat incidente, până la venirea forțelor de ordine, care au asigurat închiderea secției de votare”, spune MAE.
Iar concluzia este una singură. Ministerul de Externe şi-a făcut treaba chiar dacă a fost depăşit de situaţie, se mai precizează în comunicat.
În cadrul legislației actuale, chiar cu mărirea semnificativă a secțiilor de votare, s-a dovedit că Ministerul Afacerilor Externe și-a epuizat resursele pentru asigurarea logisticii alegerilor din străinătate (locații, resurse umane și resurse financiare). În aceste condiții, avem în vedere propuneri pentru schimbarea legilor electorale care se referă la votul din străinătate. (...) MAE susține că și-a îndeplinit toate obligațiile legale pentru organizarea și desfășurarea secțiilor de votare din străinătate.
Ministerul anunță în același timp chemarea la consultări a ambasadorilor din țările unde s-au înregistrat dificultăți.
”În acest sens, au fost chemați la consultări ambasadorii din țările unde s-au înregistrat dificultăți în cadrul celor două procese electorale simultane din 26 mai 2019, pentru a fi identificate cauzele și responsabilitățile fiecăruia, precum și propunerile de modificare a sistemului de votare în secțiile din afara țării”, spune MAE.