MENIU

Senatorii au aprobat cererile DNA de reținere, arestare și urmărire penală pentru Darius Vâlcov

Senatul a aprobat și a doua cerere emisă de DNA pentru reţinerea şi arestarea pe numele lui Darius Vâlcov, cu 106 opţiuni "pentru" şi 29 "împotrivă". În schimb, acesta nu a ajuns astăzi în Parlament să-şi susţină poziţia în noul dosar întocmit de procurori. În plenul Senatului a început o dispută între Putere și Opoziție, pe procedura de vot întrucât nu s-a decis dacă pentru cvorum se va ține cont de majoritatea senatorilor prezenți în sală sau de majoritatea calificată a tuturor senatorilor, exact cum s-a procedat la Dan Șova. Concret,  senatoriii trebuie să decidă dacă pentru vot se va ține cont de Regulamentul Senatului, care a fost modificat ieri, prin care se atestă că este nevoie de majoritatea celor prezenți pentru vot, sau de Statutul Senatorilor și Deputaților, care prevede o majoritate calificată. Solicitarea lui Vâlcov a primit deja aviz favorabil în Comisia juridică. Potrivit unor surse, Vâlcov ar fi dorit să colaboreze cu procurorii, dar ar fi fost refuzat. 

Update 13:45 Senatorii au aprobat și cererea de extindere a urmăririi penale. 

Update 13.00 Cererea DNA pentru reținere și arestare a fost aprobată. A mai rămas numărarea voturilor pentru extinderea urmăririi penale. 

Update 12:30. Votul a început. 

Update 12.00: Senatorii au decis în urmă cu puțin timp că se va ține cont de majoritatea simplă, a celor prezenți în sală, a anunțat senatorul Nicolae Vlad Popa. Astfel, PNL a câștigat disputa cu PSD. 

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a declarat, miercuri, în plen, că decizia privind arestarea preventivă în cazul lui Darius Vâlcov se va lua în baza Legii 96/2006, privind Statutul senatorului şi deputatului, care este ”mai puternică” decât Regulamentul Senatului, scrie Mediafax

Astfel, pentru această cerere, se va lua în calcul majoritatea calificată, respectiv majoritatea senatorilor, şi nu majoritatea simplă, adică a senatorilor prezenţi. ”Vă aduc la cunoştinţă că legea 96/2006 este mai puternică decât prevederea regulamentară”, a spus Tăriceanu, despre cadrul legal care va fi luat în considerare în cazul cererii privind arestarea preventivă a lui Darius Vâlcov.

El a precizat că nu a existat o sesizare de constituţionalitate cu privire la această lege, astfel că ea este în vigoare. El a precizat că, deşi Senatul a schimbat Regulamentul Senatului, privind votul cu majoritate simplă în cazul hotărârilor, punând astfel în acord legea de funcţionare a Senatului cu prevederile Constituţiei, Legea 96/2006, privind Statutul deputatului şi senatorului, este în vigoare, încă. Tăriceanu a mai precizat că deşi este posibil ca această lege să fie modificată în plenul reunit, miercuri, până atunci, este în vigoare.

Update 11.38: Dezbaterile pentru votul pentru arestarea și reținerea lui Darius Vâlcov a început. Votul va fi secret, cu bile. 

Valcov nu va fi prezent in plen, insa le-ar fi transmis colegilor sai si de data aceasta sa nu se opuna cererii DNA si sa-i ridice imunitatea, transmite Realitatea TV.

A doua solicitare DNA de încuviinţare a arestării preventive a lui Darius Valcov face parte dintr-un dosar în care fostul ministru este acuzat de trafic de influenţă. Potrivit DNA, Vâlcov ar fi obţinut mai multe bunuri, între care trei lingouri de aur, un tablou inscripţionat Renoir, un tablou inscripţionat Jean Cocteau şi o pictură pe lemn, inscripţionată Aurel Acasandrei, precum şi sumele de 90.000 de dolari şi peste 1.300.000 de lei. Anchetatorii susţin că banii şi bunurile au fost depozitate într-un seif. Ulterior, după alte percheziţii, procurorii au descoperit alte 101 tablouri.

Darius Vâlcov nu va ajunge astăzi în Parlament, unde urmează să se voteze noua cerere privind arestarea sa. A transmis, însă, că va cere să-i fie ridicată imunitatea. Procurorii au făcut această solicitare pe motiv că fostul ministru ar fi participat la acţiuni comerciale incompatibile cu funcţiile deţinute. Cererea a primit deja aviz favorabil în Comisia Juridică.

 Ce conține a doua cerere DNA pentru arestarea lui Vâlcov 

Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a cerut un nou aviz pentru începerea urmării penale şi pentru reţinerea şi arestarea preventivă a lui Darius Vâlcov pentru fapte săvârşite în calitate de senator şi ministru, în ultimii patru ani. Vâlcov este acuzat de acte de comerţ incompatibile cu funcţia de senator şi ministru. Mai exact, atunci când era deja demnitar, s-ar fi ocupat de administrarea unei firme prin interpuşi. Câştigurile realizate le-a păstrat într-un seif. Aici au fost găsite şi trei lingouri de aur. 

"Începând cu anul 2011 şi până în prezent, inculpatul Vâlcov Bogdan Darius a efectuat operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţia de primar, senator şi ministru, utilizând informaţii deţinute în virtutea acestora, în legătură cu o firmă de cadastru, una de contabilitate şi un birou de avocatură, firme pe care le deţine în fapt şi pe care le administrează, prin interpuşi", se arăta în comunicatul DNA. Câştigurile realizate în urma acestor activităţi, susţin procurorii, au fost depozitate într-un seif, lăsat spre păstrare unei persoane apropiate. În seif s-ar afla 90.000 dolari, 1,3 milioane de lei, trei lingouri de aur (în total trei kilograme), un tablou cu ramă aurie, inscripţionat ”Renoir”, un tablou inscripţionat ”Jean Cocteau” şi o pictură pe lemn, inscripţionată ”Aurel Acasandrei”.

Solicitarea primită din partea Justiţiei şi raportul Comisiei juridice vor fi supuse dezbaterii plenului Senatului, care va decide prin vot asupra cererii.

Prima cerere de avizare a arestării Pe 19 martie, procurorii DNA au mai cerut un aviz de la Senat pentru reţinerea şi arestarea preventivă a fostului ministru, solicitare ce a primit girul senatorilor. Magistraţii Curţii Supreme au decis, însă, cercetarea lui Darius Vâlcov în arest la domiciliu, respingând, astfel, propunerea procurorilor de arestare preventivă în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă.