Dâncu a dezvăluit discuţiile de la negocierile pentru majorarea salariului minim. De ce a ţinut cont
Vasile Dâncu a declarat, în exclusivitate la Realitatea Tv, că în cadrul negocierilor pe care Guvernul le-a avut cu sindicatele şi patronatele, pentru majorarea salariului minim la 1 250 de lei, Executivul a cerut un răgaz de paru luni de zile până la 1 mai, pentru a vedea ce se întâmplă cu cu micile interprinderi care sunt grupate în cele mai sărace judeţe.
"A fost o experienţă interesantă, am ajuns la un conses şi a ajuns să conteze varianta Guvernului, a trebuit să discutăm în condiţii foarte grele, ei aveau dreptate, cererile erau legitime. Un coş pentru un trai decent ajunge la suma de 1 400 de lei. Nu este normal ca cel care lucrează 8 ore să primească sub 1 400 de lei. Le-am cerut un răgaz de 4 luni ca sa vedem ce se întamplă cu micile interprinderi care sunt grupate in cele mai sărace judeţe. Am avut o satisfacţie, pentru că am ajuns la o solutie negociată cu sindicate şi patronatele. Cred că vom găsi cele mai bune soluţii", a spus în exclusivitate, Dâncu, la Realitatea Tv.
Acord între Guvern şi sindicate pe tema salariului minim. Salariul minim ar urma să crească, de la 1 mai 2016, la 1.250 lei. Majorarea va fi aprobată, miercuri, de Guvern, este acceptată de patronate, dar nu are susţinerea sindicatelor, care doreau majorarea salariului minim la 1.200 de lei începând cu 1 ianuarie. Proiectul a stârnit discuţii aprinse şi la ultimele negocieri desfăşurate la Consiliul Economic şi Social, forul în care se consultă guvernanţii, patronatele şi sindicatele.
Guvernul a înaintat un proiect de hotărâre privind creşterea salariului minim la 1.250 de lei, începând de la 1 mai 2016, dar şi indexarea automată care va ţine cont de coşul minim şi de inflaţie, propunere cu care sindicate sunt de acord.
Într-o intervenţie la Realitatea TV, preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat că se va face şi un act normativ cu propunerea de majorare.
Întrebat ce se va întâmpla dacă, la 1 mai, nu vor avea promisunile respectate, Bogdan Hossu a declarat: "Cred că, în momentul respectiv, ar trebui ca Guvernul să-şi dea demisia. În momentul în care angajamentul lui ferm către partenerii sociali nu şi-l duce la îndeplinire, înseamnă ca Guvernul trebuie schimbat. Noi speram ca măcar acest guvern de tehnocraţi să-şi păstreze angajamentele făcute."
În ceea ce priveşte efortul bugetar, acesta a explicat: "Efortul bugetar nu ar fi decât pentru 39, probabil 45.000 de salariaţi bugetari care se află sub pragul respectiv."
Consiliul Economic şi Social (CES) a fost convocat, marţi după-amiază, pentru a aviza proiectul de hotărâre de Guvern. Potrivit unor surse citate de Realitatea TV, avizul sindicatelor pe hotărârea de guvern ar fi unul negativ.