Dan Vasile Mihale: Tudorel Toader îl ţine în şah pe Dragnea
În timp ce baronii PSD pregăteau ultimul asalt asupra Justiției, iar Dragnea ordona, cu jumătate de gură, promovarea unui act normativ care să ,,înlăture efectele protocoalelor încheiate cu SRI'', Tudorel Toader, specialistul abilitat să elaboreze schița proiectului, își pregătea, discret, retragerea. Cel puțin așa pare, la prima vedere. Toader a devenit, pe 20 august, notar public suspendat, pentru a nu se afla în incompatibilitate. Dar vă vedem ce ascunde acest demers al ministrului.
Tudorel Toader și-a făcut un titlu de glorie din faptul că are o meserie la care să se întoarcă în cazul în care pleacă din Guvern. Ministrul chiar a reiterat recent că, după ce își va încheia mandatul, poate reveni în funcția de rector la Iași, sau la cabinetul său de avocatură.
De ce a vrut Toader să devină și notar? Pentru că poate, ar spune portavocile dereglate din PSD. Calitatea de fost judecător al Curții Constituționale îi permite lui Tudorel Toader să devină notar, fără examen. Gurile rele spun că nu a făcut-o pentru sine, ci pentru fiul cel mare Ionuț Alexandru Toader, care dacă s-ar asocia cu tatăl său, ajuns notar, va putea activa în oraș, la cabinetul familiei. În prezent, acesta figurează ca notar într-o comună din județul Iași, dar lucrează tot în oraș, fiind asociat cu alt notar. Pentru acest aranjament, minstrul Toader și-a luat două săptămâni de concediu, în perioada 6-17 august.
Cererea lui Toader de a deveni notar poate fi interpretată ca o afacere de familie, dar și în altă cheie. Fostul judecător al Curții Constituționale a tras mereu de timp, când s-a pus presiune pe el și, în general, nu și-a asumat mai nimic în plan legislativ. Atât LEGILE JUSTIȚIEI, cât și modificările Codului penal au fost pasate Parlamentului. Toader și-a salvat postul, clamând protocoalele cu SRI și decapitând procurorul șef al DNA și pe cel al Parchetului General, ultima acțiune fiind în curs.
Toader nu pare determinat să elaboreze draftul pentru amnistie. În plus, a întârziat și ordonanța de urgență privind prelungirea mandatelor șefilor Inspecției Judiciare(pârghia PSD împotriva magistraților), motiv pentru care Dragnea s-a dezlănțuit: ,,M-aş fi aşteptat să ducă la capăt această procedură săptămâna trecută. Pentru mine este destul de ciudat şi destul de greu de înţeles de ce nu a făcut-o”.
De nu a făcut-o? Acesta-i întreabarea. Și ar mai fi una: își va lega Toader numele de un act normativ privind grațierea?