MENIU

Dan Vasile Mihale: PNL, la un pas de o nouă gafă majoră

Miting PNL în Piaţa Victoriei: Participă şi preşedintele Klaus Iohannis

Deși a câștigat alegerile europarlamentare ,,cu un scor istoric'', după cum spune președintele Iohannis, PNL nu pierde nicio ocazie de a da "cu mucii-n fasole". După scorul umilitor obținut pentru șefia Camerei, PNL este la un pas de o nouă gafă majoră: depunerea unei moțiuni de cenzură cu șanse zero. Ce efect va avea acest demers inutil? Va oferi o nouă gură de oxigen coaliției toxice PSD-ALDE și va pune într-o lumină mai favorabilă aliatul conjunctural USR-PLUS, care joacă mult mai prudent.

Liberalilor li s-a umflat capul după victoria de la europarlamentare. Au propus celorlalte partide din Opoziție un candidat unic pentru șefia Camerei Deputaților, funcție vacantă după încarcerarea lui Dragnea, în persoana Ralucăi Turcan. Nu știu dacă a fost o alegere inspirată, dar scorul obținut a fost dezarmant. 100 de voturi pentru Turcan, 172 pentru Ciolacu. La acest rezultat bun pentru Ciolacu au contribuit, pe lângă PSD-ALDE, Pro România, o parte din grupul minorităților și, indirect, UDMR, care a avut candidat propriu pentru șefia Camerei.

Presați de Iohannis, care este deja în campanie pentru prezidențiale, liberalii vor să depună o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă cu șanse zero de reușită. Un simplu calcul matematic ne arată că, pentru a avea succes acest demers, este nevoie de 233 de voturi, adică jumătate plus 1 din majoritatea plenurilor reunite ale celor două camere. În plenurile reunite sunt 465 de parlamentari.

În senariul cel mai optimist, Opoziția ar obține maximum 224 de voturi. Și asta doar în cazul în care, alături de PNL, USR, PMP, UDMR, ar vota in corpore grupul minorităților naționale și neafiliații. PNL spune însă că negocierile cu celelalte formațiuni din Opoziție sunt în toi, ceea ce însemnă că sunt departe de scenariul optimist.

Moțiunea poate avea succes doar dacă unii parlamentari din PSD și ALDE vor vota împotriva propriului guvern. S-a mai întâmplat, când a picat Guvernul Grindeanu, dar atunci așa a dictat Dragnea. Acum este, însă, puțin probabil să se întâmple asta. Coaliția nu vrea să iasă de guvernare, iar Opoziția doar mimenază că vrea să preia guvernarea.

Nu știu ce este în capul umflat al PNL, unde au început luptele subterane pentru preluarea conducerii partidului, dar un singur lucru este cert: eșecul este evident. Acest demers va avea efect de bumerang. Coaliția toxică PSD-ALDE va primi o nouă gură de oxigen înainte de vacanța parlamentară.

Vezi și Blogul lui Mihale

Mai multe articole despre:
opoziţia