MENIU

Dan Vasile Mihale: Liberalii provoacă PSD să depună moțiune de cenzură

După numai o lună de guvernare, liberalii par că forțează anticipatele. A devenit tot mai evident, după ce Executivul condus de Orban a anunțat că este dispus să-și asume răspunderea pe o serie de inițiative legislative sensibile. Liberalii au "călcat apa" în Parlament cu abrogarea recursului compensatoriu și eliminarea supraaccizei la carburanți. PSD a votat, cot la cot, cu actuala putere executivă.  Vor avea, probabil, succes și cu impozitarea pensiilor speciale. Însă când vine vorba de buget, lucrurile nu mai sunt atât de simple.

Liderul interimar al PSD și totodată președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a avertizat deja PNL că "nu poți să eviți Parlamentul când faci bugetul". "Nu şi-a permis nimeni până acum, dar România este plină de surprize”, a adăugat acesta, lăsând se înțeleagă că PSD nu ar accepta asta atât de ușor.  
 
Orban, cu succesul electoral al președintelui Iohannis în spate, pare însă dispus să riște și să testeze nervii sensibili ai social-decomcraților, aflați încă într-o degringoladă totală, după ce s-au lepădat de Dragnea și Dăncilă. Asumarea răspunderii pe Legea bugetului obligă PSD să depună moțiune. Dacă nu face acest lucru, PSD pierde cea mai importantă bătălie cu PNL.
 
Liberalii sunt pe val și sunt tentați să forțeze anticipatele ca să profite de capitalul electoral câștigat după prezidențiale. Acesta este și motivul pentru care au început guvernarea cu câteva promisiuni electorale și alte câteva măsuri populiste. Aceste mutări denotă că PNL nu a ieșit din logica electorală, deși analiștii avertizează Guvernul Orban că aruncă în aer deficitul umflat de PSD.
 
Pentru PNL, este esențial să câștige majoritatea parlamentară, iar asta se poate întâmpla ori la termen, în toamna lui 2020, când sunt programate alegerile parlamentarele, ori înainte de termen, prin alegeri anticipate. Acesta este cea mai important deziderat pentru Iohannis și PNL.
 
Dacă social-democrații nu depun moțiune de cenzură în trei zile, bugetul este considerat adoptat, iar PSD va suferi cea mai mare înfrângere din istoria sa. Încă nu știm cum va acționa conducerea interimară a PSD, dar este evident că depunerea unei moțiunii de cenzură ar mai ridica moralul social-democraților. 
 
Este puțin probabil să treacă o moțiune de cenzură inițiată de PSD împotriva Guvernului Orban, dar nu imposibil. Micul PSD (Pro România) și ALDE, două partide cu vocația trădării, pot înclina balanța oricând. Și aici mai poate intra în joc și UDMR, care se poziționează, aproape mereu, de învingători. 
 
Căderea Guvernului Orban nu ar conduce, automat, la anticipate, însă două nominalizări succesive de premieri perdanți cu tot cea ce presupune asta - propuneri de cabinete și două voturi de învestire fără succes - ar conduce la anticipate. Asta presupune însă ceva mai mult timp, dar, dacă asta se dorește, jocurile sunt ca și făcute. 
 
Mai multe articole despre:
Liderul interimar al PSD și totodată președintele Camerei Deputaților Marcel Ciolacu a avertizat deja PNL că nu poți să eviți Parlamentul când faci bugetul. Nu şi-a permis nimeni până acum dar România este plină de surprize” a adăugat acesta lăsând se înțeleagă că PSD nu ar accepta asta atât de ușor. Orban cu succesul electoral al președintelui Iohannis în spate pare însă dispus să riște și să testeze nervii sensibili ai social decomcraților aflați încă într-o degringoladă totală după lepădarea de Dragnea și Dăncilă. Asumarea răspunderii pe Legea bugetului obligă PSD să depună moțiune. Dacă nu face acest lucru PSD pierde cea mai importantă bătălie cu PNL. Liberalii sunt pe val și sunt tentați să forțeze anticipatele ca să profite de capitalul electoral câștigat după prezidențiale. Acesta este și motivul pentru care au început guvernarea cu câteva promisiuni electorale și alte câteva măsuri populiste. Aceste mutări denotă că PNL nu a ieșit din logica electorală deși analiștii avertizează Guvernul Orban că aruncă în aer deficitul umflat de PSD. Pentru PNL este esențial să câștige majoritatea parlamentară iar asta se poate întâmpla ori la termen în toamna lui 2020 când sunt programate alegerile parlamentarele ori înainte de termen prin alegeri anticipate. Asta este cea mai important deziderat pentru Iohannis și PNL. Dacă social democrații nu depun moțiune de cenzură în trei zile bugetul este considerat adoptat iar PSD va suferi cea mai mare înfrângere din istoria sa. Nu știm încă cum va acționa conducerea interimară a PSD dar este evident că depunerea unei moțiunii de cenzură ar mai ridica moralul social democraților. Este puțin probabil să treacă o moțiune de cenzură inițiată de PSD împotriva Guvernului Orban dar nu imposibil. Micul PSD(Pro România) și ALDE două partide cu vocația trădării pot înclina balanța oricând. Și aici mai poate intra în joc și UDMR care se poziționează aproape mereu de învingători. Căderea Guvernului Orban nu ar conduce automat la anticipate însă două nominalizări succesive de premieri perdanți cu tot cea ce presupune asta - propuneri de cabinete și două voturi de învestire fără succes - ar conduce la anticipate. Asta presupune însă ceva mai mult timp dar dacă asta se dorește jocurile sunt ca și făcute.