Dan Vasile Mihale: Execuția lui Lazăr, ultima misiune a lui Toader?
Tudorel Toader este la un pas de a încheia o nouă misiune de succes: execuția lui Lazăr. După modelul Kovesi, Toader îl va trimite, probabil, pe Lazăr la plimbare. În opinia unanimă a analiștilor, revocarea din funcție a lui Augustin Lazăr este iminentă. Se pare că de această evaluare depinde, în mare măsură, și rămânerea lui Toader în funcția de ministru al Justiției.
Dacă ar pleca din funcția de ministru, Toader ar avea de ce să fie ,,mândru''. Palmaresul său este impresionant. Nu a ratat nicio comandă a binomul toxic Dragnea-Tăriceanu.
Și-a legat, subtil, numele de mutilarea celor trei legi ale Justiției, evitând varianta opulentă a unei ordonanțe de urgență. Tot el se află și la orginea draftului care a stat la baza modificărilor codurilor penale. Nu și-a asumat însă nimic nici în acest caz, deși este profesor de drept penal. Proiectele enumerate au ajuns la Parlament la autodidacții Nicolicea-Nicolae- Iordache. Ce a ieșit din pixul acestora a stârnit mânia străzii și a provocat numeroase critici și avertismente internaționale.
Tudorel Toader și-a legat numele și de recursul compensatoriu, un act normativ menit a scoate șmecherii din închisoare. În Legea 169/2017 s-a admis că orice deținut trebuie să fie recompensat pentru condițiile necorespunzătoare din penitenciare, indiferent de gradul de confort, pornind de la realitatea că acestea sunt suprapopulate. După eliberare, unii dintre beneficiarii prevederilor privind recursul compensatoriu au fost arestați preventiv pentru comiterea unor noi infracțiuni.
Mnistrul Toader și-a asumat, până acum, doar ordonanța care modifică, din nou, legile Justiției și desecretizarea protocoalelor încheiate de instituțiile din justiție cu SRI. Inițiativa nu a fost însă a sa, ci a premierului marionetă Viorica Vasilica Dăncilă.
Toader s-a folosit însă de protocoale pentru a scăpa de Augustin Lazăr. La numai o lună după revocarea Laurei Codruţa Kovesi, ministrul Justiţiei a anunţat că îl evaluează pe procurorul general, după apariţia în spaţiul public a unui protocol secret Parchet-SRI, semnat de Augustin Lazăr, despre care Toader a susţinut, iniţial, că nu ar fi ştiut.
Dacă va rămâne în funcție, așa cum suține Tăriceanu, Tudorel Toader va mai avea cel puțin două misiuni importante: elaborarea unei ordonanţe care să reglementeze revizuirea sentințelor ,,viciate'' de protocoalele cu SRI și redactarea unui act normativ care să prefațeze amnistia sau grațierea.
Cu aceste două victorii, palmaresul lui Toader ca ministru al Justiției ar fi complet...blamabil, la fel ca și îndemnul PSD ,,Tudorele, fă ceva!''.
Vezi și Blogul lui Mihale