MENIU

Dan Vasile Mihale: Americanii, între răul cel mare și răul cel mic

ALEGERI SUA. SONDAJ: Hillary Clinton are un avans de 9% în faţa lui Donald Trump

Cea mai puternică țară din lume, buricul Universului, a ajuns în situația nefericită în care se afla biata Românie în 2000, adică să aleagă între un rău mare și unul mai mic - un editorial despre scrutinul prezidențial din SUA.

Cea mai puternică țară din lume, buricul Universului, a ajuns în situația nefericită în care se afla biata Românie în 2000, adică să aleagă între un rău mare și unul mai mic. Pentru cei care au uitat sau nu au prins respectiva perioadă, reamintesc că, la alegerile prezidențiale din 2000, în turul doi, s-au confruntat Coneliu Vadim Tudor, catalogat drept răul cel mare, și Ion Iliescu, perceput de public ca fiind răul cel mic.   

Pentru prima oară în istoria postdecembristă a României, milioane de români au votat, cu mâna tremurând, Ion Iliescu. Nu a fost o decizie ușoară nici pentru partidele de dreapta și nici pentru alegătorii care încă doreau să afle adevărul despre morții din decembrie 1989.

După două mandate Obama, americanii se regăsec în aceeași situație tragi-comică în care s-au aflat și românii în 2000. Cei mai mândri locuitori ai planetei trebuie să aleagă între Donald Trump, văzut de majoritate ca răul cel mare, și Hillary Clinton, percepută de public ca un rău mai mic. În treacăt fie spus, niciunul dintre candidați nu se bucură de suficientă simpatie pentru a fura startul, dar asta este o altă problemă. Ultimele sondaje te pun însă pe gânduri, iar tinerii par cei mai disperați.

Tinerii americani sunt atât de nemulţumiţi de alegerea pe care o au de făcut pentru Casa Albă încât aproape unul din patru spune că ar prefera ca un meteorit gigantic să lovească Pământul decât să devină președinte  Donald Trump sau Hillary Clinton. Aproximativ 39% dintre tineri au declarat că ar vrea ca Barack Obama să se declare preşedinte pe viaţă şi să nu predea puterea nici către Trump, nici către Clinton, iar 26% dintre tinerii alegători cred că ţara ar fi pe mâini mai bune dacă şi-ar alege următorul preşedinte prin loterie. Asta nu mă miră. Doar vorbim despre SUA... Tinerii alegători nu trebuie însă ignorați. Mobilizarea importantă a tinerilor l-a ajutat pe Barack Obama să ajungă la Casa Albă în 2008.

Revenind însă la confruntarea celor doi candidați, sondajul privind intenția de vot a tinerilor s-a dat publicității cu totul întâmplător probabil, chiar înainte de a treia și ultima dezbatere dintre candidații la președinția SUA, cea mai puțin interesantă de-a lungul timpului. Această confruntare finală dintre cei doi candidați la Casa Albă ar putea fi însă o excepție doar pentru faptul că Donald Trump susține că echipa de campanie a lui Hillary Clinton, media și sistemul politic complotează pentru a "falsifica" scrutinul din 8 noiembrie.

Cu numai trei săptămâni înaintea scrutinului, Hillary Clinton este susținută de 48,9% dintre alegătorii americani, iar Donald Trump de 42%, potrivit unui sondaj de opinie publicat de realclearpolitics.com.

 

 

Mai multe articole despre:
Hillary Clinton Donald Trump