Dan Vasile Mihale: Alina Gorghiu nu înțelege de ce Cioloș nu-i face jocurile
Un editorial - pamflet despre cei vor să schimbe regulile jocului în timpul jocului.
PNL, prin vocea domnișoarei Alina Gorghiu, i-a cerut premierului Dacian Cioloş să modifice printr-o Ordonanţă de Urgenţă legea alegerilor locale, astfel încât scrutinul din mai-iunie să se desfăşoare în două tururi, nu într-unul, ca în prezent. Surpriză, însă! Premierul spune un "nu" răspicat și motivează: "Nu este democratic ca Executivul să amendeze prin OUG o lege politică adoptată de Parlament".
Grea lovitură pentru copreședintele PNL Alina Gorghiu. Aceasta nici măcar nu se aștepta să fie refuzată... Eu, ca simplu cetățean și atent observator al scenei politice românești, mă așteptam la o asemnea reacție și cred că tehnocratul Cioloș a reacționat corect. Dumneavoastră, doamnă Alina Gorghiu, se pare însă că nu înțelegeți nici măcar în ceasul al doisprezecelea cum stau lucrurile. Vă reamintesc... Guvernul Cioloș nu este guvernul PNL, ci un guvern de tranziție care are, printre altele, și sarcina de a supraveghea ca alegerile din acest an să se desfășoare corect și democratic.
În plus, vă reamintesc, apropo de consecvența politică românească, faptul că PNL s-a simțit confortabil cu soluția votului într-un singur tur de scrutin cât a fost parte din USL. Acum, când vede cu ochiul liber că are șanse de a avea mai puțini primari, speră că, schimbând legea electorală, schimbă și rezultatul alegerilor. O fi convenabil, dar nu și corect, doamnă Gorghiu. Și nu este doar părerea mea. Chiar și subalternul dumneavastră pe linie de partid, vicepreședintele Ionuț Vulpescu, vede lucrurile într-o altă lumină.
Întrebarea esențială, spune el, pe care trebie să și-o pună PNL-ul atunci când cere alegeri două tururi, este următoarea: "Cu cine ar face alianțe, dacă în primul tur se înfruntă cu PSD-ul?" Alianțele posibile ale celor două mari partide pot fi cu UNPR, cu ALDE, cu M10, în câteva cazuri izolate, cu UDMR, tot în cazuri izolate. Și cam atât. Deci, până la urmă contează tot candidatul, gradul de acceptare în cadrul colectivității, și sprijinul partidului. Absolut corect raționamentul domnului Vulpescu. Mă întreb însă un singru lucru. Ce rost are al doilea tur de scrutin dacă te prezinți în fața electoratului cu un candidat cu șansa a doua?
Pot să înțeleg că este mare panică la PNL la gândul că nu va câștiga Capitala, dar așa este în politică, dacă joci prost, pierzi. După anunțarea lui Cristian Bușoi drept candidat pentru Primăria Capitalei, al doilea tur a devenit indispensabil și, de aici, poate și ideea de a schimba legea printr-o Ordonanță de Urgență. Bușoi nu are însă șanse să ajungă primar nici în trei tururi, așă că cereți degeaba schimbarea legii, stimați liberali-democrați, care nu aveți nicio legătură cu liberalismul.