MENIU

Dacian Cioloș a demisionat din funcția de consilier al preşedintelui Comisiei Europene

Premierul desemnat Dacian Cioloș a demisionat, miercuri, din funcția de consilier al preşedintelui CE, Jean-Claude Juncker, potrivit unui purtător de cuvânt al șefului CE, anunță Realitatea TV.

Postul de consilier special al preşedintelui Comisiei Europene era incompatibil cu o potenţială preluare a funcţiei de premier al unui Guvern. Funcția de consilier special al preşedintelui Comisiei Europene era una neremunerată. 

În luna iulie a acestui an, Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, l-a desemnat pe Dacian Cioloş în funcţia de consilier special privind securitatea alimentară internaţională.

Cabinetul Dacian Cioloş va fi susţinut la învestirea din Parlament de PNL şi UNPR. ALDE, UDMR și PSD nu au luat încă o decizie întrucât doresc să vadă mai întâi lista cu miniștri, programul de guvernare, precum și modul în care miniștrii se vor prezenta la audieri în comisiile de specialitate. Sunt primele concluzii după ce premierul desemnat a discutat, miercuri, cu partidele parlamentare. Prima oprire a fost la PNL, apoi la Guvern, după care a avut întâlniri cu liderii UNPR, ALDE, UDMR, ai minorităților naționale și cu liderii PSD. Premierul desemnat nu a dorit să facă declarații după încheierea consultărilor. Potrivit unor surse Realitatea TV, PNL și UNPR ar mai dori o nouă rundă de consultări cu premierul desemnat. Dacian Cioloș are nevoie de 274 de voturi pentru a trece noul Guvern de Parlament.

Copreşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, miercuri, că, din ce a discutat cu preşedintele Klaus Iohannis, Dacian Cioloş urmează să prezinte, luni, în Parlament programul şi echipa ministerială. Totodată, potrivit unor surse, citate de Mediafax, Cioloş ar urma să prezinte, sâmbătă, lista miniştrilor din Cabinetul său.

 

Cine sunt miniştrii din actualul Guvern care au şanse să fie păstraţi de Dacian Cioloş

 

Dacian Cioloş urmează să îşi desemneze un Guvern tehnocrat în următoarele 10 zile. Potrivit unor surse realitatea.net, există trei miniştri independenţi din actualul Guvern interimar care au şanse să îşi păstreze portofoliile şi în viitorul Executiv: Sorin Cîmpeanu (Educaţie), Bogdan Aurescu(MAE) şi Marius Nica( Fonduri Europene).

Cei trei miniştri sunt independenţi nefiind membri ai vreunui partid, deşi Marius Nica a fost numit ministru pe filiera PSD, întrucât a fost secretar de stat în Ministerul Munciii, în timpul mandatului Rovanei Plumb. Reamintim că ieri, premierul desemnat, Dacian Cioloş, a anunţat că îşi va canaliza atenţia către formarea cabinetului său.

Noul prim-ministru desemnat de Klaus Iohannis, Dacian Cioloş, a declarat în intervenţia sa de la Palatul Cotroceni, că mulţumeşte pentru încrederea care i-a fost acordată şi a adăugat că va face tot ce îi stă în putinţă pentru a se ridica la înălţimea aşteptărilor:

"Vă mulţumesc pentru încrederea acordată şi doresc să îi asigur pe toţi cei care ne privesc că voi face tot ce-mi stă în putinţă pentru a mă ridica la încrederea care mi-a fost acordată. Trecem printr-o perioadă cheie pentru societate, in care societatea a ajuns la un grad de maturitate care necesită o prezenţă publică a Guvernului în asa fel încat să asigure puntea de legatura intre diferitele instituţii, între politic si societate".

 
Mai multe articole despre:
UDMR PNL PSD CE Dacian Cioloş Jean-Claude Juncker UNPR ALDE