MENIU

Cum reduce Guvernul cheltuielile. SURSE: Salariile demnitarilor vor fi ÎNGHEȚATE, în 2020!

Guvernul Orban are un plan pentru reducerea cheltuielilor pe anul viitor, pentru a se încadra în deficitul de aproximativ 3,5%. Surse guvernamentale au declarat, în exclusivitate pentru Realitatea PLUS, că una dintre măsuri este înghețarea salariilor demnitarilor pe anul 2020. S-ar economisi în acest fel aproape 1 miliard. Iar bugetarii nu vor mai putea cumul şi pensia, şi salariul. Trebuie să aleagă. 

Planul de reducere a cheltuielior cuprinde mai multe puncte. Surse guvernamentale au dezvăluit, pentru Realitatea PLUS, două dintre măsurile care ar putea aduce cei mai mulţi bani la buget. Prima dintre ele ar presupune ca salariile demnitarilor să nu crească în 2020, o dată cu creşterea salariului minim, ci să rămână la nivelul din 2019.

Aici intră salariul preşedintelui, cele ale parlamentarilor, ale membrilor Guvernului, Curţii de Conturi, precum şi cel al Avocatului Poporului. Aproape 1 miliard de lei s-ar economisi doar de aici.

Zilele trecute, preşedintele Klaus Iohannis a avut un punct de vedere privind pachetul de reducere de cheltuieli. Iar şeful statului are o certitudine: nu vor fi tăieri de salarii. Nu a spus însă acelaşi lucru şi despre salariile demnitarilor.

O a doua măsură îi vizează pe bugetarii care au şi pensie. Din 2020, aceştia vor fi nevoiţi să aleagă: fie pensia, fie salariul de la stat. Important de punctat este însă faptul că, prin eliminarea supraaccizei şi renunţarea la impozitarea contractelor part-time, bugetul pierde aproape 4 miliarde de lei. Prin urmare, Guvernul trebuie să strângă cureaua în alte părți. 

Un avertisment a lansat şi premierul Ludovic Orban, în şedinţa de Guvern de vineri. Le-a transmis miniştrilor să nu risipească bani pe final de an, chiar dacă sunt prevăzuţi în buget. 

Se pare că Ministrul Dezvoltării, Ion Ştefan, nu a înţeles acest lucru. Tocmai a cumpărat patru mașini hibrid. Bugetul pe care ministerul l-a prevăzut pentru această achiziție este de peste 113.000 de euro. 

Mai multe articole despre:
salarii demnitari