Cum arată noua Lege privind sistemul public de pensii. Proiectul pe care s-au contrat reprezentanții Coaliției are 62 de pagini - DOCUMENT
Legea pensiilor a fost adoptată de Guvern joi seara, la finalul a mai bine de 7 ore de discuții și contre între reprezentanții Coaliției de guvernământ. Mărul discordiei l-a reprezentat impactul bugetar și sursa banilor pe care pensionarii îi așteaptă "ca pâinea caldă". Avizul dat de ministrul Finanțelor Marcel Boloș pentru noua lege care crește pensiile românilor vine însă cu o serie de observații. Varianta aprobată de Executiv a apărut, vineri, în spațiul public. Vorbim despre 62 de pagini care cuprind noile modificări ce se adresează sistemului public de pensii din România.
Sinteza câtorva dintre cele mai importante prevederi din Legea pensiilor:
- pensiile a peste 4,7 milioane de beneficiari urmează să fie recalculate după noua formulă.
- de la 1 ianuarie 2024 punctul de pensie se majorează cu 13,8%, de la 1.785 de lei la 2.032 de lei, iar de la 1 septembrie 2024 pensiile se majorează în urma recalculării după noua formulă.
- în cazul femeilor, concediul pentru creşterea copilului este considerat perioadă contributivă, iar vârsta de pensionare se reduce cu 6 luni pentru fiecare copil (până la cel mult 3 ani şi 6 luni).
- se vor acorda puncte suplimentare pentru perioadele de cotizare mai mari de 25 de ani după următoarea formulă: +0,5 puncte/an pentru intervalul 26 - 30 de ani; +0,75 puncte/an pentru intervalul 31 - 35 de ani; +1 punct/an începând de la 36 de ani.
- sporurile nepermanente pentru care s-au plătit contribuţii se iau în calcul la stabilirea pensiei: acord global, al 13-lea salariu, plata cu ora, premii, prime etc.
"Pensiile se vor majora anual, la 1 ianuarie, cu rata medie a inflaţiei plus 50% din creşterea reală a salariului mediu brut. În baza unui contract voluntar de asigurare se pot cumpăra maximum 6 ani de vechime. Potrivit legii, vor exista următoarele tipuri de pensii: pentru limită de vârstă, de invaliditate, anticipată, de urmaş", anunța, joi, Guvernul într-un comunicat.
SURSE: FMI recomandă modificarea Legii pensiilor - Care este motivul
Potrivit unor surse, experții FMI recomandă autorităților de la noi din țară modificarea noii Legi a pensiilor pentru că impactul depășește ținta de deficit bugetar.
Fondul Monetar Internațional ar fi transmis către Ministerul de Finanțe un răspuns conform căruia „cheltuielile rezultate din aplicarea noii legi a pensiilor sunt estimate la 0,5% din PIB în anul 2024, iar din anul 2025 vor ajunge la 1% din PIB”.
Practic, specialiștii susțin că România nu se încadrează în ținta de deficit bugetar de 3% din PIB stabilit cu Comisia Europeană. Noua lege a pensiilor a fost aprobată de Guvern.