CSM a respins modificările Codului Penal
Membrii CSM resping cele 22 de modificări ale deputaților la Codul Penal și Codul de Procedură Penală, anunță Realitatea Tv. Membrii forului au dat aviz negativ.
Discuţia legată de modificările la codul penal şi de procedura penala se mută la CSM. Membrii Consiliului Superior al Magistraturii au analizat astăzi cele 22 de propuneri şi au dat aviz negativ. Avizul este consultativ.
Ministrul Justiței, Robert Cazanciuc, a declarat, după ce a ieșit de la ședința CSM, că se va discuta cu membrii Comsiei Juridice, pentru a amâna ședința de mâine: ”Punctul de vedere al Ministerului Justiției a fost mereu acelasi.Trebuie să vorbim atat cu membrii Comisiei Juridice, daca nu putem sa amanam si sedința de maine. Sunt anumite directive europene care trebuie respectate. Sunt cateva propuneri venite din sistem. Avem obligația de a transpune cateva directive europene. Sunt peste 100 si ceva de modificari in momentul de față”, a spus ministrul Iohannis.
Deputaţii vor să modifice de urgenţă Codul Penal pentru a scăpa de anchetele procurorilor. Puterea pregăteşte nu mai puţin de 22 de modificări, printre care se numără cele care îngreunează arestul preventiv şi dezincriminează conflictului de interese, de care e acuzat şi Victor Ponta. Aleşii s-au lăsat cu greu înduplecaţi să accepte puncte de vedere de la toate instituţiile implicate. CSM-ul ar fi dorit timp de gândire două săptămâni, dar deputaţii au votat: subiectul reintră în discuţie săptămâna viitoare.
Președintele Klaus Iohannis a afirmat, pe 8 mai, în cadrul unei postări pe pagina personală de Facebook, că nu este de acord cu modificările propuse, în Parlament, la Codul Penal, pe care le cataloghează drept "încercări de a slăbi puterea Justiției".
"Modificările propuse în Parlament pentru Codul Penal sunt de natură să afecteze bunul mers al justiției. Nu sunt de acord cu aceste încercări de a slăbi puterea Justiției!", a scris Klaus Iohannis.
Zece deputati, noua de la PSD si unul de la minoritati, au depus la Senat un proiect de modificare a Codului de Procedura Penala care lasa procurorii fara o serie de instrumente de ancheta, ingreuneaza obtinerea denunturilor, face mai dificila arestarea si retinerea, reduce teremenele de prescriptie si introduce o noua infractiune: abuzul de putere al organelor judiciare. Proiectul a fost inregistrat in procedura de urgenta acum o luna, pe data de 2 aprilie, la Senat si se afla inca in stadiu incipient, de avizare. Modificarile propuse - in total cateva zeci - sunt insa, potrivit unor specialisti in drept consultati de HotNews.ro, extrem de grave si au un dublu scop: ingreunarea muncii procurorilor si intimidarea lor.
SUA şi Marea Britanie, cu ochii pe România. Mesajele privitoare la modificările Codului Penal
Ambasada Statelor Unite la Bucureşti urmăreşte îndeaproape propunerile de modificare a Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală. Într-un comunicat oficial, ambasada atrage atenţia că schimbările propuse nu trebuie să submineze progresele înregistrate de către România în ultimii ani, în consolidarea statului de drept. Un mesaj similar a venit şi din partea Ambasadei Marii Britanii.
"Urmărim îngrijorările generate de amendamentele propuse de Parlament la Codul Penal şi Codul de Procedură Penală în această săptămână. Orice modificări aduse acestor coduri trebuie analizate cu atenţie şi în mod transparent de toate părţile interesate, pentru a se asigura că [...] nu subminează progresele recente obţinute de România în consolidarea statului de drept şi în lupta anti-corupţie. Aşa cum am mai declarat, astfel de rezultate ar fi un semnal descurajator, mai ales pentru investitori. Transparenţa, predictibilitatea şi stabilitatea sunt factori esenţiali pentru atragerea în România a investitorilor locali şi internaţionali", se arată în comunicatul emis de către Ambasada Statelor Unite la Bucureşti.
Nu a întârziat nici reacţia ambasadei Marii Britanii.
"Urmărim îndeaproape şi am luat notă de preocupările semnalate referitor la propunerile de modificare a Codului de Procedura Penală şi a Codului Penal. Aşa cum recomandă raportul Comisiei Europene privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare, Parlamentul trebuie să sprijine instituţiile sistemului judiciar şi statul de drept", au transmis diplomaţii Regatului Unit.