Criza refugiaților. Diaconescu: Turcia devine extrem de instrumentală pentru UE
Fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu, consideră că Turcia va deveni 'extrem de instrumentală' pentru Uniunea Europeană, în 2016, în ceea ce privește rezolvarea crizei imigranților. Diaconescu a punctat, în acest context, în cadrul ediției de luni a emisiunii "Jocuri de Putere", că își menține rezervele cu privire la cazul agresiunilor sexuale din Koln, care au avut loc în noaptea de Revelion, fiind de părere că "e ceva foarte straniu" în legătură cu modul în care autoritățile germane au tratat situația.
"Astăzi, când discutăm, să nu uităm că în 2016 este ultimul an când Merkel și Hollande, înainte de alegeri vor putea face ceva. Au această problemă majoră cu conotații în multe direcții pentru că, alături de migrația necontrolată se așază terorismul, ceea ce creează frică. Frica se adresează cetățeanului. Din acest punct de vedere, în legătură cu ce s-a întâmplat la Koln, încă am rezerve. E ceva foarte straniu. Cred că vor urma și alți pași. S-ar putea un proces de readmisie în forță pe care Germania îl poate face", a spus Cristian Diaconescu.
"În acest peisaj văd un jucător foarte interesant în 2016 și anume Turcia. Turcia, practic, și-a aruncat în aer proiectele pe Orientul Mijlociu, și-a înghețat relațiile cu Federați Rusă. Turcia devine extrem de instrumentală pentru UE, cum UE poate deveni extrem de instrumentală pentru Turcia (...) Trebuie să fim atenți că avem nevoie enorm de Europa. Până la sfârșitul zilei, avem nevoie de ei", a mai precizat fostul ministru de Externe.