Crinuţa Dumitrean și alți 5 inculpaţi, arestați preventiv în dosarul ANRP
Fosta şefă ANRP, Crinuţa Dumitrean, a fost arestată preventiv, pentru 30 de zile, în dosarul retrocedărilor ilegale acordate de ANRP. În acelaşi dosar au mai fost arestaţi preventiv omul de afaceri Mihai Rotaru, dar şi alţi patru inculpaţi. Reamintim că Dumitrean a fost reţinută joi, pentru 24 de ore, de către procurorii DNA. Însărcinată în opt luni, Dumitrean a fost transportată la Spiatlul Polizu, încă de joi seară, după ce i s-a făcut rău. DNA notează în referat, că Ioan Oltean, cel care a propus-o pe Dumitrean la conducerea ANRP, "era ca un şef" pentru aceasta. Oltean este acuzat că a primit mita 600 000 de euro în încinta unei parohii de la omul de afaceri Mihai Rotaru, pentru a interveni la Crinuţa Dumitrean astfel încât să fie aprobată în comisia ANRP cererea omului de afaceri de acordare a unei despăgubiri de aproape 109 milioane de lei, pentru un teren în Piteşti.
Crinuţa Dumitrean a primit anunţul instanţei în spital, unde încă se află internată, după ce i s-a făcut rău şi vineri, în sala de judecată.
Reamitim că procurorii DNA au cerut aviz de la Parlament pentru încuviinţarea arestării preventive a lui Ioan Oltean, deputat PNL, după ce a fost pus sub acuzare pentru trafic de influenţă şi complicitate la abuz în dosarul ANRP. Totodată, se cere aviz şi pentru arestarea preventivă a deputatului Cătălin Teodorescu, implicat în acelaşi dosar.
Joi, deputatul PNL Ioan Oltean a fost audiat la DNA timp de aproximativ trei ore. La ieşirea din sediul DNA, în jurul orei 18.15, deputatul PNL nu a făcut declaraţii, spunând doar că nu ştie unde este biserica din Chitila unde ar fi primit mita de la omul de afaceri.
DNA cere aviz de la Parlament pentru arestarea preventivă a lui Ioan Oltean. Vot, peste 2 săptămâni
Ce acuzaţii i se aduc lui Oltean: trafic de influență şi complicitate la abuz în serviciu
În referatul DNA, emis vineri, se detaliază şi acuzaţiile care i se aduc lui Oltean. Procurorii susțin că terenul pentru care a intervenit Oltean a fost supraevaluat aproape 87,3 milioane lei, ceea ce reprezintă prejudiciu în dauna bugetului de stat și avantaj patrimonial pentru Mihai Rotaru. Astfel, Oltean este urmărit penal pentru trafic de influenţă şi complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
"OLTEAN IOAN, deputat în Parlamentul României la data faptelor și în prezent, pentru infracțiunile trafic de influență şi complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit", scriu procurorii.
DNA, în referat: Ioan Oltean era ca un şef pentru Crinuţa Dumitrean
Ce acuzaţii i se aduc lui Teodorescu: abuz în serviciu
Totodată, cererea procurorilor anticorupție are în vedere date şi probe ce conturează acuzaţiile care i se aduc lui Teodorescu.
Cătălin Florin Teodorescu, la data faptei membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), trimis în judecată sub control judiciar în altă cauză, este urmărit penal pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
Potrivit DNA, în data de 17 iunie 2010, Cătălin Teodorescu, împreună cu alți inculpați care au făcut parte din Comisia pentru Stabilirea Despăgubirilor, prin exercitarea abuzivă a atribuțiilor de serviciu, a aprobat raportul prin care un teren în suprafață de aproape 62.000 mp situat în municipiul Pitești a fost evaluat la aproximativ 109 milioane lei, sumă acordată drept despăgubire cesionarului Mihai Rotaru.
"La data de 17.06.2010, suspectul Teodorescu Cătălin Florin, membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților, împreună cu alţi inculpaţi care au făcut parte din aceeaşi comisie (Dumitrean Nicoleta Crinuţa – Preşedinte, Diacomatu Sergiu Ionuţ, Teodorescu Cătălin Florin, Baciu Remus Virgil, Marko Attila, Constantinovici Rodica și Alexandru Lăcrămioara) prin exercitarea abuzivă a atribuțiilor de serviciu, cu încălcarea prevederilor legale, a aprobat raportul de evaluare prin care un teren în suprafață de 61.857 mp situat în municipiul Pitești a fost evaluat la 108.932.000 lei, sumă acordată drept despăgubire cesionarului Rotaru Mihai, inculpat în cauză", se arată în referat.
Ioan Oltean despre biserică, în 2012: "Politicienii smeriţi se închină în coate şi genunchi.."
Cine este Mihai Rotaru
Dosarul vizează despăgubirea ilegale acordată de comisia ANRP omului de afaceri Mihai Rotaru, acţionar la CS Universitatea Craiova, care în 2011 a primit aproape 109 milioane de lei pentru un teren din Piteşti în suprafaţă de peste 61.000 de metri pătraţi. Despăgubirea a fost acordată în perioada în care Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP era condusă de Crinuţa Dumitrean.Anchetatorii au stabilit, în baza probelor, că deputatul Ioan Oltean, "care avea relaţii cointeresate cu cesionarul şi cu preşedinta ANRP", a intervenit la aceasta din urmă pentru urgentarea şi aprobarea despăgubirii în favoarea cesionarului.