MENIU

Crin Antonescu: "Defectul lui Traian Băsescu e că nu se poate abţine să facă POLITICĂ MICĂ"

CRIN ANTONESCU

Crin Antonescu a comentat, la Realitatea TV, politica externă a României, explicând faptul că, în fond, poziţia preşedintelui Băsescu este cea potrivită, dar că un defect al preşedintelui strică acest efect.

Crin Antonescu a fost invitatul Laurei Chiriac la emisiunea Ediţie Specială, de la REALITATEA TV, unde a vorbit şi despre pericolul reprezentat de Rusia şi despre poziţia României în conflictul referitor la Crimeea şi Transnistria.

"România în baza acestei poziţii strategice ar fi trebuit să asume alte poziţii.

Rusia, de dincolo şi de dincolo de regiuni: Rusia ţaristă, Rusia sovietică, Rusia lui Putin. Ca o paranteză, în epoca lui Elţân, ne-am imaginat inimaginabilul, o Rusie cu o democraţie profundă. Aş compara deceniul lui Elţân cu cele câteva luni dramatice dintre februarie 1917 şi puciul bolşevic din octombrie sau noiembrie pe stil nou, când, la fel, au existat speranţe pentru o democraţie profundă.

Să înţelegem întâi Rusia....constat că în ciuda faptului că există o disciplină, cărţi şi biblioteci, oameni care cunosc această istorie şi această mentalitate, încă suntem surprinşi de reacţiile Rusiei, care sigur nu se împacă nici cu retorica de 20 de ani, democratică şi cooperantă pe care a avut-o.

În al doilea rând, e un prilej pentru a înţelege că e vital pentru europeni să determine o anumita linie a politicii externe americane.

În timpul administraţiei Obama a existat sentimentul că la Washington există o dilemă: "Care e zona noastră vitală de interes: Pacific şi Asia sau Europa?" (...) E un moment în care trebuie să înţelegem că noi europenii, atât cât putem, trebuie să determinăm americanii să rămână în zona NATO, pentru că altfel avem de-a face cu atacuri ca cele ale Rusiei. Ne putem imagina şi că  lucrurile în Rusia vor merge mai bine, că Rusia va deveni un partener care să funcţioneze în raport cu europenii.

De ani şi ani de zile SUA insistă, oficial şi neoficial, asupra faptului că nu mai pot ţine, economic vorbind, bugetul NATO. Statele europene, inclusiv România, şi-au asumat un buget pentru înarmare...ştim istoria din România, suntem departe de acest lucru.  

Tentaţia de a considera că această zonă -a Europei- e una de pace e mare......dar putem să ne trezim cu o reorientare a SUA în zona Asia-Pacific. Luaţi în calcul şi expansiunea Chinei din ultimii ani.

Cel mai important lucru se face nu în raport cu Moscova, ci în interiorul NATO şi al UE pentru ca acest parteneriat militar şi economic să se realizeze. Pe fond, poziţia lui Traian Băsescu e bună. Sigur că ce nu face bine e că, într-o problemă de o asemenea gravitate, nu se poate abţine.

Defectul lui Traian Băsescu e că nu se poate abţine să nu facă politică mică: până şi în chestiunea asta, de a face puţină politică pentru Mişcarea Populară. După cum, tot în acestă chestiune, nu ratează nici domnul Ponta prilejul de a se arăta un viteaz adversar al lui Traian Băsescu, ceea ce e caraghios.

Mihai Răzvan Ungureanu, de la care am avea pretenţii îndeptăţite, cel puţin pe această zonă, merge mai departe şi cere retragerea ambasadorului nostru la Moscova, ceea ce nici Ucraina n-a făcut, ori ei i-a fost luată Crimeea", a declarat, la Realitatea TV, Crin Antonescu.