Creștere accentuată a bolilor CRONICE pe fondul absenţei exerciţiilor fizice. OMS trage un semnal de alarmă: risc MAJOR pentru populație
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) trage un semnal de alarmă asupra faptului că milioane de oameni din lumea întreagă nu fac exerciţii fizice suficiente şi acest fenomen ar putea avea consecinţe devastatoare în anii următori.
În perioada de 10 ani dintre 2020 şi 2030, un număr suplimentar de aproximativ 500 de milioane de persoane din lumea întreagă vor dezvolta cel mai probabil boli cardiace, obezitate, diabet, depresie, demenţă şi alte afecţiuni cauzate de absenţa exerciţiilor fizice, a anunţat OMS, într-un raport publicat miercuri , citat de DPA și preluat de Agerpres.
OMS recomandă cel puţin 150 de minute de activitate fizică pe săptămână pentru persoanele adulte, cu scopul de a preveni apariţia bolilor menționate mai sus.
Recomandarea experților organizației nu este însă respectă de peste un sfert (27,5%) din populaţia lumii. Acest fenomen este de două ori mai grav în ţările cu venituri mari (36,8%) decât în ţările cu venituri mici (16,2%).
Potrivit OMS, nu este neapărată nevoie ca oamenii să se angajeze în activităţi fizice precum jogging şi cursuri de fitness în săli sau asociaţii specializate pentru a se păstra într-o bună formă fizică. Spre exemplu, mersul pe bicicletă şi mersul pe jos în ritm alert pot să contribuie şi ele la o bună formă fizică.
Tratamentele medicale de care vor avea nevoie cei 500 de milioane de oameni care riscă să se îmbolnăvească din cauza absenţei exerciţiilor fizice vor costa omenirea aproximativ 27 de miliarde de dolari, a precizat Fiona Bull, directoarea departamentului de activitate fizică din cadrul OMS. Această sumă ar putea fi folosită pentru a pregăti 100 de milioane de medici.