Cozmin Guşă despre situaţia României după dezvăluirile Elenei Udrea. Ce urmează
Analistul politic Cozmin Guşă a analizat, în emisiunea lui Octavian Hoandră, situaţia în care se află România după dezvăluirile făcute de Elena Udrea şi lipsa de reacţie a instituţiilor statului.
Cozmin Guşă: "Mă bucur foarte mult, după maestrul Breban din prima parte a emisiunii, de asemenea invitaţi, într-un moment aşa unghiular, sper să nu creadă nimeni că exagerez, dar pentru nişte gânditori ăsta este un moment unghiular chiar în acest weekend.
Aş vorbi despre conjuctura în care se află România şi aş adresa o provocare pentru invitaţii din studio, buni cunoscători pe zona de expertiză.
România, în mod normal, are de îndeplinit în 2015, cel puţin conform expectanţelor aliaţilor noştri, nişte lucruri legate de zonă, frontieră, de graniţa euroatlantică şi din acest unghi trebuie să ne uităm, suntem total izolaţi. Suntem într-o anumită inconsistenţă, care a fost generată în ultimele zile.
Că suntem izolaţi e în felul următor: avem guvern minoritar, pe axa Berlin - Moscova la Chişinău, avem Ucraina pe care nu o vom negocia ca fiind instabilă, ştim cu toţii ce va urma şi ştim că e originea a tot ce se va întâmpla în plan geo-economic în următoarea perioadă, avem Ungaria lui Viktor Orban care simbolic şi faptic e "putinistă" astăzi, după strategia ultimilor ani, vedem în sud o Serbie într-o zonă de emergenţă care nu e de sorginte euroatlantică ci dimpotrivă, ne uităm la Bulgaria care dă atâtea semne de convergenţă către partea eurasiatică şi ultimele mişcări pe traseul gazoductelor confirmă asta. Rămâne Marea Neagră, pe care putem să o discutăm meteorologic şi nu mai mult de atât.
În acest context, ce se întâmplă azi în România, apropo de această instabilitate, de acest atac grobian al unor actuale/foste instituţii ale statului către actuale/viitoare instituţii ale statului şi fără răspuns din partea celor care trebuiau să vorbească, cu subiect şi predicat, despre asta, ne aşează într-o zonă de nisipuri mişcătoare. Vă spun sincer, în calitatea mea de cunoscător al vieţii publice: nu îmi place ce se întâmplă. Eu nu consider că vorbeşte Elena Udrea, eu consider că vorbeşte Traian Băsescu, fostul preşedinte al statului şi eu mai consider că atunci când avem ştiri despre actualul preşedinte care merge la popotă mi se par inutile. Domnul Iohannis, fără să se amestece în această mocirlă, ar trebui să răspundă unor asemenea lucruri care afectează un anumit schelet, un binom al autorităţii în statul român, binomul SRI-DNA.
Nu suntem in postura, din acest punct de vedere, geopolitic, să putem să stăm, să nu ne exprimăm.să credem că partenerii noştri strategici vor avea nişte concluzii...asta nu se poate astăzi. Faptul că avem nişte oameni care se exprimă, cum sunt şi invitaţii tă, Tavi Hoandră, e un lucru care ne obligă. Nu putem tăcea în faţa acestor provocări, discuţii.
Să nu credem că astăzi vorbeşte Elena Udrea, asta e o glumă. Elena Udrea e un om politic remarcabil, am şi susţinut în campania electorală, dar prin vocea sa vorbeşte fostul preşedinte care a girat un mandat de 10 ani de zile şi, atenţie, Elena Udrea acuză astăzi nişte oameni care sunt, dacă nu favoriţii fostului preşedinte, oameni care reprezintă un pilon de stabilitate, un pilon anticorupţie, despre nimeni dintre partenerii străini nu ar negocia că n-ar fi aşa. Iar România, în faţa unei asemenea dezbateri...noi tăcem cu toţii...e normal? Nu e normal...
Asta -n.r. că instituţii ale statului arestează alte instituţii ale statului- e concluzia periculoasă la care ar putea ajunge anumiţi parteneri strategici ai noştri, în condiţiile în care oameni din instituţiile statului, care pot fi vizate de aceste lupte şi aceste dezvăluiri, nu vor fi foarte fermi începând de mâine, în a reglementa mersul treburilor în statul român. Statul român nu ţine nici de fostul preşedinte Băsescu şi de reţeaua dânsului, nici măcar de actualul preşedinte Iohannis şi fidelii săi...ţine de aceste instituţii, care în aceste condiţii de război geo-economic total, care se va transforma în altceva, din nefericire, în acest an, trebuie să îşi facă treaba şi să se exprime.
Există un pericol major: noi ca frontieră şi graniţă euroatlantică începem să fim nepredictibili şi ar putea exista concluzii false, pe care să nu le inspirăm noi....să trebuiască să spunem, fără glumă, că lucrăm după dictare.
Nu ne putem face că nu s-a întâmplat nimic: cel mai important om de încredere al preşedintelui Băsescu vine şi spune nişte lucruri, ne putem întreba dacă le spune cu girul preşedintelui sau fără, dar le spune, iar ce spun instituţiile statului, atacate, pe nedrept mare parte dintre ele, nereacţionând în faţa acestui val de dezvăluiri. Care sunt concluziile care vor veni către România luni dimineaţa dacă doar analiştii şi realizatorii TV comentează aceste declaraţii.
Nu ne putem permite asta în condiţia noastră şi îmi pare raău că la Realitatea TV facem pro domo pentru reacţii mult mai clare din partea unora care sunt vizaţi, nu mergând pe concluzia subiectivităţii Elenei Udrea, al cărei fost soţ, Dorin Cocoş, e acuzat, dovedit, al cărui fiu, Alin Cocoş, e acuzat, dovedit, arestat, ci mai mult decât atât, singura voce credibilă evocată de fostul preşedinte în 10 ani de mandat a fost Elena Udrea. Din acest punct de vedere ar trebui să ne gândim de ce nu capătă răspunsuri clare această şarjă. Dacă nu ne întrebăm noi, se întreabă alţii şi atunci România devine un stat "la remorcă", ori eu cred că ne dorim să fim un stat care negociază, ori nu poţi face asta decât dacă tu "faci ciorba".
(...)Noi nu trăim într-o lume teoretică, ci în una reală în care statele sunt guvernate de personalităţi mai mult sau mai puţin ingurgitabile, dar care ajung să marcheze destinul unei naţiuni, doar am trecut prin epoca Ceauşescu, iar Elena Ceauşescu avea fără îndoială o influenţă, mai ales după 1984. Epoca Băsescu a fost marcată prin multe lucruri, dar mai ales printr-o relaţie de totală încredere şi de influenţare a preşedintelui de către Elena Udrea...dacă spune Traian Băsescu înseamnă că spune fostul preşedinte, să vedem dacă următoarea sa exprimare e în acord sau nu cu ce a spus Elena Udrea.
Întrebarea pe care o sugeram este: dacă Coldea, un general tânăr pe care îl respect, am văzut ce a făcut şi m-am exprimat de multe ori în privinţa aprecierii pentru domnia sa, este atacat de Elena Udrea în condiţiile în care el este cel care a fost promovat, inventat în acea structură de Băsescu, cum reuşim noi astăzi, în ochii tuturor celor care ne analizează "să ieşim la vopsea" şi să dovedim că suntem un stat stabilizat? Nu ne putem permite, atât cât mai suntem, să lăsăm ca dezbaterea să alunece în România într-o zonă în care instituţiile tac, ştiind că această tăcere vinovată poate fi analizată de către partenerii noştri, în care războiul e total pe graniţele României, noi fiind singurul partener euroatlantic predictiv şi acest lucru nu va dura foarte mult. Mă bucur că facem noi, la Realitatea, această dezbatere, dar nu trebuie să o facem noi, ci instituţiile statului, trebuie ca la începutul săptămânii să comunice şi să explice că nu e o ruptură, că nu e o luptă între fostul regim şi actualul, iar domnul Iohannis, cu toată admiraţia mea pentru el, mănâncă la popotă...să stea de vorbă cu aceşti oameni şi să acţioneze şi să restabilizeze un sistem care azi este destructurat şi tremură.
După cum îl ştiu pe Traian Băsescu, nu că ar trebui să reacţioneze, dar dacă va fi în acord cu ce mi-a spus tot timpul despre mandatul său în slujba statului pe linia de integrare euroatlantică, este mai mult decât obligat să reacţioneze, pentru că doar doar reacţia sa ar putea genera o reacţie instituţională de la actualul preşedinte. Traian Băsescu e obligat să reacţioneze, să discute, pentru că astăzi discutăm despre un regim Băsescu megacorupt, foarte ciudat, de la instituţia de partid reprezentată de Videanu şi până la cealaltă, reprezentată de Elena Udrea".