MENIU

Cozmin Gușă: George Maior se face de râs. Este într-o postură cu aparență de mafiot

<p>Cozmin Gușă</p>

Consultantul politic Cozmin Gușă a afirmat, la Realitatea TV, că George Maior se face de râs, având o postură cu aparență de mafiot.

”Trebuie să definim exact cât de mare e criza politică, dacă e totală sau dacă e doar într-un loc. Haideți să fim sinceri cu noi, să fie clar pentru toată lumea că această criză politică a început de la finalul lui 2014 din momentul în care Victor Ponta, învins în alegeri de la Klaus Iohannis, nu a demisionat. Practic întreg mandatul lui Klaus Iohannis a fost o criză de tip instituțional, care are reverberații guvernamentale și s-a întâmplat ce s-a întâmplat. Victor Ponta, inteligent, dar puturos, nu s-a mai ocupat de partid. George Maior dorea să îl păstreze în fruntea guvernului ca o garanție, jocul lui Coldea care l-a adus în fruntea partidului pe Liviu Dragnea, totul este legat de statul paralel și totul este legat de criză. Debarasarea de Coldea și de Laura Codruța Kovesi a extins criza de la nivelul relației președinte - guvern în interiorul structurii SRI și a puterii din justiție. Deci, întreg mandatul lui Iohannis a fost o criză de la cap la coadă, iar faptul că putem astăzi să factualizăm nu înseamnă nimic în plus. Este aceeași Mărie, aceeași criză de la începutul mandatului lui Iohannis când Ponta dacă era corect ar fi demisionat din conducerea guvernului, dându-i posibilitatea lui Iohannis chiar să nominalizeze un alt premier de la majoritatea care era atunci, să nu mai prelungească până în 2016 și să trece printr-un guvern interimar bun de nimic, format și din niște oameni profesioniști, unii dintre ei, mă refer la Guvernul Cioloș, care nu a reușit să facă diferența specifică între tehnocrați și politruci. Dimpotrivă, a avut aceeași atitudine de tip politruc care a mai distrus un mit, după cel al aducerii tinerilor profesioniști în politică. Aceasta este imaginea reală a ceea ce discutăm dacă vrem să fim corecți”, a explicat Cozmin Gușă.

Conform acestuia, astăzi este o zi a piledelor. ”Pilda naș-fin. George Maior a fost adus în final, după eforturi multiple, în fața secției de care s-a ferit, secție care i-a adus în față acel mecanism al statului paralel din România în care câțiva oameni, printre care Maior, Coldea și Kovesi, având acces la dosare, la putere, la informații cu caracter personal, arhiva SIPA, și-au bătut joc de instituțiile statului român în folos personal”, a mai spus consultantul politic.

”Poate nu toți trei, cine știe, la doamna Kovesi mai stăm să ne uităm. Dar folosul personal la Maior și la Coldea se cunoaște. Acest dosar este un pretext pentru a vedea cum funcționa statul român paralel în acea perioadă în care unii beneficiează în nume personal de funcțiile pe care le-au căpătat fără să fie aleși, ci fiind numiți, uzufructând autoritatea instituțiilor pe care le coordonau”, a completat acesta.

Cozmin Gușă mai spune că a doua pildă este cea a lui George Maior. ”Nu și-ar fi închipuit George Maior și atât mai puțin tatăl său, care l-a crescut în alt stil, profesorul Liviu Maior, că fiul său va ajunge în această postură cu aparență de mafiot. Dar ceea ce vedem în spatele lui George Maior este, într-adevăr, o aparență de acte de tip mafiot împotriva unor oameni de afaceri, unii vinovați, alții nevinovați, ocolind alți oameni de afaceri, unii români, marea majoritate străini, și fiind în orice fel, însă corect și patriot nu. Finul lui, Victor Ponta, la apogeul carierei politice a ajuns să facă fel de fel de lucruri, fiind în stare din punct de vedere intelectual de mult mai mult, dar credibilitatea lui ajungând la un nivel minim prin anumite gesturi pe care le-a făcut și care au început cu uzufructarea votului de tip PSD și scurgerea într-o construcție de tip UNPR, care astăzi se numește Pro România. UNPR-ul a fost nășit tot de George Maior și Pro România la fel. Victor Ponta a luat parlamentari PSD atacându-și fostul partid. Ei dacă erau corecți puteau să demisioneze din PSD, dacă erau corecți până la capăt, și să spună: facem partidul Pro România, asta e viața, ne vedem de treabă, dar renuntăm la mandat. Vrând astăzi să joace elocința politică, după ce în urmă cu o săptămână o dădea în primire pe Dăncilă cu unele discuții pe care Dăncilă nu le-a confirmat, dar care erau discuții de nespus în spațiul public, între patru ochi. Erau negocieri pentru Ponta și ai săi să intre la guvernare, atenție, nu să răstoarne guvernul, ci să intre sub guvernul Dăncilă”, a detaliat Cozmin Gușă, amintind o emisiune a lui Denise Rifai în care Victor Ponta vorbea atât de frumos despre Viorica Dăncilă.

În ceea ce privește faptul că Teodor Meleșcanu o contrazice pe Viorica Dăncilă în ceea ce privește rechemarea lui George Maior, Cozmin Gușă a spus ”dacă stăm și judecăm drept este limpede că Maior se face de râs, nu poți să își asumi asemenea replici în fața publicului”.

”Aici, Teodor Meleșcanu zgârie la ușa Cotroceniului pentru că în declarația făcută el acționând ca un vector a lui Ponta și a lui Tăriceanu, cum a și fost în cariera lui, tot un ofițer cu experineță, dând vina pe Dăncilă. Dăncilă, pe de altă parte, nu îl indică pe Iohannis să nu îl pună într-o postură delicată pentru că așa cum știm cu toții, tot timpul a fost vorba de rechemarea din partea Cotroceniului care nu s-a întâmlat. Nu este o treabă comodă să ai un ambasador rechemat, iar această știre a apărut în toată presă din SUA. După ce am văzut vizita lui Iohannis în Statele Unite din august, sigur ne-am putut imagina un joc a președintelui legat de Maior. Treburile sunt simple, nimeni nu vrea să îl deranjeze pe Iohannis, dimpotrivă lingușelile lui Meleșcanu, pe linia impusă de Ponta și Tăriceanu sunt evidente. Numai că această linie este dedicată unui lucru care nu se poate întâmpla, dezideratul să îi accepte la o guvernare împreună cu PNL și dându-i dovezi de supunere. Iohannis, după experiența 2014 cu Ponta, și cred că și Orban se feresc ca de dragul de tămâie de a depinde într-o guvernare de deciziile lui Ponta sau ale lui Tăriceanu. Acolo jocul este închis, iar lui Klaus Iohannis nu îi convine în această campanie electorală altă guvernare și asta într-un mod legitim. Adică, ăștia să își ducă crucea și să nu încaseze PNL și Iohannis toate oalele sparte de PSD, Dragnea și alții care au fost acolo”, a mai explicat Cozmin Gușă.

Întrebat dacă alegerile anticipate rămân un vis frumos al opoziției, acesta a spus că ”rămân un vis frumos din pricipa componenție nominale a parlamentului”. ”Acolo sunt foarte mulți oameni care se feresc să rateze un mandat întreg pentru că este vorba de pensii speciale și pensia specială o iei dacă ai avut mandat întreg. Doar în caz de mare criză, cine știe, și să fie necesare alegeri anticipate, s-ar putea întâmpla așa ceva. Altfel, nu se întâmplă, pot însă să fie înțelegeri, însă înțelegeri care nu îi vor implica pe Ponta și pe Tăriceanu, care și-au păcălit activul de partid. Cam asta e situația, iar aliniera la start ne arată un partid pregătit, atenție, și e un partid pe care l-am criticat în ultima vreme, PNL, cu un șef de campanie pregătit, cel mai bine pregătit de pe piață, care nu se compară cu Mihai Fifor care nu are experiență și nu știe să manevreze aparatul de partid auxiliar: sociologi, consultanți, și un Klaus Iohannis care și-a făcut trambulina la
Washington și merge înainte”, a mai spus consultantul politic.

Doar două partide sunt în dispozitiv, PNL cu Iohannis și PSD. De la USR PLUS avem puține, doar alegeri interne, fără șefi de campanie. Noi în mass-media ne dăm seama imediat cine e pregătit sau nu în funcție de cine caută pentru discuții oamenii din redacție, din firmele de consultanță și nu sunt căutați decât de la PNL și PSD. La acestea se adaugă o treabă neserioasă la Pro România, ALDE și o treabă incipientă la PMP, unde această candidatură va avea valoare printr-o dedicație specială a lui Băsescu, care totuși este informat”, a mai spus acesta.

Legat de renunțarea lui Tăriceanu la candidatură, informațiile mele sunt că Tăriceanu a luat această decizie în urma unui coșmar numit Sebastian Vlădescu.

”Inculpat într-un dosar, a scris multe denunțuri impotriva lui Tăriceanu, Sebastian Vlădescu a avut carieră îndelungată politică. Tăriceanu a fost, probabil, forțat prin această decizie de cei care aveau control asupra acestor denunțuri și care aveau interesul ca el să plece cu acele 4-5% pe care le avea de sub candidatura PSD-ului”, a mai spus Cozmin Gușă, adăugând că așa a ajuns Mircea Diaconu să pozeze într-un independent, deși nu este pentru că a fost în cinci partide.

Întrebat dacă crede că au fost ”ceva grade” în spatele candidaturii lui Mircea Diaconu, Cozmin Gușă a spus că peste tot sunt ”grade”. ”Unele grade sunt active, altele în rezervă. La nivelul ăsta au acționat rezerviștii pentru că au un interes de a submina candidatura PSD-ului”, a afirmat Cozmin Gușă, explicând că atunci când la partidele mari avem niște candidați necarismatici, ei au nevoie de niște proptele în turul II pentru ca să poată să meargă mai departe.

Când activii și rezerviștii se păzesc unii pe alții, având tabere diferite, e clar că e nevoie de proptele, de candidați secundari, de iepuri, precum Mircea Diaconu, Theodor Paleologu, Alexandru Cumpănașu”, a mai explicat consultantul politic. 

Cozmin Gușă a mai afirmat că Alexandru Cumpănașu va fi tot iepure, însă ”un iepure care nu știm unde sare”.

În ceea ce privește faptul că Alexandru Cumpănașu a afirmat că George Maior l-ar fi sunat și i-ar fi cerut să nu candideze, Cozmin Gușă spune că Maior este implicat în jocul lui Mircea Diaconu, iar o candidatură a lui Cumpănașu, care ține mai mult de MAI și DIPI, le strică lucrurile.

”Le strică mult din acea zonă pe care ei o vizează cu Mircea Diaconu, care va juca și în alte filme”, a mai spus consultantul politic.

Acesta a mai vorbit și despre scandalul cu filmele cu Mircea Diaconu care ar fi trebuit să apară la TVR și care au fost anulate. ”La Prima TV apare, în schimb, un film, în afara grilei, cu Mircea Diaconu. Uite așa, pe repede înainte. Dacă cineva a avut curiozitatea să se uite la DIGI în ultimele șase luni, poate vedea că acolo se desfășoară o serie de filme, date și în reluare, cu Mircea Diaconu, semn că cel care ține sforile la acea entitatea media, și nu am nicio îndoială că este Florian Coldea, a premeditat de mult timp această candidatură pe care astăzi a trebuit să o pună în brațele lui Ponta. Sunt jocuri subterane ciudate pentru un post de președinte care este cam gol de conținut. Din nefericire pentru domnul Iohannis, această funcție s-a cam golit de conținut, însă simbolistica este în continuare importantă și unii oameni doresc să aibă influență asupra funcțiilor care țin de pixul președintelui”, a încheiat Cozmin Gușă.

Mai multe articole despre:
Cozmin Guşă