Cozmin Guşă: Eşecul naţional are drept cauză leadership-ul slab şi mincinos
"Eşecul naţional are drept cauză leadership-ul slab şi mincinos", a afirmat consultantul politic Cozmin Guşă. Acesta a explicat că vinovaţi de acest eşec sunt atât cetăţenii ţării care aleg prost sau sunt pasivi, cât şi intelectualii. "Mereu când se răspunde de ce a apărut acest eşec naţional se oferă o teorie insuficientă şi se arată cu degetul către clasa politică. Este o interpretare mult prea facilă şi care îi menajează pe cei care sunt cu adevărat vinovaţi", a mai afirmat Cozmin Guşă.
Cozmin Guşă a explicat că este o foarte mare problemă pentru că "amestecăm lideri politici cu cei din economie, din mediul academic şi liderii din mass media". "Mass media, din nefericire, are un rol din ce în ce mai mare. Spun din nefericire pentru că mass media nu este pregătită şi pentru că a regresat foarte mult din cauza lipsei de calitate", a explicat consultantul politic.
"Se vorbeşte foarte mult în România despre eşec, şi pe bună dreptate, despre un eşec naţional, un regres care îţi întoarce stomacul pe dos. Se vorbeşte despre acest eşec naţional cu o cauză clară care stă în leadership-ul slab, mincinos şi nedidicat unor proiecte naţionale", a continuat Cozmin Guşă.
"Mereu când se răspunde de ce a apărut acest eşec naţional se oferă o teorie insuficientă şi se arată cu degetul către clasa politică. Este o interpretare mult prea facilă şi care îi menajează pe cei care sunt cu adevărat vinovaţi. Responsabili suntem noi, cetăţenii României, care ne-am ales liderii, vinovaţi sunt şi intelectuali, atât cei publici, cât şi cei din mediul academic. Suntem responsabili asupra alegerii acestor liberi, însă acest subiect nu se discută public pentru că nu este unul popular. Nimeni nu îşi asumă un discurs în care se arată cu degetul la oamenii care aleg în necunoştinţă de cauză, la cetăţenii care nu fac eforturi să se informeze când aleg sau la cei care sunt pasivi", a detaliat Cozmin Guşă, explicând că a alege prost şi a fi pasiv sunt două ingrediente ale comportamentului colectiv al românilor la fel de blamabile.
"Nici în mediul politic, nici în cel profesional nu se aude prea des această concluzie privind responsabilitatea cetăţenilor români de a fi ales, în fruntea plebei, lideri slabi", a continuat consultantul politic.
Conform acestuia, ne domină egoismul, lipsa de solidaritate, câştigul de aplauze şi clienţi de moment şi dorinţa de a fi lăudaţi atunci când îi lăudăm pe ceilalţi şi ne ferim să fim blamaţi pentru că ne este frică de o confruntare. "Tot acest joc este un joc al slăbiciunii", a afirmat Cozmin Guşă, precizând că vorbeşte la nivel cetăţenilor de responsabilitate, nu de vinovăţie.
Consultantul politic a mai explicat că vinovaţi pentru soarta unei ţări sunt inţelepţii acelei ţări. "În orice ţară există înţelepţi şi România nu a dus lipsă de înţelepţi, doar că din cauza fricii aceşti înţelepţi nu îşi asumă vina", a declarat acesta.
Cozmin Guşă a mai afirmat că aceşti intelectuali acceptă umilinţa de a fi plătiţi ca lăutarii şi de a face mereu"după cum comandă baronul".
"Liderii adevăraţi ai României ar fi trebuit să vină din mediul intelectual, să fie sprijiniţi de mediul intelectual. Intelectuali din mediul academic ar fi trebuit să îi genereze, iar cei din mediul public să îi susţină în mod critic. A susţine pe cineva în mod critic înseamnă a avea curajul de fiecare dată, în ciuda prieteniei şi a unor afinităţi, de a indica greşeala şi de a o face publică atunci când în discuţii private eşti convins că nu se mai poate face nimic.
Şi aşa am ajuns din această neresponsabilitate asumată a cetăţenilor, din această vinovăţie neasumată a intelectualilor să tot arătăm cu degetul, dar niciodată în direcţia bună, să ne uităm în oglindă şi să nu ne găsim vinovăţii, ci să ne găsim doar calităţi şi vinovăţii la alţii. Aşa s-a instalat această deprofesionalizază, acest fond de laşitate colectivă", a explicat Cozmin Guşă.
"Lider nu înseamnă neapărat curaj, lider înseamnă să ai încăpăţânarea să îţi cultivi expertiza în domeniul în care vrei să ajungi lider, unde ţi s-a trasat sarcina de către comunitate să fii lider şi să te duc înainte. Marea noastră problemă deci nu este mediul politic care este în totalitate calamitat, din nefericire", a spus Cozmin Guşă.
"Indiferent pe cine aţi analiza, că analizăm toţi cei patru "escu" - Ceauşescu, Iliescu, Constantinescu, Băsescu - sau pe preşedintele Iohannis, că le analizaţi aspiraţile declarate de care nu s-au ţinut, că le analizaţi comportamentul politic, viaţa personală, expertiza pe care nu au folosit-o... marea problemă este că toţi aceştia au avut parte de experitiză la care puteau face apel cu succes dacă ar fi fost serioşi, curajoşi, sinceri şi dedicaţi interesului naţional... şi Iliescu, şi Constanţinescu, şi Bănescu, toţi trei sunt oameni în care infrasctructura discretă a statului român a investit mai văzut sau mai nevăzut. Oamenii cu o mai bogată experienţă a jocurilor de putere văd exact cum s-a investit în Iliescu, în Constantinescu, în ce fel s-a investiti chiar în Traian Băsescu. Despre domnul Iohannis nu am asemenea informaţii, dar şi dânsul are o experiză la care, din nefericire, nu face apel. Fiind în exerciţiu, avem toţi speranţa ca la un moment dat să se trezească şi să înceapă să facă apel la acea expertiză pe care o are", a continuat Cozmin Guşă.
Cozmin Guşă a mai spus că ajungi lider fără să fii egoist, iar cel mai mare handicap al nostru este faptul că liderii intruşi nu mai citesc, iar evenimentele informale pe care le fac sunt superficiale, fără a cerceta ce anume îi fae pe oameni mai deştepţi. "Oamenii valoroşi nu prea reuşesc să promoveze...trebuie să ne gândim la soluţii", a spus acesta.
Consultantul politic a mai afirmat că realitatea.net s-a deschis o platformă: România 2020. "În urma acestor discuţii, fie individual, fie în grupuri, tebuie să vă asumaţi propuneri de proiecte, trebuie să se întâmple ceva între 2016-2020 pentru că România va arăta după expertiza dumneavoastră. Trebuie să îi incităm şi pe alţii să contribuie, să avem grijă, să gâncim pozitiv, întrucât de multă vreme parcă trăim în această epocă definită prin expresia "să moară capra vecinului". Toate aceste lucruri ne-au intoxicat negativ şi ne-am gândit foarte puţin la proiecte", a transmis Cozmin Guşă, adăugând că prin acest demers poate reuşim să influenţăm şi gândirea altora.
Declaraţiile consultantului politic Cozmin Guşă au fost făcute în cadrul evenimentului “Șoala de Vară a CNMR. 50 pentru modernizarea României”, găzduit de Coaliţia Națională pentru Modernizarea României.