MENIU

Corina Creţu: România nu a fost pregătită să atragă fonduri europene. Vom pierde 2 miliarde de euro

Corina Creţu - Jocuri de Putere, Realitatea TV

Comisarul european pentru Politică regională, Corina Creţu, a afirmat în cadrul emisiunii Jocuri de Putere, de la Realitatea TV, că România nu a reuşit să aibă o rată de absorbţie mai mare a fondurilor europene întrucât nu am fost pregătiţi dinainte de a intra în Uniunea Europeană. Legea de construcţia celor trei spitale regional, Corina Creţu a precizat că proiectul este pornit, urmând ca pentru acestea construcţia să înceapă cel târziu în 2018.

"Avem tendinţa să vedeam doar părţile proaste, în perioada 2007-2013, am avut o rată de absorbţie de 91% a fondurilor europene. Am pierdut 2 miliarde de euro", a explicat aceasta, adăugând că s-a făcut tot ce s-a putut.

"Polonia s-a pregătit înainte şi a depus proiecte din prima zi de aderare. Noi de abia în 2007 am început să înţelegem ce înseamnă politica de coeziune. Nu cred că încheiem exerciţiul financiar 2007-2013 cu un scor foarte rău. Pierderile din perioada de început, de fapt, cam aşa s-a întâmplat în multe state europene", a mai spus Corina Creţu.

"Bulgaria nu este cu mult înaintea", a mai spus Corina Creţu.

Comisarul european a mai afirmat că o mare problemă este birocraţia internă. "Trebuie să simplificăm această birocraţie, banul european este foarte bine controlat, dar trebuie să facem mai uşoară viaţa celor care vor să acceseze fonduri europene", a mai precizat Corina Creţul, adăugând că se au în vedere măsuri de simplificare prin legislaţia europeană, dar care ar trebui să meargă mână în mână cu măsurile luate intern de state.

De asemenea, conform ei, Polonia s-a exact foarte mult pe infrastructură şi a ştiu cum să negocieze, în contextul în care fondurile alocat pentru exerciţiul financiar 2007-2013 a fost mai mare cu un miliard de euro: 20 de miliarde de euro, faţă de 19 miliarde euro cât a fost alocarea pentru România.

Întrebată ce se întâmplă cu cele trei spitale regionale, Corina Creţu a explicat că proiectul este pornit. "Sper ca să înceapă contrucţia cel târziu în 2018", a declarat ea, precizând că aceste spitale trebuie terminate în 2020, cu posibilitatea prelungirii cu încă 3 ani a termenului de finalizare. "Trei-patru ani sunt suficienţi pentru construcţia acestor spitale", a completat comisarul european pentru Politică regională.

În ceea ce priveşte alocările pentru infrastructură din exerciţiul financiar 2014-2020, România are 9 miliarde alocate, a spus Corina Creţu. Printre priorităţi se numără Centura Capitalei, autostrada care leagă Moldova de Ardeal, autostrada Sibiu-Piteşti şi autostrada Braşov - Comarnic.

În plus, comisarul european pentru Politica Regională a precizat că nu există corupţie la nivelul bugetului Uniunii Europene, fondurile europene fiind foarte bine controale, iar orice suspiciune duce la oprirea proiectelor şi a plăţilor.