Comisia Iordache a convenit: Autoritățile publice nu pot face referire la suspecți ca la condamnați
Comisia Iordache a reluat dezbaterile pe directiva privind codurile penale, discutând pe baza propunerilor Ministerului Justiției. Aceștia au convenit asupra unui amendament prin care autoritățile publice nu mai pot face referire la suspecți sau acuzați ca fiind condamnați penal definitiv. În galeria articolului se răgăsesc propunerile făcute de Ministerul Justiției, dar și forma directivei. În documentul transmis de minister se înlocuiește ”suspiciunea rezonabilă” cu ”indicii temeinice”. Potrivit unor surse, este posibil ca din această comisie să iasă două proiecte de lege: unul pentru directivă, și altul, separat, cu modificărilela codurile penale. Cel mai probabil, sesiunea extraordiară din ianuarie ar urma să aibă loc pentru proiectul privind directiva. Realitatea.net va reda live text modificările făcute.
La ora 20.00 s-a încheiat ședința. Se va relua mâine la 10.00.
UPDATE 18.47 Ședința s-a reluat cu dezbateri, întrucât nu se votează nimic.
UPDATE Comisia Iordache nu se decide dacă să suspende sau nu lucrările. Cât Florin Iordache a lipsit din sală, Marton Arpad a anunțat că suspendă ședința. S-a întors în sală Iordache care a spus: ”Nu suspendăm nimic”, deși parlamentarii erau pe picior de plecare. În final, au decis să suspende până la 18.30, iar apoi să reia. Stelian Ion, deputatul USR care a pus muzică ieri, a întrebat: ”Vin cu boxa?!”.
UPDATE 17.33 Florin Iordache a anunțat că s-a hotărât ca lucrările să se încheie la ora 24.00.
UPDATE 16. 09 Comisia a convenit asupra articolului prin care în declarațiile și deciziile de la autorităti publice nu se mai face referire la persoanele suspectate sau acuzate ca și cum acestea ar fi fost condamnate definitiv:
„(3) Înainte de pronunțarea unei hotărâri de condamnare definitive, declarațiile publice și deciziile oficiale provenind de la autoritățile publice nu se pot referi la persoanele suspectate sau acuzate ca și cum acestea ar fi fost condamnate definitiv” (UDMR)
UPDATE 16.09 Ion Stelian: ”Ati vorbit despre ”penal”. Este o chestie de semnatica, daca facem legi dupa semantica este gresit. Putem spune ca este cercetat penal, si asta nu inseamna ca este condamnat penal(...) De exemplu, pe inițiatorii acestei legi ii deranjează folosirea termenului ”penal”.
UPDATE 15.56 Marton Arpad a susținut o pledoarie mai lungă în care a subliniat că folosirea apelativului ”penal” trebuie oprită:
”În ultima vreme în discurs politic nepolitic, s-a inventat nou înţeles al cuvântului penal, adică dacă vorbim de un judecător penal, nu ne gândim la judecător care judecă cazuri penale, ci un judecător care are probleme penale. Asta e folosireal atât pt suspect inculpat, condamnat, indiferent dacă vine de la politician, de la conducătorul unei autorităţi judiciare, preşedintele României sau miniştri, se vorbeşte de penali în general. Această Directivă spune că trebuie să oprim astfel de folosiri a termenului care ne trimite cu gândul că un suspect a fost condamnat”.
Update 15.46 Se dezbate un alt amendament prin care ”penal” să nu mai fie folosit:
La articolul 4, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alin. (3), cu următorul cuprins:
„(3) Înainte de pronunțarea unei hotărâri de condamnare definitive, declarațiile publice și deciziile oficiale provenind de la autoritățile publice nu se pot referi la persoanele suspectate sau acuzate ca și cum acestea ar fi fost condamnate definitiv” „UDMR
Update 15.40 Cele mai intense dezbateri sunt pe un amendament propus de PSD, ALDE, asumat și de UDMR, prin care ar urma să se interzică comunicarea publică sau furnizarea de informații în cursul urmăririi penale.
”(3) În cursul urmăririi penale și al judecării cauzei în procedură de cameră preliminară sunt interzise comunicările publice, declarațiile publice precum și furnizarea de alte informații, direct sau indirect, provenind de la autorități publice sau orice alte persoane fizice sau juridice referitoare la faptele și persoanele ce fac obiectul acestor proceduri. Încălcarea acestei obligații reprezintă infracțiune și se pedepsește, potrivit legii penale.
În schimb, USR a atras atenția asupra riscului adoptării acestui amendament:
Stelian Ion (USR): "Practic nu mai poti sa afli ca s-a inceput urmarirea penala impotriva unei persoane nici macar daca este de interes public. Mi se pare ca este o propunere exagerata care cenzureaza libertatea de exprimare, pentru ca impune interdictie chiar si presei. Nu mai ai voie sa vorbesti, ti se interzic comunicarile publice."
Dirca (USR): "Directiva ne recomanda sa nu prezentam persoanele ca fiind vinovate, nu sa nu le prezentam deloc. Daca dvs imi aratati un comunicat in care o persoana suspecta este prezentata ca vinovata, acea situatie trbeuie sanctionata."
UPDATE 15.30 Au început dezbaterile pe Codul de Procedură Penală. Se dezbate un amendament propus de Fundația Română pentru Democrație în Drept, dar nu s-a ajuns la nicio decizie:
(1)Orice persoană este considerată nevinovată până la stabilirea vinovăţiei sale printr-o hotărâre penală definitivă de condamnare.
(2)După administrarea întregului probatoriu, presupus de natura, circumstanțele cauzei, ca și de apărările formulate în cauză,orice îndoială în formarea convingerii organelor judiciare se interpretează în favoarea suspectului sau inculpatului
”(3) În fiecare faza a procesului penal responsabilitatea accesului la actele dosarului cauzei ca si cu privire la comunicarea referitoare la aceste acte si la stadiul procedurilor aferente revine magistratului competent, potrivit legii, cu respectarea drepturilor garantate participantilor la procesul penal, ca si a dreptului cetatenilor la informare.
După ce Ilie Iordăchescu, decanul Baroului București a reproșat că nu se discută pe amendamente, Florin Iordache a spus: ”Vreti să ne apucăm de lucru?...
În continuare au loc dezbateri între membrii comisiei: Florin Iordache: ”Cele care nu legătura cu directiva, dar care totusi sunt bune, nu credeți că trebuie discutate?”
Upate 14.49 Stelian Ion(USR) susține că ministrul Justiției trebuia să fie prezent în comisie, la aceste dezbateri: ”Mi se pare normal sa fie prezent ministrul Justitiei, nu sa ne trimite pe o foaie ceva, mai ales daca este vorba despre un proiect de lege. Bun, avem textele, dar acestea puteau fi trimise oricum”.
Florin Iordache: Întrebarea ar fi: Ministerul vrea sa initiezea un proiect de lege pe Codul de Procedură penală sau e doar transmis nouă, comisiei? Ca să știm ce supunem dezbaterii.
Update 14.35 Ședința a început cu observațiile PNL și USR, pe documentul transmis de Minister.
Update 14.17 Ședința este pe cale să înceapă. Trebuie să mai vină Florin Iordache.
Update 12.00 Membrii Comisiei au primit în jurul orei 12.00 documentul cu propuneri de la Minister.
Cătălin Predoiu a întrebat-o pe Mariana Moț, secretar de stat, dacă ”asta este tot”, în privința modificărilor pe care le propune Ministerul Justiției.
Update 11.08 Florin Iordache: ”Da, ne revedem la ora 14.00. Pana atunci, consultați documentele de la Minister”
Stelian Ion a adus în discuție faptul că nu este clar pe ce discută comisia acum.
Update 11.00 Deși s-a anunțat că se amână ședința, în continuare au loc dezbateri.
Ședința a început la ora 10.41, a durat 5 minute și s-a suspendat. Se va relua la ora 14.00, astfel incat toata comisia sa aiba acces la propunerile Ministerului Justitiei. Mariana Moț, secretarul de stat în Ministerul Justiției a anunțat că a veni cu modificări la Codul de Procedură Penală prin care ”suspiciunile rezonabile” să fie înlocuite cu probe sau indicii temeinice.