MENIU

Comisia Iordache, ședință pentru dezbaterea codurilor penale, cu Tudorel Toader

Comisia Iordache a reluat miercuri, într-o ședință de două ore, dezbaterea codurilor penale. La ședința care a început la ora 12.00, au fost prezenți ministrul Justiției, Tudorel Toader, reprezentanți ai asociațiilor prefesionale, dar și Andreea Cosma, deputat PSD. 

Comisia Iordache s-a reunit marți și a purtat doar dezbateri generale pentru modificarea codurilor penale. Florin Iordache a precizat la final, ca următoarea sedinta va fi marti, la ora 15.00, si vor incepe cu codul penal. În timpul dezbaterilor, cei din Opoziție, dar și cei din asociațiile profesionale au atras atenția asupra unor modificări propuse. Spre exemplu redenumirea grupului infracțional organizat sau redefinirea  traficului de influență. Realitatea.net a transmis cele mai importante declarații din timpul ședinței.

Codurile Penale. Stelian Ion, deputat USR, a atras atenția că proiectele de modificare sunt foarte periculoase:

”Aceste proiecte de lege sunt un regres, sunt deosebit de periculoase, s-a vorbit de politica statului roman. Exista o iNcarcatura de natura politica si trebuie sa vedem cine face aceste propuneri si cu ce scop. aceste proiecte sunt propuse de 158 de parlamentari PSD, 17 ALDE. Imi e greu sa cred ca toti acesti semnatari.... deci cine vine cu aceste initiative? nu se pot identifica usor. Numitorul comun ar fi liderii PSD si ALDE. E o decizie politca pe care ati luat-o. Observati ca domnul Dragnea nu e printre semnatari, e mereu lipseste.. Guvernul trebuie sa se implice mai mult, prin consultarea actorilor”, a mai spus Stelian Ion.  

Codurile Penale. Pe de altă parte, și Cătălin Predoiu a criticat PSD pentru modificările pe care vrea să le facă:

”Asemănăm acest cod penal pe care îl avem cu un cal. În mod normal, noi ar trebui să facem acest cal mai performat, să alerge mai repede, să sară mai sus. În realitate, ceea ce vrea PSD susţinut de ALDE cu acest proiect este să facă dintr-un cal măgar pentru că măgarul aleargă mai încet şi duce mai mult. Am toată simpatia pentru toate animalele, dar noi ne dorim un cod penal şi de procedură penală mai performante şi nu unele care să stea în loc şi să ducă mai mult din punct de vedere infracţional. Cred că aţi văzut câte luări de poziţii au venit din sistemul judiciar prin care s-a arătat că unele prevederi anihilează capacitatea parchetelor de a desfăşura anchete şi trec mult dincolo de marginile directivelor europene privind garanţiile procesuale şi prezumpţia de nevinovăţie invocată de către PSD-ALDE în elaborarea acestui proiect”. 

Codurile Penale. Predoiu a mai atras atenția că problemele penale ale lui Tăriceanu și Dragnea sunt de fapt, motivața reală pentru modificările făcute: 

„Problema fundamentală a iniţiatorilor proiectului o constituie problemele de ordin penal pe care le au unii colegi de partid şi acest lucru este regretabil. Da, Codurile trebuie revăzute, trebuia făcut acest lucru la fiecare 2-3 ani, timp de 6 ani nu s-a lucrat deloc în această direcţie şi acum ceea ce se urmăreşte este transformarea lor în legi mai palide care nici pe de parte nu se ocupă de un echlibru necesar între apărare şi acuzare, ci se ocupă mult prea mult şi într-un fel neprincipial de unele probleme penale ale unor politicieni”.

Codurile Penale. Dana Gîrbovan, președinta UNJR a menționat că in intervenția sa nu intra mult pe ce tine de politca penală a statului: ”Sunt si chestiuni ce tin de politica penal a statului, asa ca ne vom opri mai putin la acestea S-a amintit de lipsa semnaturii de pe motivare: Exista o problema cand un judectaor nu si-a motivat hotararea. Ei, in situiatia asta totul este blocat”.

Klaus Iohannis, atac dur la PSD: Retrimit legile justiţiei la CCR şi la Comisia de la Veneţia

Codurile Penale. Ulterior, au luat cuvântul președinta CSM, Simona Marcu, dar și reprezentanta Parchetului General, Irina Kuglay. Sunt prezenți și membri ai Forumului Judecătorilor, care au atras atenția că sunt și modificări ce privesc redenumirea Grupului Infracțional Organizat: 

”Pe Codul penal sunt lucruri bune, dar si o serie de lucruri sub semnul intrebarii. Spre exemplu, redenumirea grupului  infractional organizat, restrangerea traficului de influență”. 

Codurile Penale. Tudorel Toader a declarat la începutul ședinței că opinia MJ este că este sunt necesare modificările Codurilor Penale:

”Domnule presedinte, sigur va multumesc pentru faptul ca m-ati inviat si in masura in care timpul si agenda vor permite, voi veni la dezbateri. L nivel de mJ credem ca este necesaa evaluarea acetor coduri si modificarea unor aspecte. Credem că estse necesară  modificarea acestor coduri, noi am transmis observatiile provind codul penal, vor urma și cele pentru Codul de Procedură Penală”. 

Tudorel Toader a mai spus că propunerile MJ vor fi de eliminare a prevederilor privind Camera preliminară.

Codurile Penale. Dezbaterile au inceput la ora 12.00 și sunt prezenți și membri ai asociațiilor profesionale. Totodată, sunt prezenți ministrul Justitiei, dar și deputatil PSD, Andreea Cosma.

Florin Iordache a negat că modificările propuse la Codurile Penale ar fi cu dedicație pentru vreun politician. Mai mult, acesta a punctat că prin propunerile aduse, ”se va normaliza viața în România, după niște reguli clare”.

”Nicio lege nu se face cu dedicatie, pentru o anumita persoana. Legile nu sunt facute pentru persoane sau o anumita persoană”, a spus aceasta, la Comisia Specială.

Iordache a mai punctat că prin cele trei proiecte de lege, ”se va normaliza viața în România”:

”S-au depus de către grupurile parlamentare PSD-ALDE trei inițiative care vizează modificările și punerile în concordanță a Codului penal, Codului de procedură penală și Codului de provedură civilă cu deciziile Curții, cu Directivele europene și cu deciziile CEDO. În același timp, prin aceste trei inițiative nu facem decât să normalizăm o viață în România, care trebuie să fie gestionată de niște reguli clare”, a spus acesta.

Iordache a mai spus că articolul privind neglijenţa în serviciu a fost abrogat deoarece se amesteca cu abuzul în serviciu, iar acesta din urmă ar trebui adoptat fără prag valoric.

"Se amesteca abuzul în serviciu cu neglijenţa. Se vede în expunerea d emotive de ce am propus abrogarea. Avem în jur de 14 propuneri cu prag mai mare sau mai mic la abuzul în serviciu şi ministrul Justiţiei a spus că are o propunere legată de abuz aşa că vom alege cea mai bună variantă. Dacă punem prag de o anumită valoare, întrebarea va fi de ce acel prag. Cred că definirea ar fi bine să se facă fără prag valoric", a declarat deputatul Florin Iordache.

"În România sunt şi judecători şi aşteptăm observaţiile secţiei de judecători din CSM şi a asociaţiilor profesionale ale judecătorilor. Nu le adoptăm în trei zile", a mai spus Florin Iordache.

Una din propunerile din proiectele de modificare a codurilor penale din Parlament vizează abrogarea infracţiunii de neglijenţă în serviciu deoarece, potrivit documentului, este dificilă diferenţierea între abatere disciplinară şi faptă penală.

DOCUMENTE. Cum vrea PSD-ALDE să modifice Codurile Penale. Infractorii ies și mai ușor din închisoare