Codurile Penale, în Comisie. Iordache: ”Amendamentele care sfidează realitatea nu vor fi susținute”
Comisia Iordache s-a reunit, marți pentru a dezbate Codul Penal, dar nu a dat niciun vot pe modificări. Mai mult, PSD, ALDE și UDMR au depus deja o serie de amendamente. Drepturi mai mari pentru acuzați sau condamnați și atribuții restrânse pentru magistrați. Amendamentele cele mai revoltătoare au fost depuse de către Eugen Nicolicea, Marton Arpad sau Cătălin Radulescu. Spre exemplu, Rădulescu vrea ca pedeapsa pentru dare de mită să fie redusă. Totodată, dacă un funcționar pretinde, dar până la urmă nu primește mită, nu este infracțiune, mai prevede un amendament. Ședinta a durat trei ore jumătate. La final, Florin Iordache le-a dat o veste proastă: a declarat că amendamentele depuse care sfidează realitatea nu vor fi nici măcar susținute în comisie. În galeria articolului se regășește tabelul de lucru pe care lucrează comisia. Realitatea.net a redat live-text, cele mai importante modificări din comisie. Ședința se va relua miercuri, de la ora 14.00.
Comisia Iordache a dezbătut, marți, până la articolul 159 al Codului Penal.
De la ora 18.00, parlamentarii au discutat, în continuare, deși nu mai aveau cvorum. Erau 10 parlamentari în sală, iar cvorumul este de 12. S-au dezbătut articolele despre confiscarea extinsă. Anterior, cei din sală au discutat amendamentele despre liberarea condiționată.
Parlamentarii discută pe marginea articolelor care modifică pedepsele pentru concurența de infracțiuni. Florin Iordache a avut o replică: ”Actualele prevederi proaste au dat naștere unor condamnări monstruoase”.
CSM, Ministerul Justiției și Parchetul General au participat la dezbateri, spunând, în termeni, generali, cu ce articole nu sunt de acord, dacă sunt încălcare anumite prevederi ce împiedică exercitarea justiției.
Florin Iordache a propus ca lucrările de marți să țină până la orele 18.00-19.00: ”Vă propunem ca in aceasta saptamana sa parcurgem codul penal in forma intiatorilor si cu amendamente, si apoi incepem prin vot, tinand cond de amendamente să votam(...) În trei zile sa parcurgem codul penal”, a spus Iordache.
Realitatea.net reda live text, cele mai importante declaratii din comisie. Ședința poate fi urmărită aici:
Iată, schematic, câteva dintre cele mai grave amendamente:
Trimiterea în judecată sau susținerea rechizitoriului cu rea-credintă: între 1 și 5 ani. ( Eugen Nicolicea)
Dacă un procuror influentează o persoană să nu dea declarații în față organelor, să le retragă, să nu sesizeze organele: închisoare de la 2 la 7 (Eugen Nicolicea)
Dacă dosarele nu sunt repartizate aleatoriu: închisoare de la 1 la 3 ani ( UDMR)
Închisoare de la 6 luni la 2 ani pentru cei care induc în opinia publică ideea că o persoană este vinovata, deși nu are decizie definitivă ( Eugen Nicolicea)
Reținerea pe motive vădit netemeinice: închisoare de la 3 luni la un an ori amendă. La fel se pedepsește și expunerea publică a unei persoane reținute, arestate sau condamnate, în posturi care îi pot leza demnitatea sau imaginea publică (Eugen Nicolicea)
Abuzul de putere al organelor de cercetare și urmărire penală. Dacă un polițist, procuror sau judecător promite persoanei cercetate că nu va fi reținută sau arestată, dacă denuntă persoane nevinovate este pedepsit cu închisoare de la 2 la 7 ani și interzicerea dreptului de a profesa. Cu o treime mai mult dacă îi promite inlăturarea răspunderii penale.
Pedepsele cu închisoarea de pană la 3 ani, cu excepția celor cu violentă, se execută la domiciliu. Se aplică și pentru cei care au mai mult de 3 ani, dar au peste 60 de ani, au boli grave sau incurabile, dar și gravidelor. Dacă un funcționar pretinde, dar până la urmă nu primește, nu este infracțiune.
Liberarea conditionată poate surveni dacă a executat jumătate ( nu două treimi cum este în prezent) din pedeapsă mai mică de 10 ani sau două treimi ( nu trei pătrimi) din cea care depăseste 10 ani. Pedepsele cu închisoarea de pană la 3 ani, cu excepția celor cu violentă, se execută la domiciliu. Se aplică și pentru cei care au mai mult de 3 ani, dar au peste 60 de ani, au boli grave sau incurabile, dar și gravidelor.
Dacă un funcționar pretinde, dar până la urmă nu primește, nu este infracțiune. Liberarea conditionată poate surveni dacă a executat jumătate ( nu două treimi cum este în prezent) din pedeapsă mai mică de 10 ani sau două treimi ( nu trei pătrimi) din cea care depăseste 10 ani.