MENIU

Cum au votat partidele modificările codurilor penale?

<p>Camera Deputaților</p>

Modificările aduse codurilor penale au primit, miercuri, votul final în Camera Deputaților. Iată cum au votat partidele!

Doi deputați Pro România și un deputat PMP au votat cot la cot cu PSD modificările aduse Codului de Procedură Penală.

În plus, la Codul de Procedură Penală, un deputat PSD a votat împotrivă. Este vorba Nicu Niță, ales în Brăila. Social-democratul a votat însă pentru Codul Penal.

Corneliu Bichineț (PMP) a votat pentru adoptarea ambelor coduri, linia politică a partidului fiind împotrivă.

Corina Bogaciu și Nicolae Georgescu, de la Pro România, au votat pentru ambele coduri penale.

În tabăra minorităților, Ovidiu Ganț și Iulius Firczak au votat împotriva celor două coduri

Votul pe Codul de Procedură Penală:

Numărul deputaților prezenți – 265

Total voturi „pentru” – 181

Total voturi „împotrivă” – 83

Abțineri - 1

Voturile partidelor pe Codul de Procedură Penală:

PSD – 138 pentru și 1 împotrivă Nicu Niță

ALDE – 18 pentru

UDMR – 13 pentru

Minorități – 8 pentru; 2 împotrivă Iulius Marian Firczak, Ovidiu Victor Ganţ; 1 abținere Mariana-Venera Popescu

Neafiliați – 3 pentru Alexandru-Ioan Andrei, Alexandra-Corina Bogaciu, Remus-Adrian Borza;

1 împotrivă Adrian-Octavian Dohotaru

PNL – 45 împotrivă

PMP – 7 împotrivă și 1 pentru Corneliu Bichineţ

USR – 27 împotrivă

Votul pe Codul Penal

Numărul deputaților prezenți – 263

Total voturi „pentru” – 180

Total voturi „împotrivă” – 81

Abțineri - 2

Voturile partidelor pe Codul Penal

PSD – 139 pentru

ALDE – 17 pentru

UDMR – 13 pentru

Minorități – 7 pentru ; 2 împotrivă Iulius Marian Firczak, Ovidiu Victor Ganţ; 2 abțineri Mariana-Venera Popescu, Petronela-Mihaela Csokany

Neafiliați – 3 pentru Alexandru-Ioan Andrei, Alexandra-Corina Bogaciu, Remus-Adrian Borza; 1 împotrivă Adrian-Octavian Dohotaru

PNL – 44 împotrivă

PMP – 7 împotrivă și 1 pentru Corneliu Bichineţ

USR – 27 împotrivă

Camera Deputaților a adoptat, miercuri, în calitate de for decizional, proiectul de modificare a Codului penal cu 180 de voturi pentru, 81 împotrivă și două abțineri. Codul de Procedură Penală a fost adoptat cu 181 de voturi pentru, 83 împotrivă și o abținere.

Codurile Penale, adoptate. Reacția lui Liviu Dragnea

Liviu Dragnea a afirmat, după votul din Camera Deputaților, că nu s-a adus nicio modificare decât la articolele declarate neconstituționale. Acesta a mai spus că, cu siguranță, codurilor vor fi atacate la Curtea Constituțională. 

„S-a declanșat procedura de modificare acum multe, multe luni de zile, cu dezbateri și spectacol. Au fost contestate la CCR aceste legi, CCR a spus că o serie de articole nu sunt constituționale și nu pot fi acceptate, o serie de articole trebuie să fie modificate pentru a deveni constituționale, o serie de articole sunt constituționale, fără să fie modificate. Decizia luată de noi, de anul trecut, a fost ca articolele declarate constituționale să continue procedura parlamentară, ca să se închidă o procedură. Nu s-a adus nicio modificare, nici măcar o virgulă deasupra deciziei CCR. Astăzi, a avut această procedură parlamentară, parțială, că or să atace din nou la CCR niște articole declarate deja constituționale. Deci, nu este niciun fel de modificare”, a spus Liviu Dragnea.

PNL a anunțat că va contesta la CCR acest cod. Raluca Turcan a afirmat că Partidul Național Liberal va contesta la Curtea Consituțională ”această fărădelege”.

Opoziția și Puterea și-au adresat mesaje dure în plenul Camerei Deputaților, după adoptarea legilor de modificare a codurile penale.

Președintele de ședință, Florin Iordache, le-a tăiat microfonul celor din opoziție care au început să atace PSD.

Raluca Turcan (PNL): Votul din 26 mai o să fie un semnal. Pana la votul din 26 mai va anuntam ca PNL va contesta la CCR toata acesta faradelege si bataie de joc la adresa...(Iordache ii taie microfonul)

Stelian Ion (USR): Un nimic atat de simplu dupa vorba dupa port isi modifica legea in Parlament sa scape de dosarul penal. Dosarele penale se rezolva in instanta. Sper sa fiti sanctionati drastic la vot pe 26 mai (Iordache ii intrerupe microfonul)

Eugen Tomac (PMP): Am votat impotriva. Poporul roman vă va trimite la lada de gunoi a istoriei (Iordache îi taie microfonul).

Vociferările au continuat și UDMR a cerut să fie făcută ordine în rândul opoziției.

Marton Arpad (UDMR), despre PNL și USR: 'Va rog sa opriti zbieretele acestor nationalisti ultraduri. Va rog sa o opriti si pe dna eleganta care tot zbiară din prima bancă'.

PNL și USR atacă modifcările Codurilor Penale la CCR

Comisia Iordache a dat în grabă undă verde, noilor modificări. Opoziţia avertizează că schimbările sunt făcute cu dedicație pentru șeful PSD și ameninţă din nou cu sesizări la Curtea Constituţională.

Social democraţii susţin, însă, că nu vor avea nicio şansă la CCR, iar preşedintele Iohannis va fi obligat să promulge actele normative până la vacanţa parlamentară. 

La votul pe articole, PSD a fost ajutat de ALDE şi de UDMR. Cu excepţia votului final, când cei de la UDMR s-au abţinut.

Cele mai controversate modificări se referă la reducerea pedepsei pentru abuzul în serviciu din Codul penal, infracţiune care însă va dispărea cu totul din Legea 78, legea de combatere a corupţiei.

Aşa cum dispare şi neglijenţa în serviciu. Și termenele de prescripţie vor fi reduse, ceea ce face ca multe dosare aflate în anchetă sau pe rolul instanţelor să fie închise după adoptarea legii. 

CODUL PENAL, MODIFICAT 

- reducerea termenelor de prescripţie a pedepselor

- abrogarea neglijenţei în serviciu

- termen de un an în care se poate face un denunţ

Sursa: Comisia Iordache 

FAPTA LUI DRAGNEA S-AR PRESCRIE PRIN LEGE

– legea actuală: 8 ani + 8 ani = 16 ani / iulie 2022
– proiectul din Comisia Iordache: 8 ani + 4 ani = 12 ani/iulie 2018.

Sursa: proiectul votat în Comisia Iordache