Ciucă, la 160 de ani de la înfiinţarea Curţii de Conturi: Instituția combate direct mentalitatea păguboasă de tipul "merge şi aşa" VIDEO
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, susține că instituţia Curţii de Conturi este una de semnalizare, care nu doar controlează, ci şi educă din punct de vedere financiar şi care ajută celelalte instituţii să fie mai eficiente în utilizarea resurselor financiare. "Este acea instituţie a statului care combate direct mentalitatea păguboasă de tipul <<merge şi aşa>>", a arătat Ciucă.
”Mă bucur să mă aflu alături de dumneavoastră pentru a onora Curtea de Conturi a României, instituţie fundamentală a statului român, garant al bunei gestionări a banului public şi autentic partener al Parlamentului. Curtea de Conturi este o entitate vitală în asigurarea funcţionării instituţiilor publice din ţara noastră. Rolul ei este cel de gardian al interesului public, asigurându-se permanent că finanţele publice sunt utilizate corect în folosul contribuabililor, a tuturor cetăţenilor. Acest lucru este esenţial mai ales în această perioadă în care suntem extrem de atenţi la cheltuielile publice în care nu ne putem permite să risipim fondurile statului, adică ale românilor”, a declarat Nicolae Ciucă, la evenimentul aniversar care marchează împlinirea a 160 de ani de la înfiinţarea Curţii de Conturi a României.
El a afirmat că instituţia Curţii de Conturi este una care şi educă din punct de vedere financiar, nu doar controlează.
”Curtea de Conturi este o instituţie de semnalizare care, în opinia mea nu doar controlează, ci şi educă din punct de vedere financiar, ajutând celelalte instituţii să fie mai eficiente în utilizarea resurselor financiare. Ea este, dacă vreţi, acea instituţie a statului român care combate direct mentalitatea păguboasă de tipul merge şi aşa. Curtea de Conturi, prin activitatea ei, transmite instituţiilor, liderilor de instituţii că există un mod anume în care trebuie făcute lucrurile din punct de vedere financiar: corect, precis şi eficient”, a declarat Nicolae Ciucă.
El a precizat că instituţia Curţii de Conturi se află într-un proces constant de modernizare.
”Pentru a-şi îndeplini cât mai bine misiunea ei, Curtea de Conturi se află ea însăşi într-un proces constant de modernizare, de aliniere la standardele organizaţiei internaţionale a instituţiilor supreme de audit, iar Curtea de Conturi a României înţelege că excelenţa se cultivă permanent şi că bunele practici se rafinează în mod constant. Astfel, controlul financiar devine mai atent, creşte transparenţa instituţiilor în folosirea banului public, se reduc cazurile de abuz şi corupţie în instituţiile publice. Noi în Parlamentul României apreciem profesionalismul şi dedicarea Curţii de Conturi exprimate prin rapoartele înaintate Parlamentului. Poziţiile şi recomandările Curţii de Conturi ajută la eficientizarea politicii fiscale şi bugetare. Expertiza Curţii de Conturi este preţuită şi de aceea căutată atunci când ne dorim să îmbunătăţim alte aspecte din zona finanţelor publice”, a mai transmis preşedintele Senatului.
Liderul PNL a punctat, în context, că instituţia Curţii de Conturi colaborează cu o paletă diversă de instituţii şi persoane.
”Instituţia Curţii de Conturi a României are vocaţia colaborării cu o paletă diversă de instituţii şi persoane, de la preşedintele României, Parlament şi Guvern, la mediul universitar, mediul de afaceri şi organizaţiile neguvernamentale, dar şi cu instituţiile din justiţie cu reprezentanţii corpurilor profesionale din domeniile finanţelor, contabilităţii şi auditului precum şi cu partenerii externi. Din această interacţiune reiesc sunt siguri de aceasta, elemente valoroase pentru îmbunătăţirea activităţii ei de viitor, privind digitalizarea, privind formarea continuă a resurselor umane, privind simplificarea comunicării cu terţi. Curtea Conturi a României poate fi mândră de ceea a realizat până acum, de reputaţia ei printre instituţiile publice ale României, de rigoarea şi de neutralitatea pe care le cultivă permanent. Curtea de Conturi îşi onorează astfel misiunea încredinţată fiind un pilon stabil al statului român”, a conchis Ciucă.