Cine este Valeriu Steriu, omul care l-a înlocuit pe Gabriel Oprea la şefia UNPR
La 26 martie 2016, în cadrul Conferinței Naționale a Uniunii Naționale pentru Progresul României (UNPR), Valeriu Steriu a fost ales președinte al acestei formațiuni politice cu 339 voturi, în timp ce contracandidații săi, senatorii Iulian Cristache și Ioan Iovescu, au obținut 22 de voturi, respectiv 5 voturi, iar patru voturi au fost anulate. Scrutinul a fost secret și s-a desfășurat pe buletine de vot. Și-au exercitat dreptul de vot 370 de membri ai UNPR din cei 401 membri ai Conferinței Naționale.
Deputatul Valeriu-Andrei Steriu s-a născut la 24 septembrie 1965, la București.
A urmat cursurile Institutului Politehnic din București, obținând licența de inginer mecanic (1984-1989). În 2007 devine doctor în agronomie al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București, Facultatea de management, inginerie, economie în agricultură și dezvoltare rurală, cu teza de doctorat "Proiectarea unei strategii pentru agricultura românească în vederea integrării în Uniunea Europeană", potrivit www.cdep.ro.
În 2009 a absolvit un curs postuniversitar de perfecționare în domeniul securității și apărării naționale "Securitate și buna guvernare", la Universitatea Națională de Apărare "Carol I", Colegiul Național de Apărare.
Are și următoarele specializări: Producerea și marketingul produselor agricole (USAID), Importul și exportul produselor agricole (USDA), Managementul antreprenorial și dezvoltarea executivului afacerii (USAID), Promovarea produselor alimentare românești (USAID), Cercetarea și extensia agricolă în UE (Olanda) și Sisteme de evaluare a proiectelor de cercetare și consultanță în agricultură (Banca Mondială).
Și-a desfășurat activitatea ca inginer (Electrofor București, 1989-1990), director de vânzări (MTILROM-KODAK-București, 1990-1992), director ferme și fabrica de lapte (Sterochem SRL, 1992-2001), Project Manager — Banca Mondială—Sprijinirea serviciilor agricole (2001).
Între anii 2005-2009 ocupă funcțiile de vicepreședinte ROMALIMENTA (Federația Română Patronală din Industria Alimentară), președinte APRIL (Asociația Națională din Industria Laptelui) și funcția de vicepreședinte LaDorna.
În perioada 2001-2005 a fost secretar de stat pentru integrare europeană și relații internaționale, în cadrul Ministerului Agriculturii. În această funcție s-a ocupat cu coordonarea negocierilor cu Uniunea Europeană pentru capitolele de agricultură, pescuit și capitolul de mediu, precum și cu coordonarea activității de elaborare a cadrului legislativ al programelor de dezvoltare rurală specifice.
Valeriu Steriu a fost senator PSD în anii 2004-2005, ales în Circumscripția electorală nr. 30 din județul Olt cu 50,12% voturi. Tot atunci a activat ca membru al Comisiei pentru politică economică, reformă și privatizare în Parlament.
În 2008 este ales deputat PSD+PC de Olt în circumscripția electorală 30, unde a primit 57% din voturi. A fost membru al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice, membru al Comisiei parlamentare de anchetă privind situația sistemelor de irigații, precum și a altor sectoare de îmbunătățiri funciare și al Comisiei pentru buget, finanțe și bănci.
A fost vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice (2010-2011; din mai 2015).
La 18 ianuarie 2010, Valeriu Steriu a părăsit grupul parlamentar al PSD și s-a alăturat grupului independenților din Camera Deputaților. Membru al Biroului Politic Permanent Național al Uniunii Naționale pentru Progresul României (UNPR) și vicepreședinte al formațiunii (1 mai 2010). Totodată, la 20 mai 2010, Valeriu Steriu a fost desemnat purtătorul de cuvânt al deputaților și senatorilor independenți, membri ai UNPR.
În 2011 a fost numit președinte al Comisiei prezidențiale pentru politici publice de dezvoltare a agriculturii în România.
În 2012, a fost ales deputat de Călărași — ales în Circumscripția Electorală 12, Colegiul 2 — USL, cu 51,6%, respectiv 12.142 voturi.
Distincții: Ordinul Național "Pentru Merit" în gradul de Cavaler (28 nov. 2002), Medalia "Ziua mondială a alimentației 2011 — Prețurile la alimente — de la criză la stabilitate" din partea Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO); Ordinul Sfântul Constantin Brâncoveanu — Distincția Episcopiei Slatinei și Romanaților pentru promovarea valorilor creștine (16 aug. 2012).