MENIU

Socoteala de la Suceviţa. Dragnea a evaluat tot: legi, ministere, secretari de stat, carnete PSD

Liviu Dragnea a analizat, la Suceviţa, activitatea ministerelor şi a anunţat că va urma şi o evaluare a celor 135 de secretari de stat, după ce a dat de înţeles că sunt prea mulţi şi "poate nu sunt toţi buni". Pe de altă parte, referitor la legile Justiţiei, Liviu Dragnea a lansat iar critici la adresa lui Klaus Iohannis, după ce a spus că poziţia preşedintelui nu este cea corectă, în sensul unor ultimatumuri date". Totodată, Dragnea a afirmat că legea minelor este aproape finalizată, la fel şi legea pensiilor. Pe de altă parte şeful PSD a lansat şi critici la adresa ANRE, întrucât majorările succesive ale prețurilor la energie electrică și gaz "nu sunt în regulă". Preşedintele PSD a avut în vedere şi propriul partid şi a luat o decizie: se va reveni la carnetul de partid pentru toata baza de date a partidului.

Liderul PSD a declarat vineri, în cadrul unei conferințe de presă organizată la finalul ședinței Comitetului Executiv al partidului, desfășurată la Sucevița, că evaluarea secretarilor de stat trebuie realizată într-un termen de două săptămâni, considerând că acest demers este necesar în condițiile în care miniștrii au fost supuși unei astfel de evaluări.

"Miniștrii să prezinte o evaluare a secretarilor de stat în maximum două săptămâni. S-a făcut o analiză a ministerelor, a miniștrilor, dar este obligatoriu să existe o evaluare a secretarilor de stat. Poate unii sunt buni, poate unii nu sunt buni", a afirmat Dragnea.

Acesta a luat în vizor şi ANRE, întrucât în opinia sa, majorările succesive ale prețurilor la energie electrică și gaz "nu sunt în regulă".

El a argumentat că "aceste prețuri sunt mărite prin acceptarea includerii în preț a unor pierderi nejustificate ale celor care distribuie energia", cu acceptul reprezentanților Autorității Naționale pentru Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

"Nu e în regulă ca în fiecare an prețul la energie și gaze și crească pur și simplu din pixul celor de la ANRE, iar aceste majorări afectează și populația și agenții economici", a afirmat Dragnea.

Liderul social-democrat a subliniat că în România pierderile acceptate de ANRE se ridică la 17%, în condițiile în care în Olanda sunt de 4%, în Germania de 5%, iar în Franța de 8%. Dragnea consideră că înființarea unei comisii de anchetă a activității ANRE "se dovedește încă o dată justificată".

Dar şeful PSD a continuat şi atacurile la adresa lui Klaus Iohannis, pe tema legilor Justiţiei, după ce preşedintele a declarat că ar fi nevoie de o nouă negociere a conținutului acestora cu sistemul de justiție.

„Nu cred că poziţia preşedintelui Iohannnis este poziţia corectă, că legile justiţiei trebuie să fie îngropate, trebuie să dispară pentru că CSM, adică procurorii şi trei judecători, au spus aşa, în condiţiile în care cea mai mare parte a magistraţilor susţine că trebuie să existe modificări ale legislaţiei”, a declarat Liviu Dragnea, referindu-se la poziţii exprimate de asociaţii ale magistaţilor, care au susţinut modificarea legislaţiei actuale din domeniul judiciar.

”Am citit azi mai multe puncte de vedere foarte bine articulate. N-am văzut în această zonă o respingere totală a acestor proiecte de lege. Dacă tot discutăm de majorităţi, dacă în CSM ar fi fost prezent si ministrul Justiţiei, poate era un aviz favorabil”, a apreciat liderul PSD.

Mai mult, în aceeaşi conferinţă de presă, Liviu Dragnea a dat detalii dintr-o întâlnire pe care a avut-o cu ambasadorul SUA, Hans Klemm, pe tema legilor Justiţiei. Astfel, într-un registru care nu este caracteristic unui preşedinte de Cameră, Dragnea a susţinut că ambasadorul SUA i-a spus clar, în engleză că are două îngrijorări legate de două prevederi din legile Justiţiei: Inspecţia Judiciară şi numirea de către preşedinte a şefilor de parchete. În replică, Liviu Dragnea a precizat că i-a transmis ambasadorului:"Eu i-am spus că poate avea o viaţă liniştită".

"Mi-a zis clar, în engleză, dar am înţeles, că are două îngrijorări legate de două prevederi: Inspecţia Judiciară şi numirea de către preşedinte a şefilor de parchete şi eu i-am spus că poate avea o viaţă liniştită. De ce? Pentru că există foarte serioase intenţii ca aceste două prevederi să fie modificate în sensul bun. În condiţiile astea, de unde mai apar din nou îngrijorări? Care prevederi sunt alea periculoase şi se vorbeşte despre independenţa justiţiei şi că se sufocă lupta anticorupţie?", a spus Dragnea.