Care a fost soarta guvernelor tehnocrate în România
Dacian Cioloş a fost desemnat să conducă ceea ce ar putea fi al treilea guvern tehnocrat al României, din ultimii 24 de ani. Cele două guverne tehnocrate de până acum, conduse de Teodor Stolojan şi Mugur Isărescu, au ajuns la putere în aceleaşi condiţii: s-au instalat după tensiuni sociale, cu un an înainte de alegerile parlamentare. Scenariul se repetă, cu Dacian Cioloş în rol principal.
Tehnocratul Dacian Cioloş a fost desemnat să facă un guvern în aceleaşi condiţii ca în 1991 şi 1999: cu un an înainte de alegerile parlamentare şi pe fondul unor tensiuni sociale. Fostul preşedinte Traian Băsescu spune că noul Cabinet nu are însă nicio şansă să reziste, chiar dacă e validat de Parlament.
Teodor Stolojan a venit în fruntea Guvernului în octombrie 1991, după ce guvernul Petre Roman a fost dat jos în urma mineriadei din septembrie. Printre altele, în mandatul său s-a luat decizia radicală de a liberaliza prețurile, ceea ce a dus la creşterea inflaţiei, de la 5,1% în 1990, la 170,2% în 1991 şi la 210,4% în 1992. Mandatul primului guvern tehnocrat din România s-a încheiat în noiembrie 1992.
Tot după o perioadă de tensiuni sociale, în decembrie 1999, este instalat al doilea guvern tehnocrat din România. Sub conducerea lui Mugur Isărescu s-a revenit pe creştere economică, de 2,1%, după trei ani de recesiune. Tot după un an, în decembrie 2000, guvernul Isărescu şi-a încheiat mandatul.
Spre deosebire de fostul preşedinte, guvernatorul BNR este optimist şi în privinţa celui de-al treilea guvern de tehnocraţi al României.