MENIU

AVION DOBORÂT. Geoană: "Când se va afla cine a tras, se va trece la nivelul 2 de sancţiuni"

AVION DOBORÂT. Geoană: 'Când se va afla cine a tras, se va trece la nivelul 2 de sancţiuni'

Sentimentul de vulnerabilitate strategică al Rusiei a fost compensat de setea de a acumula tot mai mult teritoriu pentru a avea zone de protecţie, până a ajuns să fie o ţară gigantică, spune Mircea Geoană, la Realitatea TV. Invitat, sâmbătă seara, în emisiunea "Jocuri de putere", fostul ministru de Externe a analizat care sunt implicaţiile tragicului incident aviatic din Ucraina, în care şi-au pierdut viaţa 298 de persoane.

"Niciodată, de la primul război al Crimeei, ţara noastră nu a fost mai importantă strategic decât astăzi. (...) Într-un fel, revenirea ţarului Putin la ambiţiile renăscute ale acestui imperiu care are în codul său genetic două tendinţe contradictorii... Pe de o parte este o tendinţă de teamă. Pentru că Rusia e o ţară extrem de vulnerabilă din punct de vedere militar. Dintotdeauna îi este teamă că pot fi atacaţi relativ uşor, prin Ucraina, prin Polonia. Acest sentiment de vulnerabilitate strategică a fost compensat - a doua tendinţă a Rusiei - de a acumula tot mai mult teritoriu pentru a avea zone de protecţie, până a ajuns să fie o ţară gigantică. De aceea şi fluxul şi refluxul puterii ruseşti este pe măsura acestei temeri şi a acestei ambiţii. Pentru ruşi, Ucraina şi Crimeea reprezintă acest tip de element psihologic de nesiguranţă, pentru că ştiu că, dacă pierd Ucraina, asta este în mintea lor, deşi nimeni nu are de gnd să-i atace, nici NATO, nici Anglia... Cine mai e nebun azi să declanşeze un război? Nimeni! Dar nu se pot stăpâni să nu gândească în aceşti termeni. De aceea, modul în care Putin a acţionat faţă de Ucraina, când Euromaidanul a început, a reflectat de fapt această teamă istorică de a avea stomacul moale, de a avea drumul către Moscova deschis. Există un fel de teamă viscerală cu privire la intenţiile vecinilor săi", a spus Mircea Geoană, la Realitatea TV.

În opinia sa, incidentul din Ucraina trebuie tratat cu foarte multă prudenţă. Una e să se bată cei mici, alta e să se încaiere cei mari, care beneficiază de arme nucleare şi putere multă, avertizează Geoană.

"Revin la această odioasă crimă care chiar dacă a fost făcută probabil din eroare, crezând cei care au tras că este un avion al ucrainenilor, tot crimă rămâne, nu poţi să accepti aşa ceva. Ceea ce pe mine mă frământă în acest moment, şi salut faptul că preşedintele Obama a fost clar, dar relativ rezervat, relativ prudent ieri, nu s-a repezit să tragă concluzia pe care o ştim cu toţii... Se ştie cine a tras! Dar nu-ţi poţi permite, când e vorba de un risc de conflict incandescent între două mari puteri, două mari blocuri - Rusia şi Occidentul - aici nu mai sunt războaie prin intermediari... Alta este să încaieri aliaţi de-ai tăi mai mici să se bată pentru influenţă în Africa, în Orient, în Asia, alta e să rişti să se bată cei mari. Pentru că cei mari au armă nucleară şi putere multă. De aceea sper ca acest incident să fie tratat cu prudenţă", explică fostul ministru de Externe.

"Din punct de vedere al forţei reale a Federaţiei Ruse, problema lor e că au o economie relativ şubredă. Dependenţa lor de exportul de energie, faptul că s-au învăţat să facă geopolitică presând pe preţul la gaz, faptul că s-au învăţat să-şi chinuiască vecinii prin ameninţarea cu forţa militară împiedică de fapt Rusia să-şi atingă potenţialul de mare naţiune. Rusia e azi o ţară cu economie nesofisticată, nediversificată", mai spune Geoană.

Când se va afla cine a doborât avionul companiei Malaysia Airlines, adaugă Geoană, cu siguranţă se va trece la nivelul 2 de sancţiuni.

"Când se va afla cine a tras, să presupunem că acel vinovat e grupul de separatişti din estul Ucrainei şi că lansatoarele sunt de provenienţă rusească, în clipa respectivă, nici Merkel, nici Roma, nici Viena nu vor mai putea face faţă unei presiuni de opinie publică şi de onorabilitate minimă şi se va trece la nivelul 2 de sancţiuni. Aici intervine reacţia lui Putin. Şi sper ca acest om care are atât de multă putere, un om care ştie multe şi ştie ce înseamnă un risc pentru Rusia de a intra într-un război economic cu Occidentul - cad în genunchi în câteva luni. Bursa de la Moscova deja s-a prăbuşit cu peste 20%, sunt companii care pleacă din Rusia... (...) Şi atunci, întrebarea pe care trebuie să şi-o pună şi Putin e: 'Merită să continui să finanţezi separatiştii şi să negi Ucrainei accesul natural la teritoriul propriu? Merită să joci acest joc care azi e în defavoarea Rusiei?' (...) Toată lumea va spune: "Ruşii sunt oameni care nu au limită!" Acest lucru este greşit şi face rău intereselor Federaţiei Ruse", explică Geoană.

"De aceea, cred că în acest moment Putin are două opţiuni delicate: fie face un pas înapoi, acceptă armistiţiul în estul Ucrainei şi decide să-i scoată din priză pe separatişti, dar asta-l va costa acasă puncte. Dacă face un pas în spate azi, el pierde în faţa opiniei publice ruseşti. Poporul rus este o mare putere care s-a simţit trecută la "şi alţii". Au un naţionalism pe care şi ei îl educă, cu presa pe care o controlează... "Ucraina e a noastră, toată lumea este a noastră!" Putin trebuie să se gândească foarte serios. Sunt convins că nu vom degenera către conflict militar, cred că se va găsi o anumită formulă prin care Putin trebuie să se replieze în faţa acestei lovituri de imagine, toată lumea e convinsă că ei sunt în spatele acelor separatişti şi acei separatişti au doborât avionul. Sunt într-un război de "public relations"", mai spune Geoană.