MENIU

Audierea miniștrilor propuși, runda a doua

<p>Guvernul condus de Ludovic Orban&nbsp;</p>

Alți opt miniștri propuși de premierul desemnat Ludovic Orban vor fi audiați astăzi în comisiile de specialitate ale Parlamentului. Marți, șapte din cei opt pretendenți la un fotoliu ministerial au primit undă verde. 

Întrebări dure sau, din contră, batjocoritoare, nervi și replici acide. Cam așa au decurs marți cele opt ore de audieri ale unora dintre miniștrii liberali propuși de Ludovic Orban.

În mod inedit, premierul desemnat şi-a însoţit miniştrii la audierile din comisiile de specialitate, şi-a luat notiţe şi a împărţit zâmbete.

Întrebările dure au venit, surprinzător, nu numai de la PSD, ci şi de la USR. În cele din urma, șapte din cei opt pretendenți la un fotoliu ministerial au primit undă verde. 

Florin Cîțu, propus pentru Ministerul Finanțelor, a fost vedeta audierilor de miniştri. A oferit un adevărat spectacol la Parlament, în timp ce social democraţii l-au şicanat cu zeci de întrebări. După tot acest maraton, majoritatea PSD i-a dat aviz negativ.

Ionuț Stroe, ministrul propus pentru Tineret și Sport, a fost primul la audieri

El a venit în Parlament însoțit de premierul desemnat, Ludovic Orban, și vicepremierul propus, Raluca Turcan.

După ce a adus un omagiu victimelor incendiului din Clubul Colectiv în debutul audierii sale din comisile de specialitate ale Parlamentului, Ionuț Stroe a vorbit despre planurile sale în fruntea ministerului.

Stroe a enumerat câteva dintre prioritățile mandatului său în fruntea ministerului: realizarea investițiilor pentru campionatul european de fotbal, participarea la Olimpiada de la Tokyo,  încurajarea sportului de masă și modificarea legii sportului.

”Americanii au o zicală – un dolar investit în sport salvează trei dolari cheltuiți în sistemul de sănătate”, a spus Ionuț Stroe.

Stroe a primit aviz pozitiv, 18 voturi ”pentru” și cinci ”împotrivă”.

A urmat la audieri ministrul propus la Educație, Monica Anisie.

Ea a declarat că nu va renunța niciodată la a fi profesor și că se simte încurajată de sutele de elevi și părinți care o urmăresc să găsească cele mai bune soluții pentru sistemul de Educație.

”Sunt convinsă că sute de elevi și părinți mă privesc la televizor și mă încurajează să găsesc cele mai bune soluții pentru sistemul de Educație. Întotdeauna, și atunci când am fost secretar de stat, am pus accent pe consultare publică. Reperele mele vor fi stabilitate, transparență și predictibilitate. Voi acorda întreaga mea atenție elevului și, mai ales, viitorului student”, a spus ministrul propus la Educație.

Membrii comisiei de specialitate din Parlament au acordat aviz favorabil pentru Monica Anisie, după ce a fost audiată mai bine de trei ore. Au fost 17 voturi „pentru”, 6 „abțineri” și 4 „împotrivă”.

Ministrul desemnat al Economiei, Mediului de Afaceri și Energiei, Virgil Popescu dă declarații în fața comisiilor de specialitate

Acesta a spus că unul dintre obiectivele sale în calitate de ministru este redobândirea încrederii investitorilor. Virgil Popescu a mai spus că în 2020 va fi listat un pachet de acțiuni de la Hidroelectrica.

Ce își propune: implementarea guvernanței corporative, o parte din cei 2% din PIB să se intoarcă prin industria de apărare, Ministerul Economiei va susține producția de energie cu emisii reduse de emisii cu efect de seră, diversificarea surselor de aprovizionare, creșterea interconectării, redobândirea încrederii investitorilor-un obiectiv.

Virgil Popescu a fost avizat favorabil.

Ion Ștefan, ministrul propus al Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, este audiat în comisiile parlamentare: Vom continua toate lucrările începute prin PNDL, prima mea prioritate va fi să achităm facturile restante din program.

La începutul audierii a fost ținut un moment de reculegere în memoria victimelor tragediei de la Colectiv.

Membrii comisiei au avut apoi discuții în contradictoriu privind procedura. Președintele comisiei din Cameră, Florin Roman (PNL), a susținut ca dezbaterea să urmeze tipicul urmat până acum în celelalte comisii: calup de întrebări din partea parlamentarilor, urmat de răspunsurile în bloc ale ministrului propus. PSD, prin vocea Olguței Vasilescu, s-a opus, solicitând ca dezbaterea să se desfășoare astfel: fiecare întrebare urmată de răspuns. Propunerea Olguței Vasilescu a trecut cu 20 de voturi „pentru”, 11 voturi „împotrivă” și 2 abțineri.

”Vom continua toate lucrările pornite, demarate pe PNDL 1 și 2, dar voi fi foarte atent cu aceste cheltuieli. Sunt convins că nimeni nu mai vrea să audă de cheltuieli frauduloase, cum ar fi becuri stradale cu 2.000 de euro. Risipa banului public trebuie să dispară. Până în 2016 eu am fost în mediul privat, iar risipa nu se întâmplă într-o societate comercială”, a spus ministrul desemnat la Lucrări Publice.

Ion Ștefan a fost respins în comisiile parlamentare, el primind 17 voturi „pentru” și 19 „împotrivă”. Avizul comisiilor este consultativ.

Bogdan Aurescu, propus la Externe în Parlament: Ne păstrăm poziția tradițională privind statutul Ierusalimului

Declarații Bogdan Aurescu despre obiectivele sale la MAE: Cerem un calendar realist al aderării la spațiul Schengen, susținerea politicii de extindere a UE, creșterea relevanței în NATO, e necesară întărirea flancului estic al NATO, pași înainte pentru ridicarea vizelor cu SUA, creșterea prezenței aliaților în structurile militare de pe teritoriul României, parteneriat strategic cu Georgia, aprofundarea relației cu Israel și cu statele arabe, vom menține poziția tradițională cu privire la procesul de pace din Orientul Mijlociu și statutul Ierusalimului.

Bogdan Aurescu a primit aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Decizia a fost luată cu 31 de voturi "pentru", 3 "împotrivă" şi 2 abţineri.

Ministrul propus la Muncă, Violeta Alexandru, a declarat miercuri, în cadrul audierilor din comisiile de specialitate ale Parlamentuluui, că își propune să deschidă ”mai multe șantiere”, proiecte restante de anii trecuți pe care să le continue guvernul de anul viitor. 

Alexandru a subliniat că obiectivul mandatului său este acela de a încuraja munca.

”Vom elimina supraimpozitarea contractelor part time și le vom impozita la nivelul orelor de muncă pe care aceștia le prestează”, a spus aceasta.

”Ne angajăm să nu tăiem pensii și salarii”, a garantat Violeta Alexandru.

Aceasta a primit aviz negativ.

Cătălin Predoiu, propus ministru al Justiției în Guvernul Orban, este audiat, miercuri, în comisiile juridice ale Parlamentului.

Cătălin Predoiu: De 10 ani în România se duce o luptă crâncenă în jurul justiției, care a divizat societatea. Confruntarea a ajuns și în magistratură, transformată pe alocuri în război. Această situație e intolerabilă și nu mai poate continua.

Prin ce va face Parlamentul, războiul din magistratură se poate înteți sau poate înceta. Vă propun să stopăm imediat atacurile la justiție prin legi sau declarații politice. Vă propun pacificarea, dar o pace lucrativă, bazată pe adevăr, în care fiecare judecător și procuror să-și exercite menirea de a face dreptate.

Magistrații trebuie să răspundă pentru calitatea muncii lor, dar care să nu se transforme în presiune sau decizie arbitrară. Sunt de partea celor care susțin că justiția trebuie să rămână independentă față de oricine, mai puțin față de legi. Acțiunea MJ nu poate face abstracție de referendumul pe justiție. Nu voi fi de partea celor care se sustrag justiției și celor care o atacă. Să fim singura țară din UE care rămâne cu MCV ar fi o catastrofă.

Lucian Bode: Vom promova deschiderea operării serviciilor de IT&C din sectorul public către sectorul privat.

"În noua configuraţie a Ministerului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor vor intra în structură Poşta Română, Societatea Naţională de Radiocomunicaţii (Radiocom, n.r.), participaţiile statului la Telekom, CERT-RO şi Institutul de Cercetare-Dezvoltare în Informatică - ICI. Cu alte cuvinte, componenta de infrastructură din actualul MCSI. Vreau să precizez că nu separăm componenta de comunicaţii de componenta de societate informaţională. Noi, prin programul de guvernare, separăm componenta de infrastructură de componenta de digitalizare. Guvernul va promova deschiderea operării serviciilor de IT&C din sectorul public către sectorul privat. În acest sens, principalele elemente ale politicilor publice pe care Guvernul le are în vedere sunt: organizarea de Parteneriate Public - Private pentru serviciile de IT&C din sectorul public şi, conform economiei de piaţă, transferul de tehnologie şi know-how către şi dinspre firmele competente şi competitive, obţinându-se astfel economii substanţiale", a spus Lucian Bode.

Acesta a adăugat că se urmăreşte lansarea licitaţiei pentru licenţele 5G, cu respectarea condiţiilor din Memorandumul pentru combatarea riscurilor de securitate cibernetică generate de către furnizorii 5G, semnat în acest an la Washington.

Bode a primit aviz pozitiv în comisii.

Miercuri vor fi audiaţi următorii:
9.00 - Ionuţ Stroe, propus la Ministerul Tinererului, va fi audiat, miercuri, în şedinţa comisiile reunite pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.
10.00 - Monica Anisie, propusă la Ministerul Educaţiei, va fi audiată în Comisiile reunite pentru învăţământ.
11.00 - Virgil Popescu, propus ministru al Economiei, audiat miercuri în Comisiile economice reunite ale Parlamentului.
12.00 - Ion Ştefan, propus la Ministerul Dezvoltării, va fi audiat, miercuri, în Comisiile reunite pentru administraţie publică.
13.00 - Bogdan Aurescu, nominalizat la Ministerul de Externe, este programat pentru audieri în Comisiile reunite pentru politică externă, miercuri.
14.00 - Violeta Alexandru, propusă la Ministerul Muncii, va fi audiată, miercuri, în Comisiile reunite pentru Muncă şi comisiile reunite pentru drepturile omului.
15.00 - Cătălin Predoiu, propus la Ministerul Justiţie, va fi audiat miercuri în şedinţa a patru comisii reunite şi anume juridică, cea de constituţionalitate, cea pentru cercetarea abuzurilor şi cele pentru drepturile omului.
15.00 - Lucian Bode, nominalizat la Ministerul Transporturilor, va fi audiat în comisiile reunite pentru transporturi şi cele reunite pentru comunicaţii, tot miercuri.

Votul pentru învestirea noului Guvern urmează aibă loc într-un plen reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului, luni, 4 noiembrie, de la ora 14.00.

Mai multe articole despre:
audierea ministrilor