Rămășițele a sute de militari români au fost reînhumate în cutii de carton. Anchetă internă la MApN
Rămăşiţele a sute de militari români căzuţi pe front, în Rusia, au fost reînhumate în... cutii de carton! S-a întâmplat săptămâna trecută, când oficialii din ţara noastră au mers lângă Volgograd, oraş în apropierea căruia se află cimitirul militar. Ministerul Apărării din România a deschis o anchetă internă, informează Realitatea TV.
”Pentru execuția lucrărilor din acest an, contractul a fost semnat de către Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor, din partea română, în data de 2 mai 2017.
Ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, a dispus Corpului de Control al M.Ap.N.
desfăşurarea unui control la Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor pentru a verifica modul în care s-a organizat activitatea de reînhumare, punctual, dar şi activitatea instituţiei, per ansamblu.
Ministerul Apărării Naţionale precizează faptul că oficialii români prezenţi la ceremonia de la Rossoşka nu au avut nicio implicare în activităţile de organizare, ci au reprezentat statul român la eveniment”, a precizat Ministerul Apărării.
Rămășițele a 345 de militari români căzuți în luptele de la Stalingrad, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, au fost îngropate în Cimitirul de Onoare Românesc de la Rossoşka, regiunea Volgograd.
Realizată în anul 2015 de Ministerul Apărării Naţionale și Ministerul Afacerilor Externe, în cadrul unui demers comun coordonat de Secretarul General al Ministerului Apărării Naționale și Ambasadorul României la Moscova, necropola de onoare românească adăposteşte rămăşiţele pământeşti ale militarilor români căzuţi la datorie, în urmă cu 75 de ani, în cea mai crâncenă bătălie a secolului trecut – bătălia de la Stalingrad, potrivit MApN.
Până în prezent, Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor a identificat mormintele a 4361 militari români, morţi în luptele de la Stalingrad şi înhumaţi în 65 de cimitire de campanie.
După ceremonia din 29 septembrie, numărul militarilor români căzuţi în luptă la Stalingrad reînhumaţi în cimitirul românesc şi cimitirul vechi german din localitatea Rossoşka se va ridica la peste 2.200.