Ambasadorii pentru Italia, Mexic, Danemarca şi India, avizaţi în Parlament
Ambasadorii propuși de președintele Klaus Iohannis pentru Mexic, Danemarca și India au fost avizați, marți, de către comisiile parlamentare reunite pentru politică externă.
Diplomatul Ion Vîlcu, propus pentru postul de ambasador în Mexic, consideră că acest stat trebuie să ocupe în perioada următoare un loc "mult mai proeminent" în abordarea internațională a României.
"România trebuie să aspire, în mod firesc, să aparțină grupului de țări din UE care au pariuri importante pe Mexic. Avem o relație tradițional bună cu Mexicul. Provocarea etapei următoare (...) e să trecem de la această relație bună, care nu a depășit filosofia unei relații bune așezate la zona unei indiferențe cordiale, către o relație consistentă din care să fie evident în plan politic și economic că Mexicul are un pariu pe România în zona noastră de apartenență și că în relaționarea noastră cu America Latină relația cu Mexicul ocupă locul pe care îl recomandă greutatea specifică a acestei țări", consideră Vîlcu.
Parlamentarii din comisiile de specialitate și-au dat avizul și pentru Alexandru Grădinar, pentru misiunea diplomatică a României în Danemarca și Islanda.
"Relația României cu Danemarca este una relativ dinamică, nu e grevată de probleme sensibile și are un potențial deosebit de aprofundare. În contextul în care Danemarca e singurul partener nordic al României, atât membru NATO, cât și UE, poate deveni poarta de acces a României către nordul Europei", a afirmat acesta.
Grădinar a arătat că în mandatul său va urmări patru linii principale de acțiune în relația cu Danemarca — consolidarea dialogului politico-diplomatic, intensificarea relațiilor economice, o coordonare mai strânsă în cadru multilateral și relația cu comunitatea românească. În ceea ce privește Islanda, prioritățile sale vizează cooperarea economică mai ales în domeniul energiei geotermale și relația cu comunitatea românească din această țară.
Aviz pozitiv a primit din partea parlamentarilor și diplomatul Radu Octavian Dobre, propus ambasador în India, Sri Lanka, Nepal, Maldive și Bangladesh. Potrivit acestuia, România și India sunt conectate prin legături istorice și culturale, iar relația politică dintre cele două state este una solidă.
"Acțiunea diplomatică a României în India poate fi structurată pe șase direcții — consolidarea dialogului politico-diplomatic, actualizarea permanentă a cadrului juridic bilateral, promovarea comerțului bilateral și a investițiilor reciproce, promovarea drepturilor și intereselor cetățenilor români stabiliți în India, promovarea culturii și limbii române cu accent deosebit pe creșterea cooperării în domeniul educației, promovarea României ca destinație turistică", a spus Radu Octavian Dobre.