Cine este Hillary Clinton, una dintre cele mai influente femei din istoria modernă a Americii
Primă doamnă, senator și apoi Secretar de Stat. Hillary Clinton este una dintre cele mai influente femei din istoria modernă a Americii. Acum vrea să scrie din nou o pagină de istorie și este pe punctul de a deveni președintele Statelor Unite. De-a lungul carierei sale, numele Hillary Clinton a fost adesea sinonim cu succesul, dar uneori a însemnat și multe controverse.
"Cred că nominalizarea mea va fi o piatră de hotar pentru țară. Dar va transmite un semnal întregii lumi", a spus Hillary Clinton.
Un semnal că o femeie poate deveni cel mai puternic om din lume. Iar prima femeie care are această șansă este Hillary Clinton.
Născută în Chicago, în 1947, Hillary Diane Rodham Clinton a știut încă de foarte tânără că vrea să-și lase amprenta asupra lumii. Primul pas a fost Facultatea de Drept a Universității Yale. Acolo l-a întâlnit pe viitorul ei soț.
"Îmi amintesc cum o priveam la cursuri. Mă fascina. Și am urmărit-o în afara sălii de curs. Mă aflam la distanța la care sunt eu acum de tine. Și mi-am pierdut curajul. Nu am vorbit cu ea", mărturiseşte Bill Clinton.
"I-am spus persoanei care era cu mine: 'Cine este el?' Și ea mi-a răspuns: 'E Bill Clinton. E din Arkansas și numai despre asta vorbește.' Și atunci l-am auzit spunând: 'Nu doar asta, noi creștem și cei mai mari pepeni verzi din lume.' Doar asta știam despre el.", a spus Hillary.
În octombrie 1975, Hillary și Bill Clinton devin soț și soție. El își urmează ambițiile politice și devine guvernator al statului Arkansas, în timp ce ea lucrează ca avocat. În 1993, Bill Clinton candidează la președinția Statelor Unite și câștigă. Soția sa dă indicii că va fi o Primă Doamnă atipică.
"Presupun că aș fi putut să stau acasă, să fac prăjituri și să beau ceaiuri, dar am decis să-mi fac meseria", spunea, la acea vreme, Hillary.
Nu de puține ori, Hillary Clinton a muncit cot la cot cu soțul său în probleme ce țineau de reforma în sănătate, educație sau drepturile femeilor. Cel mai cunoscut discurs al său din acea perioadă a fost cel din Beijing, în 1995.
"Drepturile omului sunt drepturile femeilor, iar drepturile femeilor sunt drepturile omului. Pentru totdeauna!", a spus aceasta.
În 1998, căsnicia soților Clinton dădea cel mai greu test.
"Nu am relații sexuale cu acea femeie. Dna Lewinski", a spus Bill Clinton.
A izbucnit cel mai mare scandal sexual din istoria politicii americane. Bill Clinton era acuzat că a avut relații sexuale cu Monica Lewinski, o tânără stagiară la Casa Albă. În ciuda zvonurilor și a speculațiilor, Hillary Clinton nu s-a clintit de lângă soțul ei.
"A existat multă volatilitate în relația lor. Cât de bine s-a descurcat ea? Ei bine, și-a sprijinit bărbatul", a spus fostul consilier la Casa Albă David Gergen.
Episodul controversat avea să-i atragă simpatia femeilor spre sfârșitul președinției lui Bill Clinton. Tot în acea perioadă, devenea din ce în ce mai clar că Hillary Clinton vrea propria carieră politică. Așa că se decide să candideze pentru un post de senator al statului New York, pe care îl și obține în anul 2000. La nici nouă luni de la preluare mandatului, America devenea victima unui atac terorist așa cum lumea nu mai văzuse niciodată.
"Președintele Bush s-a uitat la mine și m-a întrebat: 'De ce ai nevoie?' Iar eu am spus că avem nevoie de 20 de miliarde de dolari. Iar el a spus că îi vom avea", a spus Hillary Clinton.
Tot în timpul mandatului de senator, Hillary Clinton ia o decizie care îi va afecta cariera politică din anii următori. Votează în favoarea invaziei din 2003 a Irakului.
"Probabil că este cea mai grea decizie pe care am luat-o vreodată. Orice vot care ar putea duce la război ar trebui să fie dificil. Dar am votat din convingere", a spus Hillary Clinton.
O decizie pe care Hillary Clinton o va considera, ulterior, o greșeală. Și va recunoaște asta în 2007, când încearcă pentru prima oară să candideze din partea democraților la alegerile prezidențiale. Pierde însă nominalizarea în fața unui nume aproape necunoscut: Barack Obama.
"Cer ca senatorul Barack Obama, din Illinois, să fie selectat de această Convenție, cu ovații, drept candidatul Partidului Democrat la alegerile prezidențiale", a spus Hillary Clinton.
Acceptă cu greu înfrângerea, dar imediat începe să facă o campanie puternică pentru Barack Obama. Iar când acesta devine președinte, în 2008, o numește pe Hillary Clinton Secretar de Stat. Funcția îi vine ca o mănușă și începe să muncească neobosit în slujba rolului Americii pe plan extern. Nu toate contribuțiile ei au fost lăudate. Clinton a fost unul dintre avocații intervenției militare din Libia, care a dus la debarcarea lui Muammar Gaddafi. Decizia nu a făcut din Libia o țară mai sigură. În haosul care a urmat, consulatul american din Benghazi a fost atacat, iar ambasadorul american Christopher Stevens, ucis. Hillary Clinton a trecut prin zeci de ore de audieri în Congres, acuzată că nu a făcut destul pentru a apăra diplomații americani.
"Sunt patru americani morți. Că s-a întâmplat așa din cauza unui protest sau pentru că niște indivizi au ieșit la plimbare și s-au hotărât că vor să ucidă niște americani... Care-i diferența în acest moment?", a spus Hillary Clinton.
În perioada în care a fost Secretar de Stat, Hillary Clinton a luat o decizie care i-a bântuit cariera în lunile care au urmat, dar mai ales în lunile de campanie. A folosit un cont personal de email în locul unuia de serviciu.
"A fost o greșeală. Îmi pare rău. Îmi asum responsabilitatea", a spus aceasta.
Hillary Clinton a părăsit Departamentul de Stat în 2013. Zvonurile că se pregătește din nou pentru o candidatură la Casa Albă începuseră încă de atunci. Trei ani mai târziu, a devenit prima femeie nominalizată pentru funcția de președinte de către unul dintre cele două mari partide din Statele Unite.
"Prieteni, cu umilință, determinare și încredere nelimitată în promisiunile Americii, accept nominalizarea voastră pentru funcția de președinte al Statelor Unite", a spus Hillary Clinton.