Guvernul Tudose a depus jurământul la Palatul Cotroceni
Președintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretul pentru numirea Guvernului României. Miniștrii Cabinetului Tudose a depus jurământul la Palatul Cotroceni.
Noul Guvern este format din:
- Mihai Tudose - prim-ministru;
- Sevil Shhaideh - viceprim-ministru, ministrul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene;
- Graţiela Leocadia Gavrilescu - viceprim-ministru, ministrul Mediului;
- Ion-Marcel Ciolacu - viceprim-ministru;
- Carmen Daniela Dan - ministrul Afacerilor Interne;
- Teodor Viorel Meleşcanu - ministrul Afacerilor Externe;
- Adrian Tuţuianu - ministrul Apărării Naţionale;
- Ionuţ Mişa - ministrul Finanţelor Publice;
- Tudorel Toader - ministrul Justiţiei;
- Petre Daea - ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale;
- Liviu-Marian Pop - ministrul Educaţiei Naţionale;
- Lia-Olguţa Vasilescu - ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale;
- Mihai-Viorel Fifor - ministrul Economiei;
- Toma-Florin Petcu - ministrul Energiei;
- Alexandru-Răzvan Cuc - ministrul Transporturilor;
- Ilan Laufer - ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat;
- Florian-Dorel Bodog - ministrul Sănătăţii;
- Lucian Romaşcanu - ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale;
- Adriana-Doina Pană - ministrul Apelor şi Pădurilor;
- Lucian Puiu Georgescu - ministrul Cercetării şi Inovării;
- Lucian Şova - ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale;
- Marius-Alexandru Dunca - ministrul Tineretului şi Sportului;
- Mircea-Titus Dobre - ministrul Turismului;
- Andreea Păstîrnac - ministrul pentru Românii de Pretutindeni;
- Gabriel Petrea - ministrul Consultării Publice şi Dialogului Social;
- Viorel Ilie - ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul;
- Rovana Plumb - ministrul delegat pentru Fonduri Europene;
- Victor Negrescu - ministrul delegat pentru Afaceri Europene.
Zi decisivă pentru Guvernul Tudose. Parlamentul a acordat votul de încredere Executivului propus de Liviu Dragnea și Mihai Tudose. Au fost 275 de voturi ”pentru”, 102 ”împotrivă” și două abțineri. Anterior, miniștrii propuși au fost audiați pe bandă rulantă în comisiile de specialitate, începând cu 8 dimineața.
Realitatea.net a transmis live-text, cele mai importante momente ale zilei:
Votul din plenul reunit
Update 16.50 Votează deputații, tot în ordine alfabetică. Liviu Dragnea a ieșit din plen și a intrat în biroul său.
Update 16.00 A început votul care este secret, cu bile. Primii votează senatorii.
UPDATE 15.50 Liviu Dragnea a venit la tribuna Parlamentului, cerând, la rândul său, vot de încredere pentru Guvernul Tudose și pentru programul de guvernare.
”După 6 luni de guvernare, coalitia vine cu o noua formula de guvern si un nou premier. Este intr-adevar o premiera in politica romaneasca ca majoritatea sa isi schimbe premierul premierul investit. E pentru prima oara cand se intampla si spun cu toata convingerea ca e un lucru bun. Am vazut toate criticile. Le spun tuturor ca azi, in urma motiunii de cenzura adoptata, Parlamentul e mai puternic si a revenit pe locul pe care il merita. Mult timp Parlamentul a fost tratat ca o anexa a Guvernului. Lucrurile au inceput sa se schimbe serios in noua legislatura: s-a redus numarul de ordonante, au fost dezbateri parlamentare reale si majoritatea a decis sa schimbe guvernul ca urmare a indepartarii de programul de guvernare pentru care majoritatea a primit votul cetatenilor. Pentru prima oara, guvernul a primit un semnal clar ca aici se afla puterea politica si legitimitatea data prin vot de romani. Asta trebuie sa tina minte toti membrii guvernului si cei care vor forma guvernele ulterioare. Trebuie sa intelegem care e ordinea constitutionala o data pentru totdeauna: votul cetateanului e esenta suveranitatii statului. Nici guvernul, nici premierul, nici celelalte institutii nu au voie sa ignore acest vot. Majoritatea care exercita puterea are obligatia de a interveni cand guvernul se abate de la programul votat de alegatori”.
Update 15.45 Mihai Tudose a prezentat Guvernul, iar parlamentarii PSD-ALDE au aplaudat după fiecare nume rostit.
Update 15.30 Mihai Tudose își susține discursul în Parlament. Acesta a spus că se va lucra non-stop, iar cine vrea normalitate, să își ia serviciu cu program fix:
”Mi s-a incredintat azi o sarcina grea, sa conduc un nou guvern PSD - ALDE. Sunt un om tehnic, al cifrelor, si pot sa spun ca Romania e intr-un moment economic bun. Ne lipseste o crestere viguroasa a investitiilor si a veniturilor la buget. Nu exista alte obiective in ce ma priveste decat implementarea programului de guvernare si recuperarea intarzierilor. Guvernul Grindeanu, din care mulți dintre noi am făcut parte, a dus lucrurile înt-o direcție bună. Dar înțeleg că a existat o frână. Mi s-a spus să transform această frână în accelerație. Și asta am să fac. În acest Guvern se va munci non-stop. Cine vrea normalitate să își ia serviciu cu program fix(...) Aceste fiind spuse, vă cer votul de încredere pentru acest Guvern.
Update 15.10 A început ședința. Călin Popescu Tăriceanu a anunțat că sunt prezenți 329 de parlamentari. PNL a cerut suspendarea dezbaterilor, întrucât Marcel Ciolacu, vicepremier fără portofoliu, nu a fost audiat în comisii. În replică, Tăriceanu a spus că numele lui Ciolacu lipseste din lista ministrilor care urmeaza sa fie audiati si nu de pe lista cu propunerile pentru viitorul guvern.
Update 14.57 Miniștrii intră în sala de plen.
Update 14.30 Aviz pozitiv a primit și Ionuț Mișa, cel propus pentru Finanțe.
Audierea lui Tudorel Toader
Tudorel Toader, ministrul propus pentru Justiție, a primit aviz pozitiv. Au fost 53 de voturi pentru, 28 de voturi împotrivă și 2 abțineri.
Update 14.18 Referitor la lupta anti-corupție, Tudorel Toader a spus că trebuie să ne gândim și la cei care intră în marja erorii judiciare.
Update 13.56 ”Eu am afirmat că Justiția scarțâie din toate incheieturile. Nu stiu dacă este bolnavă, dar sigur nu funcționează corect”, a spus Toader.
Update 13.53 Alina Gorghiu l-a întrebat pe Tudorel Toader despre legea răspunderii magistraților, iar acesta a precizat:
” Exista principiul pe care il stim cu totii, nimeni nu este deasupra legii. In pachetul de cele 3 legi ale Justiției, există si un capitol care se refera la răspunderea juridică. Dvs stiu ca stiti dificulatile procedurale pentru a trage la raspundere un magistrat. In pachetul de legi provind Justiția veti observa un capitol consistent, în care magistrații sunt aduși la parametri de drept comun. Independenta nu inseamna deasupra legii, independenta nu inseamna in afara legii”.
Update 13.43 Parlamentarii din Comisia Juridică îi adresează întrebări lui Toader, referitor la stabilirea pragului pentru abuz în serviciu.
”Nu am un prag pentru abuzul în serviciu in buzunar despre care sa spun ca este corect sau nu. Avem multe elemente de luat in considerare, avem tari care au prag, avem cerinta delimitării răspunderii contravenționale. Ieri am avut dezbatere in care s-au facut propuneri interesante. Va rog sa fiti de acord, mi-ar fi greu sa vin cu un prag, propunerea vine din dezbateri”, a răspusn Toader.
Update 13. 30 Tudorel Toader și-a început pledoaria în comisiile juridice.
”Cu toții stim programul de guvernare. Un lucru care in spatiul public s-a repetat de foarte multe ori. Stiu ca sunt mari asteptari de la legile justitiei. Vreau sa va spun, desi stiu ca stiti, suntem inca in grafic cu aceste legi. Daca este sa vorbim despre priorități și ierarhie, trebuie sa le facem pe toate dar va spun ca prioritatea este prezentarea proiectului de lege pentru modificarea legilor Justiției. Așadar ca prioritate, finalizam acest proiect, luni avem o alta dezbatere. Se lucrează pentru adoptarea foii de parcurs. Am demarat un proces de evaluare a celor patru coduri penale. Avem in vedere ca in conditii si evolutii normale in toamna sa propunem un pachet de modificare a celor patru coduri. Stiu ca multi si-au pus inrebare daca este necesara modificarea. Raspunsul meu este ca sunt, si sunt foarte multe argumente. Ma mai bazeze pe 10 decizii de neconstituționalitate pentru cele 4 coduri”
Update 1.25 Este audiată Lia Olguța Vasilescu, iar la 13.30 începe audierea lui Tudorel Toader.
Update 13.15. Avize pozitive au mai primit Marius Dunca, Lucian Georgescu și Doina Pană.
Audierea lui Sevil Shaideh
Update 12.50 În scurt timp se va da votul. Au fost 29 de voturi pentru și doar 9 impotriva. Sevil Shaideh a primit aviz pozitiv.
Update 12.33 Sevil Shhaideh a început să răspundă întrebărilor. Aceasta a spus că nu a renunțat la descentralizare și a mai punctat că funcționarii din minister vor fi evaluați pe baza unei fișe semestriale, cuprinsă în Codul Administrativ. Totodată, a mai punctat că prefectul va fi demnitate publică, având rang de secretar de stat.
Update 12.24 Membrii Comisiei de Administrație au avut o dispută pe procedura de adresare a întrebărilor, acuzându-se reciproc că întrebările sunt bazate pe declarații politice.
Update 12.15. Este audiată Sevil Shaideh, în comisiile de administrație publică. I se adresează întrebări cu privire la ordinele pe care le-a emis pentru PNDL 2, în ziua în care Sorin Grindeau a demis-o din funcție.
Audierea ministrului propus pentru Cultură
Update 12.02. Decizia a fost luată. Lucian Romașcanu a fost validat cu 17 voturi pentru.
Update 12.01 Gigel Știrbu propune vot secret pentru avizarea lui Romașcanu. S-a respins.
Update 11.49 Lucian Romașcanu a afirmat, răspunzând unei întrebări, că va exista un Muzeu al Comunismului în Jilava. Pe de altă parte liberalii au avut o solicitare privind Vila Florica, cea care aparține Brătienilor.
Update 11.45 Nicola Bacalbașa: ”Cred că odată cu nominalizarea domnului Romașcanu, comunismul primește o copită”.
Lucian Romașcanu a replicat: Cred că ați salvat mulți oameni în meseria dvs, dar ați salvat și mai mulți după ce ați ieșit din meserie”
Update 11.30 Lucian Romașcanu a fost întrebat care este motivația pentru care vrea să mute Departamentul Centenar din subordinea Guvernului, în subordinea Ministerului Culturii.
UPDATE 11.12 Romașcanu a început pledoaria vorbind despre el la persoana a III-a:
”Este pentru prima dată când stau în partea aceasta a mesei. Aș vrea să vă spun ceva despre personajul care este candidat pentru funcția de ministru al Culturii. Am 27 de ani de carieră în mediul privat. Legat de tabloid, am condus divizia Ringier România. Nu am fost niciodată jurnalist nu m-am implicat în decizii editoriale. Am condus instituții de presă. Am lucrat la CanCan, era al treilea ziar. Apoi, la Kanal D, am fost și consilierul președintelui TVR, pentru o perioadă. Deci am experiență în zona de management, în zona de project management. Aș adăuga și funcți de președinte al Comisiei de cultură”.
Acesta a mai spus: ”Nu știam că vin, nu știam nici că Ionuț Vulpescu pleacă”.
Update 11.06 Senatorii PSD din Comisie au întârziat, moment în care Gigel Știrbu l-a întrebat pe Romașcanu dacă știe de ce întârzie colegii
Update 10.49 Lucian Romașcanu a ajuns în Comisia de Cultură. Membrii PSD din Comisie l-au întrebat: ”Ai tensiune, ai emoții?” În scurt timp încep audierile.
Update 10.45. Partidul Miscarea Populara (PMP) se va retrage de la audierile din comisiile de specialitate ale Parlamentului ale candidatilor propusi la functia de membri ai Guvernului, a anuntat, joi, Constantin Codreanu, presedintele Comisiei pentru comunitatile de romani din afara granitelor tarii din Camera Deputatilor.
Update. 10.33 Urmează să fie audiați Liviu Pop și ministrul propus pentru Cultură, Lucian Romașcanu.
Update 10.30. A primit aviz și Mircea Titus Dobre, propus pentru Turism.
Update 10.20: Andreea Păstîrnac, propusă pentru funcţia de ministru pentru Românii de Pretutindeni, a primit joi aviz favorabil din partea Comisiilor reunite de politică externă şi pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării din Senat şi Camera Deputaţilor, întrunind 24 de voturi "pentru" şi 13 "împotrivă".
Update 10.10: Ministrul desemnat pentru Mediul de Afaceri, Ilan Laufer, a pozat în urmă cu câțiva ani pe coperta revistei Men's Health. El le-a spus jurnaliştilor, joi, înaintea audierii din comisii că "arată îngrozitor". "Am dormit foarte puţin", a spus ministrul, pentru a motiva.
Update 10.00: Teodor Meleșcanu a primit aviz favorabil din partea Comisiilor reunite, cu 21 de voturi "pentru", 17 "împotrivă" si o abținere.
Update 9.00: În Comisiile de Politica Externă este audiat Teodor Meleșcanu. Totodată, este audiat și Ilan Laufer, pentru funcția de ministru pentru IMM.
Update 8.44: Și Mihai Fifor a fost incomodat de Traian Băsescu. Fifor a fost avizat cu 37 de voturi pentru, și 17 împotrivă. USR a reproșat PSD, în comisie, că a adresat întrebări servite.
Update 8.00. Rovana Plumb și Mihai Fifor sunt primii miniștri propuși audiați. Fifor, absolventul de filosofie propus pentru Economie, a citit de pe foaie prezentarea sa. Pe de altă parte, Victor Ponta i-a pus întrebări incomode Rovanei Plumb, fosta sa colegă de Guvern. Acesta a întrebat-o dacă nu era mai eficient ca Ministerul Fondurilor să aiba mandat plin, și nu să fie delegat, cum este în prezent. Plumb a spus că era de preferat un minister separat, dar ministrul delegat va deveni ordonator de credite.
S-a stabilit calendarul validării Guvernului Tudose în Parlament. Miniștrii vor fi audiați în comisiile de specialitate începând cu ora 8.00. Fiecare membru al viitorului guvern va avea la dispoziție 30 de minute pentru a se prezenta și pentru a răspunde la întrebările membrilor comisiilor de specialitate.
După ce toți vor primi avizul comisiilor, urmează votul în plen. Acesta a fost stabilit tot pentru mâine, la ora 15.00.
După votul de învestire urmează ceremonia de depunere a jurământului. Aceasta ar putea avea loc joi seara sau vineri dimineața.
Lista cu miniștrii din Cabinetul Tudose a fost votată miercuri în Comitetul Executiv al PSD, iar apoi a fost prezentată într-o conferință de presă, de președintele PSD, Liviu Dragnea, alături de premierul desemnat, Mihai Tudose.
Mulţi dintre miniştrii cabinetului Grindeanu rămân în funcţii. Sunt însă şi câteva nume noi. Adrian Ţuţuianu va conduce Apărarea, Mihai Fifor vine la conducerea Ministerului Economiei, Liviu Pop preia Educaţia, iar Ionuț Mișa va conduce Ministerul de Finanţe . Ilan Laufer, secretar de stat în Guvernul Grindeanu, va conduce ministerul pentru IMM-uri, Lucian Romașcanu va prelua portofoliul de la Cultură, iar Ana Birchall a fost înlocuită la Afaceri Europene cu Victor Negrescu.