MENIU

Parlamentul European declară situația de urgență privind clima

Parlamentul cere ca UE să se angajeze în cadrul Conferinței ONU să atingă un nivel zero al emisiilor nete de gaze cu efect de seră până în 2050. Înaintea Conferinței ONU pentru schimbările climatice COP25 de la Madrid din 2-13 decembrie, deputații au adoptat joi o rezoluție prin care declară situația de urgență privind clima și protecția mediului în Europa și la nivel global. Aceștia solicită de asemenea ca toate propunerile legislative și bugetare făcute de Comisie să fie în conformitate cu obiectivul de limitare a încălzirii globale sub 1.5°C.

Într-o rezoluție separată, Parlamentul solicită UE să-și prezinte strategia de atingere a neutralității climatice cât de repede posibil și cel târziu până în anul 2050, cu ocazia Conferinței ONU pentru schimbările climatice. Deputații cer de asemenea Președintelui noii Comisii Europene, Ursula von der Leyen, să includă un obiectiv de reducere a emisiilor cu 55% până în 2030 în Pactul ecologic european.

Accelerarea reducerii emisiilor globale din aviație și sectorul maritim

Deputații consideră că nivelul de ambiție existent este insuficient pentru reducerea semnificativă a emisiilor din aviație și sectorul maritim. Ar trebui ca toate țările să includă emisiile provenite din transportul maritim și aviația internațională în contribuțiilor stabilite la nivel național, au adăugat deputații. Aceștia solicită de asemenea Comisiei să includă sectorul maritim în Sistemul UE de comercializare a certificatelor de emisii (ETS).

Mai mult sprijin financiar pentru lupta împotriva schimbărilor climatice

Parlamentul afirmă că țările UE ar trebui să își dubleze cel puțin contribuțiile la Fondul verde pentru climă, la nivel internațional. Statele membre ale UE sunt cei mai mari furnizori de finanțare publică a combaterii schimbărilor climatice, iar bugetul UE ar trebui să respecte pe deplin angajamentele internaționale ale Uniunii. De asemenea, deputații remarcă faptul că angajamentele țărilor dezvoltate nu îndeplinesc obiectivul colectiv de 100 de miliarde USD pe an până în 2020.

 

În cele din urmă, deputații solicită de urgență tuturor statelor membre să elimine subvențiile directe și indirecte pentru combustibilii fosili până în 2020.

Rezoluția prin care se declară situația de urgență privind clima și protecția mediului a fost adoptată cu 429 de voturi pentru, 225 împotrivă și 19 abțineri. Parlamentul a adoptat rezoluția cu privire la COP25 cu 430 de voturi pentru, 190 împotrivă și 34 de abțineri.

Mai multe articole despre:
Parlamentul European urgenta clima