MENIU

Fostul uragan Ernesto ajunge în Europa: Cum va influența vremea din România. Șefa ANM a lansat avertismentul

Șefa Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) a anunțat că, deși România va continua să se confrunte cu vreme extrem de caldă, fostul uragan Ernesto va traversa Europa, având efecte notabile asupra vremii. În prezent, Ernesto, care a lovit coasta estică a Newfoundland-ului din Canada ca uragan de categoria 1, s-a transformat în ciclon și se îndreaptă spre continentul european.

Un fost uragan ajunge în Europa

În Europa, Ernesto va aduce precipitații semnificative, cu rafale de vânt de până la 100 km/h așteptate în unele zone din Irlanda și Marea Britanie de miercuri până vineri. Joi, furtuna se va deplasa spre Marea Britanie, slăbind în intensitate. Totuși, cele mai puternice rafale vor afecta mai ales zonele marine și altitudinile mai mari.

Deși Ernesto nu va ajunge direct în România, influența sa va fi simțită și în țara noastră. Fostul uragan va contribui la intensificarea depresiunii islandeze, ceea ce va duce la un nou val de aer tropical ce va afecta estul Europei. Acesta va amplifica valul de caniculă din România, prelungind perioada de vreme extrem de caldă.

Ce au transmis meteorologii

Meteorologii subliniază că nu este neobișnuit ca formarea primelor furtuni tropicale de la sfârșitul lunii august să influențeze vremea din Europa. Anul acesta, ca și anul trecut, Atlanticul este favorabil formării furtunilor, datorită temperaturilor la suprafața apei care sunt cu 1 până la 3 grade Celsius peste medie. Apa caldă favorizează evaporarea mai intensă și creșterea energiei latente în atmosferă. Această energie, stocată sub formă de vapori de apă, se transformă în energie cinetică atunci când vaporii se condensează în nori de ploaie și furtună, generând fenomene meteorologice puternice.

Astfel, chiar dacă România nu va fi afectată direct de fostul uragan Ernesto, efectele indirecte vor contribui la prelungirea caniculei și intensificarea vremii calde în țară.