Aristocrația europeană vrea să investească în Transilvania
De la Prințul Charles al Marii Britanii la Alexander Roy-Chowdhury, un aristocrat austriac de origine maghiară, care a reabilitat recent o casă de oaspeți, din satul Zăbala, din Covasna, o serie de aristocrați europeni sunt interesați de Transilvania, relevă un reportaj realizat de Bloomberg.
"În pofida circumstanțelor dificile, încercăm să construim un turism sustenabil și o afacere forestieră și să creăm un mediu care îi ține pe tineri aici", spune Roy-Chowdhury, care încearcă să ofere castelului Mikes, confiscat în trecut de comuniști, o nouă viață și să creeze locuri de muncă în Zăbala, informează Agerpres.
La circa 100 de km de Zăbala se află Castelul Kalnoky, din Micloșoara, pe care Prințul Charles îl vizitează frecvent. Cea de-a 25-a generație a familiei Kalnoky, ai cărei membri au inclus un prim-ministru al Imperiului Austro-Ungar, s-a întors în Transilvania pentru a administra moșia și casele de oaspeți, care deservesc în principal turiști austrieci și germani.
Aristocrații au fost alungați în timpul regimului comunist, în 1949, iar la aproape 65 de ani de atunci, România a devenit o oportunitate atractivă pentru investiții, nu doar datorită bogățiilor sale naturale și culturale, ci și datorită competitivității sale tot mai mari. Vizita Prințului Charles la Micloșoara a atras atenția media asupra a ceea ce are de oferit România, în privința turismului rural.
”Infrastructura mai dezvoltată și disponibilitatea unei forțe de muncă, bine calificată, sunt esențiale în atragerea investitorilor în Transilvania, care este o importantă regiune agricolă”, afirmă Neil Shearing, economist-șef la Capital Economics Ltd.
Mai multe pe Agerpres.