MENIU

Sfântul Andrei 2021. Ce trebuie să faci ca să îți visezi ursitul

Sfântul Andrei. Busuioc sub pernă

Tradiţii de Sf. Andrei 2021. Sfântul Andrei este sărbătorit în fiecare an, pe 30 noiembrie. Din moși strămoși este cunoscut faptul că noaptea de Sfântul Andrei este una magică. Fetele de măritat abia așteaptă venirea serii că să-și poată afla ursitul, în timp ce femeile se ocupă de protecția casei și a gospodăriei pentru tot anul ce urmează. 

Ca să și reușească aceste lucruri atât fetele cât și femeile trebuie să parcurgă ritualuri tradiționale a căror vechime încă nu a fost stabilita cu exactitate de către specialiștii în folclor și etnologie.

Fetele care doresc să se mărite obișnuiesc să ascundă sub pernă un fir de busuioc pentru a-și visa iubitul.

Iar o altă tradiție la care apelează fetele pentru a ști cine le va fi soț este celebra turtă din aluat foarte sărat, care după ce este gata de frământat sfârșește coapta pe cărbuni încinși.

Jumătate este mâncată înainte de culcare pentru a face sete, iar cealaltă jumatat pusa în ștergar sub perna până dimineața.

Visul în care un tânăr vine să-i aducă apă de băut tinerei fete, va fi visat numai daca măritișul vă avea loc în perioada ce urmează postului.

Daca viitorul soț refuză să apară în vis cu apa de băut, atunci fata respectivă va trebui să mai aștepte.

Pe cât de nerăbdătoare sunt fetele să pună în practică acest obicei, pe atât de ocupate sunt mamele și bunicile lor, cu alte îndeletniciri ce trebuiesc făcute numai în ajun de Sf. Andrei.