La ce se folosește zahărul vanilat și când trebuie evitat zahărul vanilinat în prăjituri - Care e diferența față de cel sintetic
Suntem în toiul pregătirilor de sărbători și avem nevoie să știm ce fel de zahăr vanilat folosim pentru deserturile speciale pe care dorim să le preparăm de Crăciun și de Anul Nou. Știi diferențele dintre zahăr vanilat și zahăr vanilinat și când se folosește fiecare? Iată mai jos tot ce ai nevoie să știi!
Zahărul vanilat și zahărul vanilinat sunt produse diferite. Iar diferența este dată de gust, culoare și mai ales de preț. Și modul de obținere este unul diferit. Zahărul vanilat este obținut din extractul de vanilie, iar zahărul vanilinat - din vanilină. Diferența majoră dintre zahărul vanilat și cel vanilinat constă în modalitatea de obținere. În timp ce zahărul vanilat provine dintr-un produs natural, batoanele (păstăile) de vanilie, cel vanilinat se obține, de obicei, dintr-un produs sintetic, vanilina.
În timp ce zahărul vanilat are o culoare maro deschis sau auriu datorită păstăilor de vanilie, zahărul vanilinat este pur și simplu alb.
Zahărul vanilat - Cum se obține din păstăile de vanilie - Câte calorii conține
Zahărul vanilat. Zahărul vanilat este obținut din batoanele de vanilie, deci este un produs natural. Este utilizat în principal în rețetele de prăjituri, dar este și un excelent aromatizant pentru produsele de patiserie gata preparate.
Zahărul vanilat. Această variantă de zahăr nu ar exista fără vanilie, o plantă care face parte din familia orhideelor și care crește în zone cu climat cald și umed. Sunt cristale, cunoscute sub numele de glazură de vanilie, care se formează pe suprafața păstăilor. Aroma artificială, care nu este inferioară aromei naturale de vanilie, este utilizată în industria alimentară, cosmetică și farmaceutică și este considerată inofensivă pentru sănătate.
Zahărul vanilat. Fiecare soi de vanilie produce un anumit tip de păstăi, în funcție de regiunea din care provine, astfel:
Vanilia de Madagascar: păstăile sale sunt cel mai des folosite și oferă o aromă puternică;
Vanilia din Mexic: aroma păstăilor este fină, cu note picante;
Vanilia din Insulele Tahiti: aroma sa este florală, cu note de cireșe și lemn dulce. Păstăile vaniliei de Tahiti sunt, de obicei, de două ori mai mari decât în cazul celorlalte sortimente;
Vanilia din Uganda: păstăile sale au o aromă pronunțată.
Zahărul vanilat. Vanilia are nevoie de 3-4 ani ca să se maturizeze, iar florile sale rămân înflorite aproximativ 24 de ore, o dată pe an. De aceea, cultivatorii trebuie să verifice fiecare floare ca să o polenizeze manual, cu ajutorul unui ac de lemn.
Iar păstăile de vanilie trebuie să fie supuse unui tratament special pentru a fi folosite la producerea zahărului vanilat.
Vanilia naturală are și beneficii pentru sănătate. De exemplu, vanilia naturală este o sursă de vitamine B, dar și de minerale ca magneziu, mangan, calciu, potasiu sau zinc, are și proprietăți antioxidante, antidepresive și afrodiziace.
Vanilia naturală conține în jur de 250 de compuși care-i dăruiesc aroma specifică.
Zahărul vanilat este de fapt zahăr infuzat cu esența aromatică a păstăilor întregi de vanilie. În același timp, acest zahăr se poate obține și datorită esenței pure de vanilie sau pudrei de vanilie. Poate fi cumpărat din magazine sau îl poți prepara acasă dintr-un baton de vanilie de 10-15 cm și 2 căni de zahăr tos. După ce ai la îndemână aceste ingrediente, procedează după cum urmează:
- Pune zahărul într-un robot de bucătărie sau într-un blender;
- Taie păstaia de vanilie pe jumătate, pe lungime;
- Scoate semințele din păstaie și pune-le deasupra zahărului;
- Dă drumul la robotul de bucătărie sau la blender pentru a zdrobi complet semințele;
- Toarnă zahărul cu vanilie într-un borcan;
- Pentru o aromă mai pregnantă a zahărului vanilat, pune peste el și păstaia fără semințe;
- Folosește zahărul imediat sau așteaptă cel puțin două săptămâni pentru o aromă optimă.
Zahărul vanilat. Zahărul vanilat preparat se păstrează în casă la temperatura camerei. Cel mai bine este să agiți recipientul în care îl ții pentru a nu se forma cocoloașe. Dacă depozitezi zahărul vanilat într-un loc răcoros, uscat și întunecat, te poți bucura de el până la 2 ani.
Câte calorii are zahărul vanilat
- La 1 linguriță: 16-20 calorii;
- La 25 g: 96-100 calorii;
- La 100 g: aprox. 400 calorii.
Pentru că zahărul vanilat furnizează un număr mai mic de calorii și mai puțini carbohidrați decât cel obișnuit, poate fi folosit pentru reducerea aportului de zahăr. În aceste condiții, se poate spune că zahărul vanilat te ajută și în cazul în care vrei să-ți reduci treptat nivelul ridicat al glucozei din sânge.
Zahărul vanilinat - Cum se obține din vanilină și câte calorii conține
Zahărul vanilinat. Vanilina nu este un produs natural, astfel că aroma de vanilie pe care o sesizezi la zahărul vanilinat este mai puternică decât aceea a zahărului obținut cu ajutorul păstăilor de vanilie. Cu toate acestea, diferența dintre zahărul vanilat și cel vanilinat constă în complexitatea, în profunzimea aromei prezente la primul tip de zahăr, cel vanilat.
Zahărul vanilinat. Câte calorii are zahărul vanilinat. Nu este o diferență semnificativă între zahărul vanilat și cel vanilinat în privința numărului de calorii. Astfel, cel vanilinat oferă:
- La 1 linguriță: 20 calorii;
- La 25 g: 101 calorii;
- La 100 g: 400 calorii.
Zahărul vanilinat. Dacă dorești, poți alege zahărul vanilinat și pentru că acesta poate fi combinat cu diverse ingrediente pentru a se intensifica aroma. De pildă, poate fi combinat cu cacao pentru a obține deserturi sau băuturi cu aromă de ciocolată. Și, chiar dacă nu oferă beneficiile vaniliei din păstăi, regăsită în zahărul vanilat, cel vanilinat poate să redea mai bine arome ca cea de ananas, de banane, de cireșe sau de mix de fructe.
Un plic de zahar vanilinat conține zahăr și aroma etilvanilină, care nu este toxică și are o aromă sintetică de vanilie, de aproape trei ori mai mare decât puterea de aromatizare a vanilinei.
„Două plicuri de zahăr vanilat sunt echivalente cu un plic de zahăr vanilinat, care are o aromă mult mai intensă”, precizează unul dintre producători.
Cum se folosește zahărul vanilat
Zahărul vanilat. Acest tip de zahăr este oricând folositor în orice gospodărie datorită utilizărilor multiple, ca de exemplu:
- Îl poți adăuga în sosuri vinegretă, în sos de roșii sau în maioneza de casă: zahărul vanilat se pretează în orice aliment acid pentru a-i conferi o dulceață delicată;
- Pune-l într-o înghețată sau într-o cremă pe care le prepari în casă;
- Strecoară-l în ceai, în cafea, în milkshake-uri, într-un smoothie, într-un latte;
- Adaugă-l în aluaturi;
- Folosește-l pentru prepararea gemurilor sau a jeleului;
- Pregătește cu el un sirop pe care să-l adaugi în cocktail-uri.
Cum se folosește zahărul vanilinat
Zahărul vanilinat. Acest fel de zahăr imprimă o aromă de vanilie și poate accentua aroma de lapte din preparate ca:
- Înghețată;
- Biscuiți;
- Vafe;
- Brioșe;
- Creme;
- Caramel de casă;
- Ciocolată de casă;
- Ciocolată caldă;
- Sosuri;
- Glazuri.