Gala extraordinară de Anul Nou, la Opera Națională Iași
Opera Națională Romană Iași anunță, în premieră, Gala extraordinară pentru Anul Nou, în interpretarea baletului și orchestrei, sub bagheta dirijorului Gabriel Bebeșelea.
Spectacolul va avea loc duminica aceasta, 18 ianuarie 2015, de la ora 18.30, în Sala Mare a Teatrului Național Iași. Coregrafia este semnată de celebra balerină Ileana Iliescu, artista care a dansat pe cele mai mari scene ale lumii și care le-a împărtășit europenilor pasiunea sa pentru balet.
De asemenea, maestrul Petre Sbârcea va fi sărbătorit pe scena Operei ieșene. La împlinirea onorabilei vârste de 83 de ani, maestrul va urca la pupitrul dirijoral în seara spectacolului.
Vor interpreta soliștii și ansamblul de balet: Monica Ailiesei, Kotomi Hoshino, Dumitru Buzincu, Valentin Mihăilă, Mizuka Suzuki, Romulus Petrus, Mayura Takase, Paul Cuibuş, Anca Andronache, Bogdan Aprofirei,Arisa Suzuki, Răzvan Vieriu, Miku Okazaki, Andrei Damaschin, Sarasa Nagamine, Elvis Gache, Kurumi Sakamoto, Pamela Tănasă, Alexandru Sebeşi, Elvis Gache, Roxana Dorin, Bogdan Tuluc, Roxana Trandaf, Cătălin Pandel, Iulian Ciapă, Ovidiu Ciobotariu, Răzvan Vieriu, Florin Stănilă, Bogdan Aprofirei, Lorena Negrea, Dănuţ Melenciuc, Andrei Damaschin, Lorena Negrea, Răzvan Vieriu, Claudia Tudorache.
Fost prim-dirijor al Operei Naţionale Române din Cluj timp de aproape 20 de ani şi fost director al instituţiei, Petre Sbârcea este considerat unul dintre cei mai importanţi dirijori români începând cu a doua jumătate a secolului XX. Maestrul a fost unul dintre cei mai apreciaţi elevi ai lui Sergiu Celibidache şi ai lui Antonin Ciolan, cariera lui cuprinzând numeroase spectacole de operă, dar şi concerte simfonice, în ţară şi în străinătate, fiind invitat permanent al orchestrelor din: Germania, Ungaria, Italia, Austria, Iran,Franța, Belgia, Rusia, Olanda, Elveția, Luxemburg etc.
Profesor universitar al Academiei de Muzică Cluj, maestrul a fost desemnat Cetățean de Onoare al Sibiului și Clujului,doctor Honoris Causa al Universității Babeș-Bolyai Cluj, de asemenea, fiind distins cu Ordinul Cultural al României, Medalia Mascagni (Italia), dar și Ordinul Național „Serviciul credincios” în grad de Cavaler.
Ileana Iliescu a studiat la Conservatorul din Bucureşti, debutând cu dublul rol Odette-Odile din Lacul lebedelor de Piotr Ilici Ceaikovski, la începutul anilor ’60, într-un spectacol regizat de Oleg Danovski, avându-l ca partener pe Gelu Barbu; a jucat acest spectacol de peste 400 de ori în ţară şi străinătate. A strălucit pe scenă şi în Coppélia de Léo Delibes, Don Quijote de Ludwig Minkus, Bolero pe muzica lui Joseph Maurice Ravel sau Iancu Jianu de Mircea Chiriac.
De-a lungul carierei sale artistice, Ileana Iliescu a susținut nenumărate turnee internaționale în Germania, Polonia, Ungaria, Rusia, Grecia, Cuba și Spania. Recunoscută și apreciată în întreaga lume ca o mare artistă, Ileana Iliescu a predat la o școală de balet din Torino – Italia, ca mai apoi să se întoarcă în România pentru a conduce Compania de balet a Operei Naţionale București.
În anul 2001 a fost distinsă cu Ordinul Național „Serviciul credincios” în grad de Cavaler, pentru îndelungata și prodigioasa carieră artistică.
Cariera de coregraf a doamnei Ileana Iliescu a început cu spectacolul ,,Seară vieneză” la Opera Naţională Bucureşti, urmând apoi Opera Naţională Română Cluj-Napoca şi actualmente la Opera Naţională Română Iaşi. Spectacolul a fost prezentat 7 ani în Franţa, inclusiv la Teatrul Olympia Paris.
Biletele s-au pus în vânzare la Agenția Operei, iar prețurile variază între 10 și 60 lei în funcție de locul din sală.