MENIU

Fileurile de pește „bonne-femme” gătite de români pe vremea comunismului - Câteva trucuri din rețetele de dinainte de 1989

Iată o rețetă specială de pește cu totul deosebită, nu prin ingrediente, ci prin talentul celui care îl prepară și-l servește: fileul de pește „bonne-femme” gătit de români în vremea comunismului.

 

Chiar dacă fileul de pește bonne-femme se face de obicei din șalău, iată mai jos rețeta cu un alt fel de pește. Asta pentru că bunicile și mamele noastre sau bunicii și tații noștri, din vremea când în România devenise uzuală lozinca „nicio masă fără pește”, în timpul comunismului, căutau rețete și chiar le inventau pentru a servi ceva inedit la masă, pentru familie sau invitații speciali.

În urmă cu peste 34 de ani, Merlucius era un pește ieftin și se găsea mereu în magazinele din țară. Astfel că fileul de pește bonne-femme era făcut cu Merlucius. 

Pentru această rețetă puteți folosi în afară de șalău și cod sau orice fileu de pește vă place, pentru că acum, în magazine, se găsesc mai multe feluri de pește.

Rețeta pentru fileuri de pește „bonne-femme” este ușor de pregătit iar timpul de preparare nu este deloc prea lung. Nu este complicat, totul ține de imaginație și îndemânare. 

 

Fileuri de pește „bonne-femme” - Ingrediente


pește merlucius 2,400 kg

ciuperci 600 g

cartofi 500 g

o ceapă uscată mare

cașcaval 100 g

două ouă

vin alb 100 ml

o legătură de pătrunjel

sare și piper după gust

 

Ingrediente pentru sos

unt proaspăt 150 g

făină 100 g

lapte 600 ml

sare după gust

 

Fileuri de pește „bonne-femme” - Mod de preparare


Peștele se decongelează, se taie pe burtă dacă nu are scoase intestinele, apoi se îndepărtează capul peștelui și pielea. Se spală în mai multe ape reci.

Într-o cratiță se pune să fiarbă peștele înăbușit, adăugându-se 50 g de unt, vinul și puțină supă de legume. Dacă nu aveți supă se poate folosi și apă. Se adaugă ceapa tocată mărunt, ciupercile tăiate felii, piperul măcinat și pătrunjelul tocat.

Separat se fierb cartofii în coajă, cu apă și sare. Când sunt gata, se curăță de pieliță, apoi se frământă cu două gălbenușuri până se obține un aluat moale.

Peștele se așează după înăbușire pe un platou metalic, uns cu puțin unt sau ulei (sau pe o tavă emailată). Urmează partea care ține de imaginația gospodinei.

Marginile platoului se ornează cu aluatul din cartofi cu ajutorul lui cornet sau se poate modela chiar cu mâinile. Spre exemplu, niște biluțe puse una lângă alta sau o împletitură ca un șnur vor crea un efect frumos după coacere. Și va constitui și o garnitură delicioasă.

 

Pregătirea sosului


Făina se călește în restul de unt încins (100 g) fără să se rumenească, apoi se stinge cu lapte și trei gălbenușuri bătute. Compoziția se fierbe 10 minute și apoi se strecoară. Se adaugă jumătate din cantitatea de cașcaval. Cu acest sos se acoperă peștele, după care se presară restul de cașcaval.

 

Apoi, platoul sau tava cu pește se ține la cuptor până se gratinează.

Este delicios consumat fierbinte.

Iar cei care doresc, pot stoarce lămâie peste peștele rumenit.

 

Sursa